• Top Stories

    Πόσο «ok» θα είναι η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια, ψάχνουν JP Morgan και Citi

    • NewsRoom


    Την προσοχή των διεθνών Οίκων αξιολόγησης εξακολουθεί να τραβάει η προσπάθεια της Ελλάδας να εξέλθει από την πολύχρονη κρίση και να δανείζεται από τις αγορές, ειδικά αυτή την περίοδο που η κρίσιμη, τρίτη αξιολόγηση ξεκινά και η κατάληξή της θα προσδιορίσει τον τρόπο και το χρόνο της εξόδου από το μνημόνιο. Από τους δυο Οίκους που ασχολήθηκαν με τη χώρα μας σήμερα, η JP Morgan εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη και η Citi Group περισσότερο προβληματισμένη, όπως πάντα άλλωστε.

    Τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος καταγράφει σε νέα έκθεσή της για την ελληνική οικονομία η JP Morgan. Ο οίκος περιγράφει τρία σενάρια για το πώς θα λυθεί το ελληνικό θέμα: Το καλό, το «οk» και το κακό.

    Την υψηλότερη πιθανότητα έχει το «ok» σενάριο, με βάση το οποίο η έξοδος από το πρόγραμμα δεν θα είναι «καθαρή» (για παράδειγμα θα υπάρξει στήριξη από μια προληπτική πιστωτική γραμμή και σημαντικό έλεγχο από τους δανειστές στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα).

    Όπως σημειώνει ο οίκος, το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου του 2018 παρατηρώντας ότι η ροή των ειδήσεων ήταν ασυνήθιστα αραιή μετά το Eurogroup στις 15 Ιουνίου και την «επί της αρχής» έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για εκταμίευση δόσης.

    «Αναμένουμε ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, αλλά όχι έγκαιρα»,αναφέρεται στην έκθεση, διευκρινίζοντας ότι η συνάντηση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου, είναι πολύ δύσκολο να φέρει αποτέλεσμα,όπως ανέμενε η ελληνική κυβέρνηση. Ακόμα και μια καθυστέρηση μέχρι τον Ιανουάριο δεν θα είναι πρόβλημα, δεδομένης και της κατάστασης της Γερμανίας, με την κυβέρνηση πιθανώς να μην έχει σχηματιστεί πριν τα μέσα Δεκεμβρίου,όπως εκτιμά η JP Morgan.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίζει, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2% το πρώτο εξάμηνο του 2017 και οι δείκτες υψηλής συχνότητας έχουν ανέλθει σε επίπεδα που τελευταία φορά καταγράφηκαν πριν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

    Αν δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό ρίσκο στον ορίζοντα, αναμένουμε πως η ομαλοποίηση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα επιτρέψουν να συνεχιστεί ανεμπόδιστη η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, φτάνοντας ως το 3%, επισημαίνουν οι αναλυτές της JP Morgan.

    Μια ισχυρή μακροοικονομική επίδοση είναι σημαντική για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Κατά τη γνώμη μας, σημειώνουν οι ίδιοι, η Ελλάδα ετοιμάζεται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ το 2017 και θα πλησιάσει κοντά στο 3,5% το 2018.

    Ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο όμως μακροοικονομικό, πολιτικό και δημοσιονομικό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε «καθαρή έξοδο», κάτι στο οποίο η JP Morgan δίνει 30% πιθανότητα.

    Τέλος, ο οίκος μιλά και για ένα τρίτο σενάριο, με 10% πιθανότητες. Είναι το «κακό» και περιλαμβάνει υψηλότερη πολιτική αβεβαιότητα και διαφωνίες μεταξύ των παικτών, με αποκορύφωμα την αποτυχία να υπάρξει μια ουσιαστική συμφωνία για το χρέος και εξελίξεις που οδηγούν σε μια τέταρτη διάσωση. Παρ΄όλα αυτά, η JP Morgan ξεκαθαρίζει ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει Grexit, ακόμα και στο χειρότερο σενάριο.

    Καχύποπτη, όπως πάντα, η Citi

    Στην ίδια γραμμή που έχει κρατήσει ως τώρα παραμένει η η Citigroup, στην νέα της έκθεση για τις παγκόσμιες προοπτικές, Global Economic Outlook and Strategy. Αναβαθμίζει ελαφρώς τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι αδύνατο να κατορθωθούν, ενώ η πιθανότητα για clean exit από το μνημόνιο παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη.

    Ωστόσο, θεωρεί ότι η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος φαίνεται ευκολότερη από τις προηγούμενες, καθώς τα περισσότερα από τα πιο σκληρά μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί.

    Παρ’ όλα αυτά, όπως προειδοποιεί, το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της χωρίς την επίσημη εξωτερική χρηματοδότηση μετά τον Αύγουστο του 2018 παραμένει αβέβαιο,τουλάχιστον για την αμερικανική τράπεζα. Πάντως, η πολιτική βούληση για επίτευξη αυτού του στόχου φαίνεται να αυξάνεται από όλες τις πλευρές, όπως παρατηρεί.

    Τέλος, σχετικά με την ανάπτυξη, εκείνη θα κυμανθεί γύρω στο 1%-1,5% αντί για 2%-2,5% που ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση, και αυτό λόγω της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής λιτότητας, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών και των πολύ χαμηλών επιπέδων εγχώριας ρευστότητας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέος κώδωνας κινδύνου από τον SSM για τις ελληνικές τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤτΕ: Στα 1,75 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα στο 9μηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκάλυψη UBS για Eurobank: Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει το ομόλογο που θα εκδώσει



    ΣΧΟΛΙΑ