• Κοινωνία

    Σλοβακία: Επιβλήθηκε καθολικό λοκντάουν δύο εβδομάδων

    • NewsRoom
    Σλοβακία: Λοκντάουν δύο εβδομάδων - Εξετάζεται εάν θα ισχύει και για εμβολιασμένους

    Μπρατισλάβα, Σλοβακία


    Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ακολούθησε το παράδειγμα της γειτονικής Αυστρίας την Τετάρτη και διέταξε lockdown δύο εβδομάδων για να καταστείλει την ταχύτερη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, καθώς ο αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία έφτασε σε κρίσιμο επίπεδο και οι εμβολιασμοί παραμένουν χαμηλοί.

    Όπως αναφέρει το Reuters, υπουργός Οικονομίας Ρίτσαρντ Σούλικ δήλωσε ότι οι περιορισμοί τόσο για τα εμβολιασμένα όσο και για τα μη εμβολιασμένα άτομα θα περιλαμβάνουν κλειστά εστιατόρια και μη βασικά καταστήματα.

    Ο Πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ επρόκειτο να δώσει λεπτομέρειες για τα μέτρα αργότερα την Τετάρτη μετά από μια κυβερνητική συνεδρίαση.

    Η Σλοβακία κατέγραψε την Τρίτη (24/11) νέο ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, με 10.135 μολύνσεις από κορονοϊό, ενώ οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατακόρυφα, εντείνοντας πιθανώς το αίτημα ξένης βοήθειας.

    Η Σλοβακία βιώνει την ταχύτερη αύξηση των μολύνσεων στον κόσμο, προσαρμοσμένη στον πληθυσμό, σύμφωνα με το Our World in Data, καθώς βρίσκεται στην κορυφή μιας λίστας.

    Η γειτονική Δημοκρατία της Τσεχίας και η Ουγγαρία κατέγραψαν και οι δύο ρεκόρ ημερήσιας αύξησης κρουσμάτων την Τρίτη, ενώ η Αυστρία εφάρμοσε επίσης πλήρες lockdown αυτή την εβδομάδα, κλείνοντας μη απαραίτητα καταστήματα, μπαρ και καφέ για τουλάχιστον 10 ημέρες.

    Η απόφαση για επιστροφή σε lockdown έρχεται αφότου η κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλει νέους περιορισμούς σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να προωθήσει τους εμβολιασμούς.

    Σημειώνεται ότι λιγότερο από το 50% των ανθρώπων στη χώρα των 5,5 εκατομμυρίων έχουν εμβολιαστεί, το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η πρόεδρος Ζουζάνα Καπούτοβα έκανε μια συγκινητική έκκληση την Τρίτη, λέγοντας ότι η χώρα έχανε τον αγώνα της με τον COVID-19 και χρειαζόταν lockdown καθώς το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης καταπονήθηκε.

    Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών έφτασε τους 3.200, πλησιάζοντας το ρεκόρ των περίπου 3.800 που είχαν καταγραφεί στο τελευταίο κύμα της πανδημίας.

    Ο Ντάγκμαρ Σουντέκοβα, αναπληρωτής διευθυντής του νοσοκομείου Zilina – μια από τις πιο πληγείσες περιοχές – είπε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RTVS το απόγευμα της Τρίτης ότι περισσότερο από το 80% των ασθενών ήταν ανεμβολίαστοι.

    Διαβάστε επίσης:

    Κύπρος: Απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους

    Ολλανδία: Nέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης ρεκόρ στα κρούσματα κορονοϊού



    ΣΧΟΛΙΑ