• Top Stories

    Κόκκινα δάνεια: Σφίγγει ο κλοιός για στρατηγικούς κακοπληρωτές και μη συνεργάσιμους δανειολήπτες

    • NewsRoom

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Οι ασυκτικές πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση  για όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, κάνουν ασφυκτικές και τις πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προκειμένου να λύσει το Γόρδιο Δεσμό των  μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Τα πιστωτικά ιδρύματα εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκδώσουν διαταγές πληρωμής, αρχικά σε στρατηγικούς κακοπληρωτές και στη συνέχεια σε δσανειολήπτες που χαρακτηρίζονται “μη συνεργάσιμοι”. Το συνολικό ποσό υπολογίζεται ότι θα φτάνει σε αξία τα 4 δισ. ευρώ, αποτελώντας το πρώτο, μεγάλο κύμα νομικών ενεργειών που έχουν ωριμάσει.

    Πρόκειται για καταγγελίες δανείων στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες στις αρχές του 2017 και οι οποίες παίρνουν πλέον τη μορφή εκτελεστών τίτλων με τις επικείμενες επιδόσεις των διαταγών πληρωμής. Πρακτικά αυτό σημαίνει κατασχέσεις για τους μεν “κόκκινους” δανειολήπτες στεγαστικών δανείων και πλειστηριασμούς για τους δε “κόκκινους” δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων.

    Παράλληλα, κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν μετά το καλοκαίρι οι νέες καταγγελίες μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπό την εντεινόμενη πίεση του SSM για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων και την ανάκτηση ενεχύρων, οι τράπεζες προχωρούν πλέον σε καταγγελίες μη εξυπηρετούμενων δανείων, όχι στις 360 ημέρες καθυστέρησης, όπως συνήθιζαν μέχρι πρότινος, αλλά στις 210 ημέρες καθυστέρησης.

    Την ίδια ώρα, όπως έγραψε το mononews, η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση «κόκκινα» δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ. Στόχος της  ΕΤΕ, είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2018.

    Πρόκειται, μάλιστα, για το μεγαλύτερο πακέτο πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες.

    Τα «κόκκινα» δάνεια αφορούν δύο κατηγορίες:

    Τα «κόκκινα» καταναλωτικά: χρέη από πιστωτικές κάρτες και υπερανάληψη μετρητών, που δεν διαθέτουν καμία εξασφάλιση και στην πλειοψηφία τους είναι καταγγελμένα και τα  εταιρικά πολύ μικρών επιχειρήσεων, τα οποία κι αυτά δεν διαθέτουν καμία εξασφάλιση.

    Στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι η επίτευξη μίας συμφέρουσας -για τα δεδομένα της αγοράς- τιμής. Πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολη πρόκληση, καθώς τα ξένα funds που κατά καιρούς ενδιαφέρονται για την απόκτηση κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες έχουν αποδείξει ότι προσφέρουν χαμηλό τίμημα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Deutsche Bank: Δεν φεύγουμε από την Ισπανία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαμηλώνει τον πήχυ για τις ελληνικές τράπεζες η HSBC

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  S&P: Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία πιο εκτεθειμένες στο σχέδιο της ΕΚΤ για τα «κόκκινα δάνεια»

     



    ΣΧΟΛΙΑ