• Οικονομία

    Ομαδικές προσφυγές για τις συντάξεις: «Απέραντο δικαστήριο» τo ασφαλιστικό σύστημα;

    • NewsRoom


    Οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις που επιβλήθηκαν το 2012 έχει προκαλέσει ανησυχία σχετικά με το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος.

    Ειδικοί εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται το ασφαλιστικό σύστημα να μετατραπεί σε ένα απέραντο δικαστήριο από τη στιγμή που ήδη, αυξάνονται ανησυχητικά οι νέες προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

    Με τις εν λόγω προσφυγές συνταξιούχοι διεκδικούν την επιστροφή των δώρων καθώς και ποσών που αναδρομικά μπορεί να φθάσουν έως και τις 22.000 με τις 25.0000 ευρώ ανά άτομο. Σωρευτικά για το σύνολο των συνταξιούχων το κόστος εκτιμάται σε περισσότερα από 8 με 9 δισ. ευρώ, γεγονός που καθιστά απαγορευτική την οποία πρόθεση για εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.

    Παράλληλα, δημιουργείται ένα νέο μαζικό κύμα υποβολής αιτήσεων προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ από τους συνταξιούχους , που προκαλεί αφενός σύγχυση αφετέρου ουρές ταλαιπωρίας τόσο για τους συνταξιούχους όσο και για τους εργαζόμενους στα Ταμεία.

    Και βέβαια βρισκόμαστε εν αναμονή μιας νέας απόφασης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου που αφορά τον νόμο Κατρούγκαλου δη αν είναι ή όχι συνταγματικός ο τρόπος απορρόφησης των μειώσεων του 2012 στις συντάξεις μέσα από τη διαδικασία του επανυπολογισμού και της καταγραφής της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς που θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2019.

    Μια πιθανή κρίση αντισυνταγματικότητας ενδέχεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο δικαστικών διεκδικήσεων .

    Τι ποσά μπορούν να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι

    Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ξεκαθαρίζει ρητά ότι δεν προβλέπει αναδρομική ισχύ. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι έως ότου κριθεί η συνταγματικότητα και του νόμου Κατρούγκαλου , οι διεκδικήσεις αφορούν το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 201.Μόνον όσοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη πριν από τη απόφαση του ΣτΕ μπορούν να διεκδικούν ποσά από την 1 Ιανουαρίου 2012 και έως 5 χρόνια, καθώς στη συνέχεια προβλέπεται παραγραφή των διεκδικήσεων.

    Με πληροφορίες από: Καθημερινή

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καθησυχαστικός ο Φλαμπουράρης: Καμία ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