• First Top Stories

    Στάση αναμονής από τους δανειστές: «Καμπανάκι» από Κομισιόν και ESM περί τήρησης των συμφωνηθέντων

    • NewsRoom
    Σχοινάς

    Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος Κομισιόν


    Την κατάθεση του προσχεδίου του ελληνικού προϋπολογισμού στην Κομισιόν, τον Οκτώβριο, περιμένουν οι δανειστές, όπου εκεί υποχρεωτικά θα είναι μετρημένα και κοστολογημένα όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, για να τοποθετηθούν αναλυτικά και συγκεκριμένα πάνω στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

    Ωστόσο, τα μηνύματα που στέλνουν στην Αθήνα είναι σαφή και ξεκάθαρα: Τηρήστε όσα έχουν συμφωνηθεί.

    Μετά το καμπανάκι του Κλάους Ρέγκλινγκ, και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν τη Δευτέρα στο ίδιο μήκος κύματος: «Οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πρέπει τηρούνται».

    Σε μια προσεκτική διατύπωση, ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι «δεν σχολιάζουμε αυτή καθ’ αυτή την ομιλία» του πρωθυπουργού και παρέπεμψε στην συζήτηση επί του προσχεδίου του επόμενου ελληνικού προϋπολογισμού για την αξιολόγηση των πιθανών εξαγγελιών.

    «Θα εξετάσουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού και θα τοποθετηθούμε» δήλωσε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «είναι τώρα μια κανονική χώρα». Πρόσθεσε ότι ο Αλ. Τσίπρας θα παρουσιάσει το όραμά του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    Συμπλήρωσε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών του ελληνικού λαού και απόδειξη της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

    Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, έστειλε ξεκάθαρη προειδοποίηση στην Αθήνα λέγοντας ότι «μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν για την Ελλάδα, εάν τα μέτρα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως συμφωνήθηκε».

    «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικοί πιστωτές. Αλλά μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουν αποφασιστεί για την Ελλάδα στην περίπτωση που τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως έχει συμφωνηθεί. Είμαι αισιόδοξος μετά τις πιο πρόσφατες συνομιλίες μου με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα» είπε.

    Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκονται ήδη τα κλιμάκια των δανειστών, τα οποία αυτή τη φορά επιστρέφουν στα υπουργεία εγκαταλείποντας το Χίλτον. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναμένεται να ζητήσουν εξηγήσεις και «ισοδύναμα» για τον ΕΝΦΙΑ, τις μειώσεις φόρων και εισφορών,αλλά και την επιστροφή αναδρομικών 1 δισ. ευρώ σε ένστολους και δικαστικούς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΝΦΙΑ: Αντί να καταργηθεί, μεταλλάσσεται σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας-Τι αλλάζει στα ακίνητα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φοροαπαλλαγές Τσίπρα-Πόσο θα ελαφρυνθούν τελικά οι φορολογούμενοι [αναλυτικά παραδείγματα]



    ΣΧΟΛΙΑ