• Top Stories

    Ο Τσίπρας «εξάγει» πόλωση και στο Ευρωκοινοβούλιο: Οργισμένη επίθεση στη ΝΔ μετά την κριτική από στέλεχος του ΕΛΚ

    • NewsRoom


    Μετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ περί επιστροφής αναδρομικών ύψους ενός δισ. ευρώ, μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ, και τα ήξεις-αφήξεις για τις συντάξεις, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε σήμερα, από το Ευρωκοινοβούλιο, να στείλει μήνυμα στους δανειστές ότι οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα θα συνεχιστούν. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας έχασε την ψυχραιμία του δεχόμενος κριτική από τον εκπρόσωπο του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο και έστρεψε τα βέλη του κατά της ΝΔ.

    Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το «μέλλον της Ευρώπης», υπογράμμισε ότι το τέλος της εποχής των μνημονίων δε σημαίνει σε καμία περίπτωση την επιστροφή της Ελλάδας στο παρελθόν, αλλά αντίθετα θα αποτελέσει μια τομή με το παρελθόν, ώστε να μην επαναληφθούν σφάλματα και πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση.

    Είπε χαρακτηριστικά ότι πολλές φορές η ΕΕ έλαβε αποφάσεις που πλήγωσαν τους Έλληνες, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τις απαραίτητες αποφάσεις ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέκρινε τις πολιτικές που εφήρμοσε ένα κυρίαρχο μέρος της ΕΕ, επιλέγοντας τον δημοσιονομικό φετιχισμό, την επιβολή τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άτυπων οργάνων όπως το Eurogroup που «κρατούν τα κλειδιά της οικονομικής πολιτικής της χώρας».

    Νεύρα και κόντρες με στόχο τον Μητσοτάκη

    Ο κ. Τσίπρας, μετά το τέλος της ομιλίας, δέχθηκε κριτική από τον Γκονζάλες Πονς εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ΕΚ, ο οποίος απάντησε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι τα συγχαρητήρια για το τέλος των μνημονίων δεν πρέπει να δοθούν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αλλά στους Έλληνες πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι πριν από τρία χρόνια ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης στοίχησαν στην Ελλάδα 100 δισ. και έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι ο λαϊκισμός, είτε είναι δεξιός είτε αριστερός, είναι το ίδιο επικίνδυνος για μια χώρα.

    Μάλιστα ανέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο νεποτισμός στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί πολιτική πρακτική που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Η τοποθέτηση του κ. Πονς προκάλεσε την οργή του κ. Τσίπρα, ο οποίος φανερά ενοχλημένος και σε υψηλούς τόνους απάντησε στον κ. Πονς ότι υποστηρίζει την Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι μέλος του ΕΛΚ και τον κάλεσε να μην υιοθετεί τη θεωρία των δύο άκρων, αλλά αντίθετα να απευθυνθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα τόσο για το θέμα του νεποτισμού όσο και τη στάση της απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία είναι «ο ορισμός του λαϊκισμού και τους καιροσκοπισμού», όπως είπε.

    Από την πλευρά των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών ο Γκι Φέρχοφσταντ τόνισε ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην Ελλάδα και οι παθογένειες που οδήγησαν εξ αρχής τη χώρα στην κρίση εξακολουθούν να υφίστανται. «Δεν βλέπω τις αγορές να έχουν ανοίξει τις αγκάλες τους για την Ελλάδα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου προς τον Αλέξη Τσίπρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλχημείες Τσίπρα στη ΔΕΘ: Περιόρισε στο μισό τους δικαιούχους σε νομοθετημένο μέτρο και το παρουσίασε ως νέα παροχή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στάση αναμονής από τους δανειστές: «Καμπανάκι» από Κομισιόν και ESM περί τήρησης των συμφωνηθέντων



    ΣΧΟΛΙΑ