• Top Stories

    Έκανε πίσω η κυβέρνηση της Καταλονίας: Διάλογος αντί μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας

    • NewsRoom
    Κάρλες Πουτζντεμόν

    Κάρλες Πουτζντεμόν


    Αναβολή στην μονομερή  ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία αποφάσισε ο  Κάρλες Πουτζντεμόν,  μιλώντας από το βήμα του τοπικού κοινοβουλίου στη Βαρκελώνη.

    «Θέλω να ακολουθήσω το θέλημα των πολιτών η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος… Προτείνουμε να αναστείλουμε την κήρυξη ανεξαρτησίας με σκοπό να δουλέψουμε για να θέσουμε σε ισχύ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σήμερα κάνουμε μια κίνηση ευθύνης προς όφελος του διαλόγου», δήλωσε από το βήμα της Βουλής.

    Ρόλο στην απόφαση του Πουτζντεμόν φαίνεται πως έπαιξαν οι απειλές της Μαδρίτης αφενός να ενεργοποιήσει το το Άρθρο 155 του Συντάγματος, που της επιτρέπει να αφαιρέσει το αυτοδιοίκητο οιασδήποτε από τις 17 αυτόνομες κοινότητες που απαρτίζουν την Ισπανία, αφετέρου να προβεί ακόμα και στην σύλληψη του ηγέτη των Καταλανών σε περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας. 

    «Ζούμε μια εξαιρετική στιγμή, με ιστορικές διαστάσεις» είπε ο Πουτζντεμόν, τονίζοντας ότι «δεν απευθύνει απειλές» και ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας “δεν είναι εσωτερική σύγκρουση στην Ισπανία αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση».

    «Είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος».

    «Θέλω να σας εξηγήσω γιατί είμαστε εδώ. Πιστεύω πως πρέπει να εξηγηθούμε. Από τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο, η Καταλονία έχει συμβάλει μαζικά στην Ισπανική Δημοκρατία. Η Καταλονία θεώρησε πως το Σύνταγμα του 1978 θα ήταν μια καλή πλατφόρμα δημοκρατίας και συμμετείχε. Αλλά αργότερα συνειδητοποιήσαμε πως οι Ισπανικές αρχές το έβλεπαν ως τον τελικό στόχο, αλλά για εμάς ήταν μια μετάβαση. Το 2005, το 85% από αυτό εδώ το κοινοβούλιο, ακολουθώντας τις διαδικασίες που το σύνταγμα ορίζει, ενέκρινε μια νέα κατάσταση για την Καταλονία, και αυτό ενεργοποίησε μια μαζική αντι-Καταλανική εκστρατεία από ανθρώπους που θέλουν να κυβερνήσουν και να υποτάξουν την Ισπανία με κάθε μέσο», τόνισε ο ηγέτης της Καταλονίας.

    Ο Κάρλες Πουτζντεμόν προσπάθησε να καθησυχάσει τόσο τις επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στην Καταλονία, όσο και τους πολίτες από άλλες περιοχές της Ισπανίας και της Ευρώπης που ζουν στην επαρχεία.

    «Ακουστήκαμε από ολόκληρο τον κόσμο. Τα Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαίους ηγέτες κλπ. Πολλές προσωπικότητες στην Ευρώπη θέλουν αυτό τον διάλογο. Όλοι θέλουν οι φωνές να ακουστούν. Θέλουμε χρόνο για αυτόν τον διάλογο. Θέλω να ζητήσω από τους πολίτες της Καταλονίας να συνεχίσουν να διαδηλώνουν. Οικονομικά, θέλω να πω στις εταιρείες να συνεχίσουν και να μη φοβούνται. Στην ισπανική κυβέρνηση ζητώ να μας ακούσει. Όχι εμάς αν δεν θέλει. Αλλά τον λαό που ζητά διαπραγματεύσεις. Σήμερα κάνουμε μια κίνηση υπευθυνότητας υπέρ του διαλόγου. Είμαι πεπεισμένος πως τις επόμενε ημέρες όλοι θα φερθούν με υπευθυνότητα και το ζήτημα της Καταλονίας θα λυθεί με σεβασμό. Θέλουμε να είμαστε πιστοί στην μεγάλη μας Ιστορία. Σε όλους όσοι υπέφεραν για τα παιδιά τους».

    Παράλληλα, απευθύνθηκε στους Ισπανούς: «Δεν είμαστε εγκληματίες, δεν είμαστε τρελοί. Είμαστε φυσιολογικοό πολίτες που θέλουμε απλά να ψηφίσουν. Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε και να έχουμε διάλογο. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της Ισπανίας. Η σχέση δεν δούλεψε για χρόνια και τώρα δεν είναι βιώσιμη.»

    Η ομιλία μετατέθηκε νωρίτερα για μία ώρα. Η αιτία για την αναβολή δεν έχει γίνει επισήμως γνωστή, όμως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, που κυβερνά σε εθνικό επίπεδο, και των κεντρώων Ciudadanos κατέθεσαν αίτημα για ακύρωση της εμφάνισης Πουτζντεμόν.



    ΣΧΟΛΙΑ