• Top Stories

    Καταλονία: Έντονοι φόβοι για ξέσπασμα βίας

    • NewsRoom
    Καταλονία


    Ανησυχίες για ξέσπασμα βίας εκφράζονται στην Καταλονία, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την περιφέρεια. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 21 Δεκεμβρίου, κάτι που δεν εξασφαλίζει το τέλος της κρίσης.

    Σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα επιλύσουν την κρίση οι πρόωρες εκλογές στην περιφέρεια. Δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα El Periodico την Κυριακή έδειξε ότι οι πρόωρες εκλογές θα έχουν πιθανότατα παρόμοια αποτελέσματα με την τελευταία προσφυγή στις κάλπες, το 2015, όταν σχηματίστηκε κυβέρνηση μειοψηφίας από συνασπισμό κομμάτων που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας. Άλλες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι Καταλανοί είναι διχασμένοι 50-50, υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας.

    Κάλεσμα για ευρεία πολιτική ανυπακοή έχουν κάνει οι βασικές αποσχιστικές ομάδες δίνοντας οδηγία στους δημοσίους υπαλλήλους να μην υπακούν εντολές από τη Μαδρίτη και να ανταποκριθούν με ειρηνική αντίσταση. Δεν είναι σαφές αν οι οδηγίες αυτές θα εφαρμοστούν.

    Από την μεριά της, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να κάνει συλλήψεις, όμως δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα αντιδράσει, αν τα στελέχη της τωρινής περιφερειακής κυβέρνησης αρνηθούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

    Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές φοβούνται ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαράθεση, αν η εθνική αστυνομία -που χρησιμοποίησε σκληρές τακτικές για να αποτρέψει το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου- αποφασίσει να παρέμβει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα και Πειραιά για την μαθητική παρέλαση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χάος στα Εξάρχεια: Επιθέσεις με βόμβες μολότοφ – Τραυματίστηκαν αστυνομικοί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες η παρέλαση σήμερα



    ΣΧΟΛΙΑ