• Top Stories

    Πώς η τεχνολογία αλλάζει τη σχέση μας με τις τράπεζες

    • NewsRoom
    φπα


    Η Deloitte και το World Economic Forum, μέσω της έκθεσης “Beyond Fintech: A pragmatic assessment of disruptive potential in financial services”, ερευνούν τις σημαντικές αλλαγές που έχουν ήδη επιφέρει οι Fintechs και η καινοτομία στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, καθώς και τη δυναμική που αναμένεται να προσδώσουν στο μέλλον, εξετάζουν σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με έρευνα, οι πλατφόρμες που προσφέρουν τη δυνατότητα σύνδεσης με διαφορετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από ένα μόνο κανάλι μπορεί να αποτελέσουν το κυρίαρχο μοντέλο για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στο μέλλον.

    Η έκθεση εστιάζει σε στοιχεία που προέκυψαν μετά από τριετή έρευνα πάνω στον μετασχηματιστικό ρόλο των fintechs στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, η παρουσία των ψηφιακών πλατφορμών, η χρηματοοικονομική αποκέντρωση ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της εκάστοτε αγοράς, καθώς και οι συνεχώς αναπτυσσόμενες νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στον κλάδο, αποτελούν κινητήριες δυνάμεις για μια σημαντική αναμόρφωση του παγκόσμιου συστήματος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες ανάλογα με τις κατά τόπους ανάγκες.

    Η κυρία Κατερίνα Γλαβά, Principal στο τμήμα FSI Consulting της Deloitte, σχολίασε: «Είναι πραγματικότητα ότι οι εταιρίες Fintech έχουν επηρεάσει τον ρυθμό καινοτομίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, διαμορφώνοντας τις προσδοκίες των πελατών για νέες υπηρεσίες παγκοσμίως, θέτοντας τις βάσεις για μελλοντικές τεχνολογικές διαταραχές του χώρου».

    «Στην Ελλάδα οι εταιρίες Fintech παρουσιάζουν το ίδιο μοτίβο με το εξωτερικό καθώς δυσκολεύονται να επιβιώσουν λόγω των υψηλών δαπανών και του μικρού μεγέθους της αγοράς, με αποτέλεσμα να τα καταφέρνουν λίγες».

    «Παράλληλα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία με τις εταιρίες Fintech, ώστε να βελτιώσουν το επίπεδο ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πελάτες τους και να παραμείνουν ανταγωνιστικά με χαμηλότερο κόστος και ταχύτερη προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα».

    «Ακόμη βέβαια είναι έντονη η ανάγκη μεγάλου μέρους της πελατειακής τους βάσης για διαπροσωπική επαφή και σχέση εμπιστοσύνης με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το οποίο ενισχύεται από τα αναπτυγμένα δίκτυα καταστημάτων ως σημεία εξυπηρέτησης και την πολυπλοκότητα «προϊόντων» που παρέχονται».

    Η εμφάνιση των ψηφιακών πλατφορμών

    Σύμφωνα με την έρευνα, οι πλατφόρμες που προσφέρουν τη δυνατότητα σύνδεσης με διαφορετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από ένα μόνο κανάλι, μπορεί να αποτελέσουν το κυρίαρχο μοντέλο για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στο μέλλον. Η άνοδος αυτών των πλατφορμών, αναμένεται να αναδιαμορφώσει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες από μια σαφώς καθορισμένη διαδικασία, σε ανταλλάξιμες και πιο ευέλικτες οντότητες. Αυτό μπορεί να απαιτεί από τους ιδιοκτήτες της εκάστοτε πλατφόρμας να είναι ικανοί διαχειριστές, εξισορροπώντας τις ανάγκες των κατασκευαστών προϊόντων με τη ζήτηση των πελατών.

    Χρηματοοικονομική αποκέντρωση

    Οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των πελατών για την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών, οι όλο και μεγαλύτερες τεχνολογικές δυνατότητες, αλλά και οι διαφορετικές ρυθμιστικές προτεραιότητες και ανάγκες της εκάστοτε αγοράς, καθιστούν απαραίτητο το έδαφος για περιφερειακά μοντέλα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες. Ακόμη και οι παγκόσμιες επιχειρήσεις μπορεί να χρειαστούν ξεχωριστές στρατηγικές για να εξειδικεύσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να ενσωματωθούν με τα τοπικά οικοσυστήματα.

    Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα, οι Fintechs θα αντιμετωπίσουν πιθανώς σοβαρά εμπόδια στην προσαρμογή τους σε πολλαπλές δικαιοδοσίες και ρυθμιστικά πλαίσια, ακόμη και σε περιπτώσεις που η τεχνολογία μειώνει τα εμπόδια εισόδου στην αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΝΤ: Βρήκαμε τη «χρυσή τομή» με την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες-Επιφυλάξεις για τα «κόκκινα δάνεια»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Τράπεζα: Ποιοι πούλησαν την μετοχή τις τελευταίες ημέρες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αισιόδοξη η Πέτη Πέρκα για το Ελληνικό: Την Τρίτη θα βγει «λευκός καπνός»



    ΣΧΟΛΙΑ