• Κοινωνία

    Πάτρα: Εξωτερική παρέμβαση δείχνει ο απινιδωτής – Τι λέει η πλευρά του πατέρα

    • NewsRoom
    Οι γονείς με την άτυχη Τζωρτζίνα από την Πάτρα

    Οι γονείς με την άτυχη Τζωρτζίνα από την Πάτρα


    Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση με τους ανεξήγητους θανάτους των τριών κοριτσιών της ίδιας οικογένειας από την Πάτρα, σε διάστημα τριών ετών.

    Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στις συνθήκες κάτω από τις οποίες άφησε την τελευταία του πνοή, το τελευταίο κοριτσάκι της οικογένειας, η 9χρονη Τζωρτζίνα. Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων θα ρίξουν φως στην υπόθεση. Ωστόσο, τα κρίσιμα αποτελέσματα αναμένονται το επόμενο 20ήμερο.

    Ο διευθυντής του Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος του Ωνασείου, Ιωάννης Παπαγιάννης, μίλησε στον ALPHA για τη νοσηλεία της μικρής Τζωρτζίνας.

    Όπως δήλωσε, η μικρή νοσηλεύτηκε στο Ωνάσειο, αλλά δεν εντοπίστηκε ανατομικό ή λειτουργικό πρόβλημα στην καρδιά.

    «Νοσηλεύσαμε το παιδί περίπου 3 με 4 εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων ελέγξαμε το παιδί από κάθε πλευρά όσον αφορά στο καρδιολογικό κομμάτι. Δε βρήκαμε ανατομικό ή λειτουργικό πρόβλημα στην καρδιά. Δεν υπήρχε καμία αρρυθμία. Ο απινιδωτής μπήκε σε λειτουργία ως βηματοδότης γιατί το παιδί εμφάνισε μια βραδυκαρδία. Όμως, κάποια στιγμή όταν πλέον δεν υπάρχει επιπλέον οξυγόνο γιατί η μικρή είχε πάθει ανακοπή, σταματάει να μπορεί να συλλάβει το μπορεί να συλλάβει το μυοκάρδιο. Δηλαδή, δίνει παλμούς, αλλά αν δεν υπάρχει οξυγόνο, δεν μπορεί να λειτουργήσει η καρδιά», τόνισε.

    «Εξωτερική παρέμβαση» δείχνει ο απινιδωτής

    «Κλειδί» στη λύση του μυστηρίου φαίνεται πως είναι ο απινιδωτής και ο βηματοδότης που είχαν τοποθετηθεί στο 9χρονο παιδί κατά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο. Όπως αποκάλυψε το MEGA, οι γιατροί ήθελαν με αυτό τον τρόπο να εντοπίσουν τον λόγο που προκαλούσε τις καρδιακές ανακοπές της Τζωρτζίνας, όσο δεν υπήρχε κάποιος ιατρός/νοσηλευτής μαζί της.

    Μάλιστα, όπως προκύπτει, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αυτές οι καταγραφές δεν έδειχναν κάποιο πρόβλημα, ενώ ο βηματοδότης δεν είχε ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι ο βηματοδότης ενεργοποιήθηκε για μερικά δευτερόλεπτα πριν χάσει τη ζωή της η μικρή Τζωρτζίνα.

    Σύμφωνα με τους γιατρούς το κορίτσι παρουσίασε βραδυκαρδία μετά από κατάρρευση του μυοκαρδίου και θεωρούν ότι αυτό δεν μπορεί να προκληθεί από παθολογικά αίτια, παρά μόνο από εξωτερική παρέμβαση, αφήνοντας δύο σοκαριστικά ενδεχόμενα.

    Τι λέει η πλευρά του πατέρα

    Ένα από τα πρόσωπα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών ήταν η προγιαγιά τους, μία θεία του πατέρα τους, η οποία λάτρευε τα εγγόνια της. Άλλωστε ήταν εκείνη που πολλές φορές τα κρατούσε στο σπίτι της όταν οι γονείς είχαν κάποιες δουλειές.

    Η συγκεκριμένη γυναίκα έχει πάθει σοκ από τις εξελίξεις, όπως και όλοι οι συγγενείς από την πλευρά του τραγικού πατέρα. Φυσικά και η οικογένεια Πισπιρίγκου είναι στο πλευρό της Ρούλας και του ζευγαριού. Το ζευγάρι εξακολουθεί και αντιμετωπίζει μαζί την τραγωδία, ενώ ο Μάνος, πάλαι ποτέ εύζωνας στην Προεδρική Φρουρά, σήμερα ποδοσφαιριστής, και μία από τις καλύτερες φωνές στο ελληνικό τραγούδι, προσπαθεί να αναζητήσει την αιτία του κακού.

    Η Ρούλα Πισπιρίγκου, με σπουδές νοσηλευτικής, με σεμινάριο εγκληματολογίας, διαιτητής στο ποδόσφαιρο και μάλιστα με καταγεγραμμένη στη θητεία της τη διάσωση ενός ποδοσφαιριστή, ο οποίος σε αγώνα υπέστη τραυματισμό και εκείνη τον έσωσε, αφού γνώριζε καλά από πρώτες βοήθειες (είχε τιμηθεί γι’ αυτό), ζητά να ολοκληρωθεί η έρευνα.

