• Top Stories

    Σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού: Προεκλογική φιέστα και φανφάρες Τσίπρα

    • NewsRoom

    Αλέξης Τσίπρας


    Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις Τσίπρα για αύξηση σχεδόν 11% στον κατώτατο μισθό, που βλέπει πίσω από τις εξαγγελίες απόπειρα της κυβέρνησης να κρυφτεί από την οργή της κοινωνίας για την Συμφωνία των Πρεσπών. Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου, η αύξηση στο αφορολόγητο και η υψηλή ανεργία καθιστούν το μέτρο δώρον άδωρον, τονίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    ΝΔ: Προσπάθεια να ξεφύγει από τις Πρέσπες

    «Ο κ. Τσίπρας δεν επέλεξε τυχαία τη σημερινή ημέρα για την αναγγελία αύξησης του κατώτατου μισθού. Το έκανε, ανάμεσα στους χειροκροτητές υπουργούς του, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ξεχάσουμε οι Έλληνες το εθνικό λάθος της Συμφωνίας των Πρεσπών» τονίζει, μεταξύ άλλων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ως προς την ουσία, η ΝΔ τονίζει ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού, έπρεπε να είχε δοθεί ήδη από το 2017, όπως προέβλεπε νόμος που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον οποίον είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ» και σημειώνει: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού βεβαίως καθυστέρησε γιατί η κυβέρνηση διέλυσε την οικονομία με την υπερφορολόγηση και την ανεύθυνη πολιτική της. Όπως καθυστέρησε και η κατάργηση του υποκατώτου μισθού για την οποία πρώτη είχε δεσμευθεί η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

    Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η ΝΔ «πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών επιτυγχάνονται μέσα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, προσελκύει επενδύσεις και ευνοεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Και αυτό μόνο μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να το πετύχει».

    ΚΙΝΑΛ: Η αύξηση θα χαθεί από τη μείωση του αφορολόγητου

    Το Κίνημα Αλλαγής επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα ότι εξήγγειλε μισθό 650 ευρώ, έπειτα από διετή καθυστέρηση και επώδυνα μέτρα, ενώ υπογραμμίζει ότι η αύξηση θα χαθεί από τη μείωση του αφορολόγητου. Ακόμη, στην ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η λύση είναι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους, με εθνική γενική συλλογική σύμβαση, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις.

    Η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής: «Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Σήμερα μετά από διετή καθυστέρηση και επώδυνα μέτρα, εξαγγέλλει μισθό 650 ευρώ. Αύξηση που θα χαθεί από την μείωση του αφορολόγητου, που ο ίδιος ψήφισε. Μια λύση υπάρχει. Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για καθορισμό του κατώτατου μισθού ελεύθερα, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις, από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση».

    Ποτάμι: Κάποιοι δεν θα εισπράξουν τίποτα, μένοντας στην ανεργία

    Από την πλευρά του, το Ποτάμι κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι αδυνατεί να κατανοήσει πως η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων ανταμείβει την ανάπτυξη της οικονομίας.

    Όταν η οικονομία σέρνεται και όταν αυξάνεται το κόστος λειτουργίας, η επιχείρηση μειώνει και δεν αυξάνει το προσωπικό της, τονίζει το Ποτάμι, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι η μόνη έγνοια του είναι η εξασφάλιση εκλογικής πελατείας. «Κάποιοι θα εισπράξουν τον ψηλότερο κατώτερο μισθό, κάποιοι άλλοι θα μείνουν στην ανεργία, μην εισπράττοντας τίποτε», τονίζει ακόμη.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ποταμιού: «O κ. Τσίπρας στρώνει τον προεκλογικό του δρόμο με τα γνωστά παλιά υλικά. Υποσχέσεις, παροχές, προσλήψεις. Δημιουργία εντυπώσεων, καταστροφή θέσεων εργασίας. Σήμερα, ανακοίνωσε μονομερώς την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.

    Δέσμιος των ιδεοληψιών του, αδυνατεί να κατανοήσει ότι η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων ανταμείβει την ανάπτυξη της οικονομίας. Όσο και αν θα επιθυμούσε, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει την ανάπτυξη, με διοικητικές πράξεις και με λεφτά άλλων (τους οποίους δεν ρωτάει). Όταν η οικονομία σέρνεται, μια επιχείρηση μειώνει, αντί να αυξάνει τις θέσεις εργασίας, όσους νόμους κι αν περάσει ο κ. Τσίπρας. Όταν αυξάνεται το κόστος λειτουργίας, η επιχείρηση μειώνει και δεν αυξάνει το προσωπικό της.

    Κάποιοι θα εισπράξουν τον ψηλότερο κατώτερο μισθό, κάποιοι άλλοι θα μείνουν στην ανεργία, μην εισπράττοντας τίποτε. Αλλά, η μοναδική του έγνοια είναι η εξασφάλιση εκλογικής πελατείας, τους λίγους μήνες που του απομένουν στην εξουσία. Για την πραγματική οικονομία και τους νέους χωρίς δουλειά – τσιμουδιά».

    ΚΚΕ: Προεκλογική φιέστα στις πλάτες των εργαζομένων

    Το ΚΚΕ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι μάζεψε τους υπουργούς για να στήσει μια ακόμη προεκλογική φιέστα στις πλάτες των εργαζομένων. Ακόμη, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Περισσός υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση διατυμπάνιζε πως ο πρώτος νόμος της θα ήταν η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Με τη σημερινή απόφαση η κυβέρνηση μονιμοποιεί «το αντεργατικό πλαίσιο και την ενεργοποίηση της άθλιας διάταξης, σύμφωνα με την οποία ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με απόφαση του υπ. Εργασίας, απαγορεύοντας έτσι τη συλλογική διαπραγμάτευση των εργαζομένων για το ύψος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο νόμος αυτός λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια, ως επιταχυντής της μείωσης του μέσου μισθού και συνεχίζει», επισημαίνεται ακόμη.

    Ένωση Κεντρώων: Ο Τσίπρας υπόσχεται φανφάρες

    Η Ένωση Κεντρώων κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι υπόσχεται «φανφάρες και αυξήσεις κατώτατων ορίων, νομίζοντας ότι έτσι ο κόσμος θα τον πιστέψει και θα τον ψηφίσει». «Ο κ. Τσίπρας, αφού επί 4 χρόνια ακολούθησε πιστά την πολιτική λιτότητας, μείωσης μισθών και συντάξεων, έρχεται τώρα και υπόσχεται φανφάρες και αυξήσεις κατώτατων ορίων, νομίζοντας ότι έτσι ο κόσμος θα τον πιστέψει και θα τον ψηφίσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αιχμηρή παρέμβαση ΣΕΒ: Ο κατώτατος μισθός δεν είναι θέμα κυβερνητικών προθέσεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ: Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα έπρεπε να είχε δοθεί από το 2017



    ΣΧΟΛΙΑ