• Top Stories

    Πώς θα απαντήσει η Λευκωσία στην τουρκική προκλητικότητα – Παραμένει στην ΑΟΖ το «Φατίχ»

    • NewsRoom
    Κύπρος West Capella


    Αγνοώντας επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον, των Βρυξέλλες, όπως και τις αποδοκιμασίες χωρών όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις έναντι της Λευκωσίας και εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» («Φατίχ») βρίσκεται εντός του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ (45 ναυτικά μίλια από την Πάφο), χωρίς να δείχνει διάθεση να εγκαταλείψει.

    Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, μέχρι στιγμής στο γεωτρύπανο δεν παρατηρείται δραστηριότητα που να παραπέμπει σε εργασίες. Όμως πληροφορίες των κυπριακών αρχών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ίσως και σήμερα Τρίτη το τρυπάνι του «Φατίχ» θα αρχίσει να πραγματοποιεί την πρώτη τουρκική γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

    Στον χθεσινό πόλεμο ανακοινώσεων το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλούσε την Τουρκία «να μην προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ», χαρακτηρίζοντας τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «προκλητικό βήμα το οποίο εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή…».

    Από την πλευρά της, η Άγκυρα απάντησε ότι είναι «απαράδεκτο μια τρίτη πλευρά να συμπεριφέρεται σαν διεθνές δικαστήριο», υποστηρίζοντας ότι «η στάση αυτή δεν είναι ούτε εποικοδομητική, ούτε συνάδει με το διεθνές δίκαιο».

    Σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα σχέδια της Τουρκίας. «Καλώ τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τερματίζοντας τις δραστηριότητές τους και αποσύροντας τα σκάφη υποστήριξης από την ΑΟΖ της Κύπρου».

    Οι κινήσεις της Λευκωσίας

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις δραστηριότητες του «Πορθητή». Ενημέρωσε, μάλιστα, ότι έχουν ήδη κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη οι γεωγραφικές συντεταγμένες του ορίου της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας και είπε ότι θα γίνει και σχετική δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με το κυπριακό site Phile News, η Λευκωσία μέσα από τις κινήσεις της επιδιώκει οικονομικό και πολιτικό κόστος για την Τουρκία. Τα μοντέλα τα οποία έχει επεξεργαστεί η Λευκωσία έχουν ως βάση τους κυρώσεις που είχαν ληφθεί στο παρελθόν και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον χωρών, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της Ρωσίας.

    Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα επιχειρήσει κατά το επικείμενο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία να πάρει κάποιες αποφάσεις από τους εταίρους του στην ΕΕ, οι οποίες θα στέλνουν μήνυμα προς την Τουρκία. Η Λευκωσία στοχεύει σε αποφάσεις, οι οποίες θα έχουν υψηλό κόστος για την Τουρκία και οι οποίες έχουν να κάνουν με την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης, τα προενταξιακά κονδύλια κ.λπ. Ένα κόστος που ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

    Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί σήμερα στο Παρίσι, σε ένα ταξίδι με ιδιαίτερη σημασία, όπου κατά τις επαφές του αναμένεται ότι θα προκύψουν αποφάσεις ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας με τη Γαλλία.
    Η Λευκωσία πέραν των διπλωματικών ενεργειών προβαίνει και σε σειρά νομικών μέτρων προκειμένου να διαφυλάξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Νομικά μέτρα τα οποία στρέφονται εναντίον όσων επιβαίνουν επί των τριών πλοίων που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή εγγύς της νήσου.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο «Φιλελεύθερος», το Φατίχ υποστηρίζεται από τρία σκάφη, τα οποία είναι ακόμα εγγεγραμμένα στο Νορβηγικό Νηολόγιο. Τα τρία πλοία υποστήριξης της παράνομης γεώτρησης παρουσιάζονται από την Τουρκία παραπλανητικά με άλλες ονομασίες, που δεν υπάρχουν σε κανένα νηολόγιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ξεκινάει την πλεύση του προς Αττάλεια το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΕ: Αυστηρό μήνυμα προς Αγκυρα για τις γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου



    ΣΧΟΛΙΑ