• Οικονομία

    «Ώρα μηδέν» για τις φορολογικές δηλώσεις-Τι ισχύει για αφορολόγητο και έκπτωση φόρου με πλαστικό χρήμα

    • NewsRoom
    Φορολογική δήλωση


    Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXIS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με τα εισοδήματα του 2017. Πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω εφαρμογής που θα λειτουργήσει στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2017.

    Και φέτος οι δηλώσεις δεν παρουσιάζουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι καθώς οι διαφορές περιορίζονται στην κατάργηση της έκπτωσης του φόρου για ιατρικές, φαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, αλλά και τις αλλαγές που υπάρχουν στον τρόπο κατοχύρωσης του δικαιώματος ετήσιας έκπτωσης φόρου.

    Συγκεκριμένα η έκπτωση φόρου έως 1.900 – 2.100 ευρώ από μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες θα γίνεται μόνο εφόσον το 2017 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τους για αγορές υπηρεσιών και αγαθών κάλυψαν τουλάχιστον το 10% έως και το 18,75% ανάλογα με το ύψος του συνολικού ετήσιου δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματός τους.

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τα ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτικές δραστηριότητες προβλέπεται έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ.

    Συγκεκριμένα ανάλογα με το εισόδημα που ο φορολογούμενος απέκτησε το 2017 για να έχει έκπτωση φόρου θα πρέπει να έχει κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές ίσες με ποσοστό:

    -10% του ετήσιου εισοδήματός του εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ.

    -10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού εφόσον το ατομικό του εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ.

    -10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού εφόσον το ετήσιο εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

    Εφόσον δεν έχουν πραγματοποιήσει αυτές τις ελάχιστες πληρωμές με κάρτα τότε για την αξία των πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα που τους λείπει τους επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22%.

    Από την υποχρέωση να έχουν κάνει έστω και το ελάχιστο ποσοστό αγορών με ηλεκτρονικό χρήμα εξαιρούνται οι υπάλληλοι υπουργείου Εξωτερικών, ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης, φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς προορισμούς, φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο, φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, φαντάροι, φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακρόχρονης νοσηλείας, όσοι διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και σε ψυχιατρικά καταστήματα αλλά και οι φυλακισμένοι.

    Συγκεκριμένα στις διατάξεις με βάση τις οποίες θα υπολογιστούν οι τελικές φορολογικές επιβαρύνσεις επί των εισοδημάτων του 2017 έχουν επέλθει δύο σημαντικές αλλαγές:

    • Η κατοχύρωση του δικαιώματος της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι κατά τη διάρκεια του 2017 εξοφλήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή με μετρητά (από ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων) δαπάνες για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών συνολικού ύψους από 10% έως και 18,75% επί του συνολικού ατομικού ετησίου εισοδήματος.
    • Η κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε έκπτωση από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος του 10% της ετήσιας δαπάνης του φορολογούμενου για ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη.
    • Κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων, που θα υποβάλουν φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που απέκτησαν το 2017 θα ισχύσουν οι εξής κανόνες:

    1. Εφαρμογή φορολογικής κλίμακας με συντελεστές 22%-45%: Τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις θα φορολογηθούν με κλίμακα στην οποία ο κατώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται στο 22% και επιβάλλεται μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 20.000 ευρώ. Πάνω από το επίπεδο των 20.000 ευρώ και μέχρι τις 30.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 29%, ενώ πάνω από τις 30.000 και μέχρι τις 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 37%. Για το τμήμα άνω των 40.000 ευρώ προβλέπεται συντελεστής 45%.

    2. Εκπτωση φόρου εισοδήματος 1.900-2.100 ευρώ: Για τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις συνολικού ύψους μέχρι 20.000 ευρώ προβλέπεται έκπτωση φόρου:

    • 1.900 ευρώ για φορολογούμενους χωρίς προστατευόμενα τέκνα.
    • 1.950 ευρώ για φορολογούμενους με 1 προστατευόμενο τέκνο.
    • 2.000 ευρώ για φορολογούμενους με 2 προστατευόμενα τέκνα.
    • 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.
      Το ισχύον κατά περίπτωση ποσό έκπτωσης φόρου θα αφαιρείται από τον αρχικώς αναλογούντα φόρο, ο οποίος θα έχει προκύψει από την εφαρμογή του συντελεστή φόρου 22% επί του ετησίου εισοδήματος. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο φόρος που αναλογεί με βάση τον ελάχιστο συντελεστή 22% είναι μικρότερος από την ισχύουσα έκπτωση φόρου, το ποσό της έκπτωσης αυτής θα περιορίζεται ακριβώς στο ύψος του αναλογούντος φόρου και θα τον μηδενίζει.

    Για όσους από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ, η ισχύουσα κατά περίπτωση έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά το 1% του πέραν των 20.000 ευρώ τμήματος του ετήσιου εισοδήματος.

    Κάθε μισθωτός και συνταξιούχος, για να δικαιούται έκπτωσης φόρου, θα πρέπει κατά τη διάρκεια του 2017 να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking) δαπάνες για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό:

    • 10% του ετησίου εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
    • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο ατομικό του εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
    • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
      Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος δεν κατάφερε να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω e-banking, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 22%.

    Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις οφείλουν να έχουν καλύψει τα προαναφερθέντα ποσοστά του ετησίου εισοδήματος με δαπάνες αγοράς και παροχής υπηρεσιών, εξοφληθείσες με μετρητά. Για το λόγο αυτόν οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει και να έχουν διαφυλάξει τις αποδείξεις των δαπανών αυτών στα σπίτια τους.

    3. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ: Στους έχοντες -πραγματικά ή τεκμαρτά- ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, αθροιστικά από όλες τις πηγές, θα επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης που θα υπολογίζεται κλιμακωτά με συντελεστές από 2,2% έως 10%.

    4. Κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε έκπτωση, από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος, του 10% του ποσού των δαπανών του φορολογούμενου για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.

    5. Εκπτωση παρακρατηθέντων φόρων εισοδήματος, από το συνολικό ποσό του αναλογούντος φόρου εισοδήματος που προκύπτει από το άθροισμα των φόρων που αναλογούν στις επιμέρους κατηγορίες εισοδημάτων. Από το φόρο που αναλογεί στο σύνολο των εισοδημάτων του φορολογούμενου από όλες τις βασικές πηγές αφαιρούνται οι φόροι που παρακρατήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2017 από εισπραχθέντα ποσά μισθών ή συντάξεων.

    6. Εκπτωση παρακρατηθέντων ποσών ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, από το συνολικό ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης που αναλογεί στο άθροισμα των εισοδημάτων του φορολογούμενου από όλες τις πηγές. Από το συνολικό ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης που αναλογεί στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων του φορολογούμενου αφαιρείται (εκπίπτει) το άθροισμα των ποσών της εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατούνταν κάθε μήνα από τους μισθούς ή τις συντάξεις κατά το προηγούμενο έτος.



    ΣΧΟΛΙΑ