• Top Stories

    Όλοι αθώοι για το ομόλογο των 133 εκατ. του Ταμείου των δημοσιογράφων

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Καμία ζημία δεν προκλήθηκε στο ταμείο των δημοσιογράφων (πρώην ΤΣΠΕΑΘ) και στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) από την αγορά των δομημένων ομολόγων των 130 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτή την κρίση κατέληξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, αθωώνοντας και τους 10 κατηγορουμένους για αυτό το σκέλος της υπόθεσης.

    Αντίθετα, το δικαστήριο καταδίκασε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τον πρώην πρόεδρο του ΤΣΠΕΑΘ Δημήτρη Καπράνο αλλά και τον πρώην πρόεδρο του νοσοκομείου «Μεταξά» Νίκο Δεσποτόπουλο. Στον καθένα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών, με αναστολή. Ο κ.Καπράνος απηλλάγη λόγω παραγραφής από το αδίκημα της δωροδοκίας.

    Ικανοποιημένος από την αθώωση του για το ομόλογο ο Δημήτρης Καπράνος δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    «Με την σημερινή απόφαση που δέχεται ότι δεν υπάρχει ζημία στο Ταμείο, πέφτει ακόμα ένας μύθος των σκανδάλων που οδήγησαν στην ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.»

    «Καμία ζημία στο ΤΣΠΕΑΘ και το ΤΕΑΥΦΕ»

    Οι δικαστές υιοθέτησαν πλήρως την εισαγγελική πρόταση και εξέδωσαν την απόφαση τους, στηριζόμενοι κυρίως σε πραγματογνωμοσύνη για τα δύο ασφαλιστικά ταμεία.

    Η εισαγγελέας, στην αγόρευσή της, είχε τονίσει ότι τόσο από τα στοιχεία της πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας, όσο και από την πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε, το ΤΣΠΕΑΘ και το ΤΕΑΥΦΕ δεν υπέστησαν ζημία και συνεπώς δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα που αποδίδονται στους κατηγορουμένους.

    Αθώοι για το σκέλος του ομολόγου κρίθηκαν οι: Δ.Καπράνος, Νικ.Δεσποτόπουλος, Παν. Δεμέστιχας, πρόεδρος του ΤΕΑΦΥΕ, Γιώργ. Παπαμαρκάκης, ιδιοκτήτης της χρηματιστηριακής ΝΑΜ (North Asset Management), Δ. Παστελάκος, Ζωή Μπασπανέλου, Κ. Κυριακόπουλος, Ζωή Συράκη, Ε. Γανουτζή, και Γερ. Κονιδάρης.

    Η θέση του πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ για το ομόλογο είναι πως «επρόκειτο για επένδυση σε έκδοση του ελληνικού Δημοσίου με εγγυημένο το κεφάλαιο και καλές αποδόσεις, η απόφαση ήταν ομόφωνη και έπειτα από διαπραγματεύσεις πουλήθηκε για 133.100.000 ευρώ και άρα ουδεμία ζημία προέκυψε για το ΤΣΠΕΑΘ».

    Ένοχοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

    Οι κ.κ. Καπράνος και Δεσποτόπουλος καταδικάστηκαν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συνέργεια σε αυτό, αντίστοιχα.

    Η κατηγορία αφορά σε εμβάσματα 1.887.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, των οποίων εμφανίζεται ως αποδέκτης ο κ.Καπράνος , λίγες ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το Ταμείο.

    Για αυτό το σκέλος της υπόθεσης, ο Δ. Καπράνος έχει υποστηρίξει ότι τα χρήματα που κινήθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στο εξωτερικό προήλθαν από πώληση περιουσιακών του στοιχείων, τίτλων εφημερίδων και περιοδικών.

    Το βασικό αδίκημα στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η δωροδοκία, φέρεται να τελέστηκε το 2006. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η κατηγορία έχει πλέον παραγραφεί, για αυτό και οι δύο κατηγορούμενοι απηλλάγησαν.
    Την ικανοποίηση τους για την απόφαση εξέφρασαν με δηλώσεις τους και οι συνήγοροι υπεράσπισης του κ.Καπράνου, Αλέξης Στεφανάκης και Χρόνης Περιβολάρης:

    «Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί σημαντική νίκη του πελάτη μας ο οποίος αντιμετώπιζε τέσσερα κακουργήματα με την απειλή ισόβιας κάθειρξης και απέδειξε ότι «όλα ήταν ένα ψέμα». Μετά τους τόνους μελάνης και δημοσιευμάτων που έχουν χυθεί για το συγκεκριμένο ομόλογο του Ταμείου των Δημοσιογράφων, σήμερα 11 χρόνια μετά την αγορά του, το δήθεν σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων κατέληξε στην επιβολή πλημμεληματικής ποινής, φυλακίσεως 4 ετών. Ευελπιστούμε ότι και αυτή η ποινή θα καταπέσει στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Η μεγαλοψυχία του Μιχάλη Λεμπιδάκη μέσα από μία επιστολή-Τι λέει για τους απαγωγείς του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στοιχεία που σοκάρουν από τις καταθέσεις μητέρας και συζύγου Λεμπιδάκη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στον ανακριτή οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση-Λεμπιδάκη (φωτογραφίες)

     



    ΣΧΟΛΙΑ