• Top Stories

    ΣΟΚ: Ποια πανίσχυρη αμερικάνικη εταιρεία λέει ότι μετά το Βrexit μπορεί να ακολουθήσει το Grexit?

    Unfinished European Union Flag puzzle


    Η Ευρώπη έχει πυρετό και το μόνο αντίδοτο φαίνεται να είναι… περισσότερα δημοψηφίσματα. Η Eurasia Group, η μεγαλύτερη συμβουλευτική εταιρεία όσον αφορά στην ανάλυση και μελέτη κινδύνων που προκύπτουν από γεωπολιτικούς παράγοντες, έδωσε στη δημοσιότητα ένα χάρτη που παρουσιάζει το μέγεθος των πιθανοτήτων, για κάθε ένα από τα κράτη μέλη, να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε το Brexit:

    europe-contagion-brexit

    Όπως είναι ορατό και στο χάρτη, η Ελλάδα δεν απέχει πάρα πολύ από ένα ενδεχόμενο σενάριο δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Η παρατεταμένη κρίση, οι αντίξοες συνθήκες στο οικονομικό περιβάλλον καθώς και η κοινωνική δυσαρέσκεια, ενισχύουν ακόμα περισσότερο τα ήδη ισχυρά ευρωσκεπτικιστικά ρεύματα εντός της χώρας, τα οποία θα μπορούσαν να «παρασύρουν» τις εξελίξεις προς μια τέτοια κατεύθυνση.

    AUSTROUT ή NEXIT?

    Σύμφωνα με τη μελέτη της Eurasia, οι δύο χώρες που είναι πιο πιθανό να διεξάγουν ένα δημοψήφισμα αναφορικά με την παραμονή ή αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η Αυστρία και η Ολλανδία.

    Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που η Αυστρία διεξήγαγε δημοψήφισμα προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε προ-Brexit, σχεδόν το 40% του πληθυσμού θέλει τώρα να διεξάγει δημοψήφισμα για να αποχωρήσει.

    «Η Ευρώπη μπορεί να καταρρεύσει εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης και της ανεξέλεγκτης μεταναστευτικής ροής», λέει ο Sebastian Kurz, υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας. «Μόνο με μια ταχεία αναμόρφωση μπορούμε να αποτρέψουμε μια μεγάλη πυρκαγιά. Η ΕΕ πρέπει να αναδιαμορφωθεί. Ο καθένας που είναι υπέρ της Ευρώπης, θα πρέπει να συμβάλει ενεργά στην υλοποίηση των αναγκαίων αλλαγών.”

    Με άλλα λόγια, πρέπει να υπάρξουν άμεσες και ριζικές αλλαγές, διαφορετικά η Αυστρία θα αναζητήσει το δρόμο της εξόδου. Δυστυχώς, η λήψη ταχέων και σαρωτικών αποφάσεων δεν είναι κάτι το οποίο χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Κοινό αίσθημα όμως μοιράζονται και οι Ολλανδοί. Παρά το γεγονός ότι η Ολλανδία αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ΕΕ και επί του παρόντος ασκεί και την προεδρία της, σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, το 54% των πολιτών κάνει εμφανή την επιθυμία του για ένα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Μέχρι στιγμής, σε ένα θεωρητικό σενάριο πρόθεσης ψήφου, το στρατόπεδο υπέρ της ανεξαρτησίας ηγείται με 48%, ενώ το 45% θα επιδιώξει να παραμείνει στην ΕΕ.

    Τι έπεται?

    Ενώ η Eurasia Group βλέπει την Αυστρία και την Ολλανδία ως πρωτοπόρους για το επόμενο δημοψήφισμα, ωστόσο υπάρχει ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες χώρες προκαλώντας έτσι μια αλυσιδωτή αντίδραση. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Σουηδία είναι μεταξύ των βασικών χωρών με ισχυρά ευρωσκεπτικιστικά ρεύματα.

    Εάν το αποτέλεσμα του Brexit ήταν το σπίρτο που άναψε τη φωτιά, τότε οποιεσδήποτε σημαντικές εξελίξεις στις χώρες αυτές θα μπορούσαν να είναι η βενζίνη. Μια ακόμα «ευρωπαϊκή έξοδος» θα κάνει σαφές σε όλους πως η Ένωση αποτυγχάνει να διατηρήσει μια ισχυρή δομή συνοχής ανάμεσα στις χώρες μέλη της, ενισχύοντας όλο και περισσότερο την άποψη εκείνων που τη βλέπουν αναπόφευκτα να καταρρέει.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/poli-mikri-i-ofili-tis-jet-oil-sta-elpe-adikeologiti-i-ptosi-tis-timis-tis-metochis/58377

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/marinopoulos-stochos-mas-ine-amesi-epistrofi-stin-kanonikotita-2/58418



    ΣΧΟΛΙΑ