• Πολιτική

    Αλχημείες Τσίπρα στη ΔΕΘ: Περιόρισε στο μισό τους δικαιούχους σε νομοθετημένο μέτρο και το παρουσίασε ως νέα παροχή

    • NewsRoom


    Σε… αλχημείες προέβη από το βήμα της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρουσίασε ως μια νέα παροχή το επίδομα ενοικίου, το οποίο έχει ήδη νομοθετηθεί ως αντίμετρο για την περικοπή των συντάξεων, περιορίζοντας παράλληλα τον αριθμό των δικαιούχων που δικαιούνται το επίδομα κατά 300.000!

    Συγκεκριμένα, στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και «επίδομα ενοικίου» ύψους 70-200 ευρώ από 1.1.2019, σε 300.000 δικαιούχους. Ωστόσο σύμφωνα με όσα είχαν νομοθετηθεί πέρυσι, το επίδομα δικαιούνταν περί των 600.000 πολιτών.

    «Προχωράμε, επίσης, από 1/1/19, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια που θα αφορά τουλάχιστον 300.000 οικογένειες. Ένα μέτρο που θα ενισχύσει, πέραν των άλλων και τη δυνατότητα των νέων ζευγαριών στον τόπο μας, να κάνουν το βήμα, να ζήσουν μαζί, να κάνουν οικογένειες, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το δημογραφικό είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Σύμφωνα με τον νόμο 4472 που ψηφίστηκε 19 Μαϊου 2017, το Επίδομα Στέγασης είναι προνοιακό πρόγραμμα για νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας.

    Το ποσό του επιδόματος στέγασης, για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια, ορίζεται ως ακολούθως:

    Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ το μήνα. Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς και σε νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα. Ως ανώτατο όριο του επιδόματος στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

    Από την ένταξη στο πρόγραμμα εξαιρούνται νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο ν. 3869/2010 όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4336/2015 και ισχύει, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα επιδότησης ή κάλυψης ενοικίου.

    Αν δεν υπάρξει η περικοπή των συντάξεων, ο προϋπολογισμός θα «χωρέσει» με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό ένα επίδομα στέγασης 300-350 εκατ. ευρώ, αντί για 600 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί προ εβδομάδων.



    ΣΧΟΛΙΑ