• ΥΓΕΙΑ

    Κύπρος: Απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους

    • NewsRoom
    Κύπρος: Απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους


    Τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για απαγόρευση εισόδου των πλήρως ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους, την αναστολή διεξαγωγής όλων των σχολικών εκδηλώσεων ενόψει Χριστουγέννων, καθώς και την κατάργηση του SafePass εφόσον ο κάτοχός του δεν λάβει και την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

    Οπως δήλωσε ο κος Χατζηπαντέλα, απο τις 29 Νοεμβρίου μειώνεται το ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας στα 6 έτη, σε όλους τους χώρους όπου απαιτείται η χρήση της προστατευτικής μάσκας.

    Απο τις 29 Νοεμβρίου, όλα τα άτομα ηλικίας 6-11 ετών οφείλουν να παρουσιάζουν Safe Pass. Οι προϋποθέσεις του Safe Pass που ισχύουν για τη συγκεκριμένη ομάδα είναι: α) το πιστοποιητικό ανάρρωσης κατά της COVID-19 τους τελευταίους έξι (6) μήνες, είτε β) πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου με ισχύ επτά (7) ημερών (σε έντυπη μορφή ή σε γραπτό μήνυμα).

    Απο τις 29 Νοεμβρίου όλοι οι μαθητές Δημοτικών σχολείων θα υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε εβδομαδιαία βάση, μέσω κινητών μονάδων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τη διακοπή της σχολικής χρονιάς για τις εορτές των Χριστουγέννων.

    Απο τις 29 Νοεμβρίου αναστέλλονται όλες οι σχολικές χριστουγεννιάτικες γιορτές.

    Για τη διεξαγωγή άλλων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από διάφορους άλλους φορείς, θα πρέπει να εξασφαλίζεται άδεια έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας.

    Απο τις 29 Νοεμβρίου ο έλεγχος κατοχής SafePass με τη χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus, θα εφαρμόζεται στα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω.

    Απο τις 29 Νοεμβρίου, σε χώρους υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού όπου θα εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, θα διενεργούνται έλεγχοι με rapid test μέσω των κινητών μονάδων του Υπουργείου Υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας και εμβολιαστικού ιστορικού.

    Απο την 1η Δεκεμβρίου, όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, οφείλουν να διενεργούν εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών ή rapid test αντιγόνου με ισχύ 48 ωρών για σκοπούς Safe Pass.

    Απο τις 13 Δεκεμβρίου θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες για διενέργεια self-test. Το κόστος για την προμήθεια self test θα επιβαρύνει τον πολίτη σε περίπτωση μη εμβολιασμένων ατόμων, ενώ στις περιπτώσεις εμβολιασμένων ατόμων θα επιχορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας και θα συνταγογραφούνται από τους Προσωπικούς Ιατρούς. Διευκρινίζεται ότι, τα self tests δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους με rapid ή PCR για σκοπούς Safe Pass και, σε περίπτωση θετικής ένδειξης, το αποτέλεσμα θα επιβεβαιώνεται με εξέταση PCR.

    Από τις 18 Δεκεμβρίου, καταργείται το SafePass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο επτά (7) μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

    Από τις 15 Δεκεμβρίου στους ακόλουθους χώρους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου:

    (i) κλειστά και υπαίθρια γήπεδα

    (ii) θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αιθουσών θεαμάτων

    (iii) νυχτερινά κέντρα, ντισκοτέκ, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης.

    Όλες οι υπόλοιπες πρόνοιες του εν ισχύ Διατάγματος παρατείνονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

    Όλα τα παραπάνω μέτρα θα ρυθμιστούν με διάταγμα που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

    Όπως ανέφερε ο κος Χατζηπαντέλα, η Κύπρος είναι η 4η χώρα με χαμηλά ποσοστά θανάτων στην ΕΕ. Αυτό επιτεύχθηκε, σημείωσε, γιατί είχαμε πάρει έγκαιρα μέτρα στο παρελθόν, αποτρέποντας το συνωστισμό στα κρατικά νοσηλευτήρια, ενώ δεν επιτρέψαμε να φτάσουμε στο σημείο να αποφασίζουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

    Μόνο με συνεργασία και ατομική ευθύνη θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την απειλή του ιού και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

    Ως Υπουργείο Υγείας τονίζουμε, για άλλη μία φορά, πως ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό μας όπλο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Είμαστε σίγουροι πως οι συμπολίτες μας θα ανταποκριθούν. Αυτό συμπεραίνεται από την αθρόα προσέλευση των πολιτών τις τελευταίες ημέρες στα κέντρα εμβολιασμού. Μέχρι στιγμής 84.690 άτομα έλαβαν την 3η δόση και κανείς από αυτούς δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Συνεπώς, κρίνεται πλέον ως καθοριστική η ενισχυτική δόση του εμβολίου.

    Φως στο τούνελ, ευελπιστούμε πως θα δώσει η νέα θεραπεία, των αντιιικών φαρμάκων, η οποία αναμένεται στην Κύπρο περί τα τέλη Δεκεμβρίου και, σε συνάρτηση με τα εμβόλια, θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κατέληξε ο Κύπριος υπουργός Υγείας.

    Διαβάστε επίσης

    Κύπρος: Απαγόρευση χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων εισηγούνται οι επιστήμονες



    ΣΧΟΛΙΑ