• Κοινωνία

    Πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς SMS και με ελεύθερες μετακινήσεις – Κοσμοσυρροή στα λιμάνια

    • NewsRoom


    Το πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς SMS στο 13033, με ελεύθερο εμπόριο και ελεύθερες μετακινήσεις απολαμβάνουν μετά από μήνες οι πολίτες στην Ελλάδα, καθώς η χώρα επιστρέφει σταδιακά προς την κανονικότητα, χάρη στους εμβολιασμούς και τα self tests.

    Η σταδιακή άρση μιας σειράς από περιορισμών, οι οποίοι ίσχυαν από το περασμένο φθινόπωρο, δεν  σημαίνει και χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας, καθώς σε μια σειρά από περιοχές παρατηρείται επιδημιολογική έξαρση. Οι μάσκες και οι αποστάσεις συνεχίζουν να αποτελούν επιτακτική ανάγκη, ενώ το άνοιγμα των δραστηριοτήτων συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες ατομικής προστασίας για να αποφευχθεί μια νέα έξαρση  του ιού.

    Η άρση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων έφερε ουρές, από την πρώτη ημέρα, στο Λιμάνι του Πειραιά, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν να μεταβούν σε νησιωτικούς προορισμούς. Ωστόσο, και εδώ τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα, με τα ταξίδια να επιτρέπονται μόνο για όσους φέρουν μαζί τους αρνητικό τεστ (pcr, rapid test ή self test), βεβαίωση νόσησης ή ολοκλήρωσης του εμβολιασμού.

    Ειδικότερα, για τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του ο κάθε ταξιδιώτης να διαθέτει ένα από τα εξής:

    – πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση,
    – αρνητικό pcr test 72 ωρών,
    – rapid test 24 ωρών,
    – self test 24 ωρών,
    – βεβαίωση νόσησης, ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης.

    Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

    Για σήμερα 15 Μαΐου από το λιμάνι του Πειραιά για διάφορα νησιά του Αιγαίου, έχουν προγραμματιστεί 8 αναχωρήσεις πλοίων 5 από τη Ραφήνα και 5 από το Λαύριο.

    Χθες 14 Μαΐου η κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά ήταν αυξημένη ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ανακοίνωσε την αύξηση της πληρότητας των πλοίων στο 85% στα πλοία που έχουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες. Επίσης το 80% στην πληρότητα των επιβατών ισχύει και στα ταχύπλοα, εφόσον βέβαια διαθέτουν ειδικά φίλτρα.

    Χθες Παρασκευή ενδεικτικά, από το λιμάνι του Πειραιά το “blue star 2” αναχώρησε με 620 επιβάτες για Σύρο, Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο Κω και Ρόδο, το “blue star chios” με 665 επιβάτες για Σύρο, Μύκονο, Ευδηλο, Φούρνοι, Καρλόβασι, Βαθύ, Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο, Θεσσαλονίκη, το «Νήσος Σάμος» με 951 επιβάτες για Οινούσσες, Χίο, Μυτιλήνη, και το blue «blue star naxos» με 397 επιβάτες για Πάρο, Νάξο, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Κατάπολα, Οινούσσες, Χίο και Μυτιλήνη.

    Επίσης το «blue star delos» με 458 επιβάτες για Πάρο, Νάξο, Ιο Θήρα το επιβατηγό οχηματαγωγό «Διονύσιος Σολωμός» με 200 επιβάτες για Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ιο Θήρα, το champion jet με 257 για Σέριφο, Σίφνο και Μήλο, το “Speed Runner” με 250 επιβάτες για Σέριφο Σίφνο Μήλο, το “Διαγόρας” με 166 για Σύρο Τήνο Μύκονο και το  AQUA JEWEL με 46 επιβάτες για Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κίσσαμο.

    Όποιος θέλει να ταξιδέψει προς και από τα ελληνικά νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει μαζί με το εισιτήριό του να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών (εναλλακτικά rapid test ή self test 24 ωρών), ή διαφορετικά να υπάρχει μία βεβαίωση νόσησης 2 ως 9 μήνες μετά από αυτή.

    Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης που επισκέφθηκε χθες το λιμάνι του Πειραιά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πληρώματα και επιβάτες τηρούν τους κανόνες, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού, προκειμένου όπως «είπε το ταξίδι τους να είναι όχι μόνο ευχάριστο αλλά και ασφαλές».

    Πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα που δόθηκε στον εμβολιασμούς των κατοίκων των νησιών δημιούργησε ένα περιβάλλον αυξημένης ασφάλειας, στο οποίο οι επισκέπτες και οι συμπατριώτες μας μπορούν να χαρούν το φετινό καλοκαίρι με απόλυτη ασφάλεια. Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι οι έλεγχοι των στελεχών του Λιμενικού Σώματος θα είναι συνεχείς και πάνω στα πλοία και στα λιμάνια, ώστε να έχουμε καλά ταξίδια και ένα ασφαλές καλοκαίρι.

    Την ίδια ώρα, αυξημένη ήταν και η κίνηση στις εθνικές οδούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας Αττικής, σε 38.795 ανέρχονται συνολικά τα οχήματα που εξήλθαν, από τις 06:00 έως τις 18:00 της Παρασκευής από τα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών, των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, αντίστοιχα. Από την Ελευσίνα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εξήλθαν 19.377 οχήματα και από τις Αφίδνες 19.418. Παράλληλα, από τα ίδια διόδια, εισήλθαν 11.243 οχήματα (Ελευσίνα) και 13.970 (Αφίδνες).

    Και στα οδικά ταξίδια υπάρχουν πάντως κανόνες, με τον μέγιστο αριθμό επιβατών στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης να είναι τα τρία άτομα, στα ταξί οι δύο επιβάτες, εκτός του οδηγού. Άρα, συνολικά σε κάθε αυτοκίνητο θα μπορούν να βρίσκονται το πολύ μέχρι τρία άτομα, ενώ παραμένει η υποχρέωση χρήσης προστατευτικής μάσκας.

    Εξαιρέσεις στον αριθμό επιβατών ανά αυτοκίνητο αποτελούν οι παρακάτω περιπτώσεις:

    -Μεταφορά ανήλικων παιδιών που συνοδεύονται από τους γονείς τους.
    -Ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και χρήζουν βοήθειας.



    ΣΧΟΛΙΑ