    Στην οικογένεια, σύμφωνα με τον τοπικό ιστότοπο pelop, πιστεύουν ότι «κάτι συνέβη στα παιδιά» αποδίδοντας τους θανάτους σε ένα μεγάλο ποσοστό σε κάποιο γονίδιο, ή ακόμη και σε κάποιο ιατρικό λάθος.

    «1% δίνουν πιθανότατα να κρύβεται κάποιας μορφής ανθρωποκτονία δίνουν αυτοί οι άνθρωποι», είπε γυναίκα συγγενής του Μάνου Δασκαλάκη. Βέβαια, το «ιατρικό λάθος» δεν μπορεί να έχει γίνει και στα τρία παιδιά, και αυτό προβληματίζει.

    Κάποιοι όμως δηλώνουν ότι… μπορεί έστω το ένα παιδί να «έφυγε» από κάτι τέτοιο. Σε σχέση με τον γονιδιακό έλεγχο που δεν έδειξε κάτι, οι συγγενείς έχουν την απάντηση από καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών στην Ιατρική Σχολή: «Αν ο γονιδιακός έλεγχος έδειχνε κάτι, τότε θα ήμασταν σίγουροι ότι κάτι υπάρχει. Αν δεν δείξει όπως τώρα, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάτι»!

    Ξεκινούν οι καταθέσεις γιατρών, νοσηλευτών και ιατροδικαστών

    Μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταθέσεις του ιατρικού προσωπικού που ανέλαβαν την εξέταση των σορών.

    Συνολικά 15 γιατροί και νοσηλευτές από τέσσερα νοσοκομεία της Αθήνας και της Πάτρας, αλλά και επτά ιατροδικαστές, που εξέτασαν τις σορούς των τριών κοριτσιών, αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν για τα ευρήματά τους για τους τρεις θανάτους μέσα σε 32 μήνες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

    Κι ενώ οι αρχές εξετάζουν συνδυαστικά τις τρεις υποθέσεις, η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Πάτρας, Αγγελική Τσιόλα ζητά σεβασμό στην οικογένεια και εμπιστευτικότητα.

    «Τη στιγμή που οι προανακριτικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του θέματος, ιατρών που δεν έχουν ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα περιστατικά (Πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων, ιδιώτες Ιατροδικαστές), οι οποίοι τοποθετούνται, χρησιμοποιώντας τίτλους Προέδρων- Αντιπροέδρων- Γραμματέων κ.ο.κ, μόνο σύγχυση μπορεί να επιφέρει, αλλά και δημιουργία εντυπώσεων με απότοκη παραπλάνηση της κοινής γνώμης» τόνισε η κα Τσιόλα.

    «Επειδή κάποιοι συνάδελφοι που ήταν θεράποντες ιατροί των παιδιών, δεν ήθελαν να μιλήσουν, τοποθετήθηκα εγώ. Το ερωτηματικό που πλανάται είναι γιατί είναι ασαφής η αιτία θανάτου των παιδιών»,τόνισε από πλευράς της η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου.

    Μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων των επιστημόνων που σχετίζονται με την υπόθεση, αλλά και την εξέταση όλων των ιατρικών φακέλων και πορισμάτων για τα τρία αγγελούδια, αναμένεται να κληθούν για κατάθεση, σύμφωνα πάντα με την ΕΡΤ, και οι γονείς τους, οι οποίοι είχαν σήμερα συνάντηση με τους δικηγόρους που έχουν ορίσει, προκειμένου να καθορίσουν τις κινήσεις τους.

    «Ας ψάξουν ό,τι θέλουν», λέει η μητέρα των κοριτσιών

    Η μητέρα των κοριτσιών ξέσπασε, μιλώντας στην εφημερίδα Πελοπόννησος.

    «Ας ψάξουν ό,τι θέλουν. Εδώ έφθασαν στο σημείο να κατηγορούν. Δηλαδή η Ίριδα, ένα παιδί που είχε πρόβλημα εκ γενετής, ακόμη και γι’ αυτό λένε διάφορα.

    Εγώ φυσικά ζητώ να γίνει έρευνα. Η οικογένεια θέλει να γίνει έρευνα. Και θέλει έρευνα για να σταματήσουν οι εικασίες. Θέλουμε να ηρεμήσουν τα παιδιά μας», δήλωσε η Ρούλα Πισπιρρίγγου.

    Διαβάστε επίσης:

    Τραγωδία στην Πάτρα: Δεν βοηθά η τοποθέτηση γιατρών στο θέμα του θανάτου των τριών παιδιών, υπογραμμίζει η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας

    Τραγωδία στην Πάτρα: «Ας ψάξουν ό,τι θέλουν», λέει η μάνα που έχασε τα τρία κοριτσάκια

    Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Τι ψάχνει το Ανθρωποκτονιών – Τα στοιχεία που προβληματίζουν



    ΣΧΟΛΙΑ