• Top Stories

    ΔΝΤ: Μαντάτα για ένα ακόμα πακέτο μέτρων, πριν τελειώσει το 2018

    • NewsRoom
    Λαγκαρντ Λαγκάρντ EKT Lagarde lagard

    Κριστίν Λαγκάρντ, EKT


    Μετά τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την έκθεση Fiscal Monitor, όπου εκτιμάται ότι το πλεόνασμα βρίσκεται κολλημένο στο 2,2% του ΑΕΠ, όπως είχε εκτιμηθεί ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, η ελληνική κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη σε νέους κινδύνους, που σημαίνει νέα μέτρα και πριν το τέλος του 2018.

    Για το 2017, η εικόνα της υπέρβασης των στόχων που προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού (2,21% του ΑΕΠ για φέτος προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας σχέδια για διανομή κοινωνικού μερίσματος) δεν υιοθετείται από το Ταμείο, το οποίο βάζει τον πήχη οριακά χαμηλότερα από το 1,75% του ΑΕΠ, που απαιτεί το πρόγραμμα, και συγκεκριμένα στο 1,7% του ΑΕΠ.

    Παρόλο που κανείς δεν περιμένει ότι το Ταμείο θα θέσει ζήτημα έστω και οριακών διορθώσεων για το 2017 (αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του, οι οποίες αποδεικνύονται τα τελευταία χρόνια λανθασμένες), το 2018 είναι προ των πυλών, όπως και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ περί νέων δημοσιονομικών μέτρων.

    Ήδη άλλωστε, το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί ταχύτερη εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων περικοπών σε συντάξεις (κανονικά το 2019) και μειώσεων στο αφορολόγητο (κανονικά το 2020), ενώ έχει συστήσει την αναβολή της εφαρμογής των αντίμετρων για το 2023, όταν και προβλέπεται ήδη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.

    Οι προβλέψεις του Ταμείου,λοιπόν, δημιουργούν ερωτήματα για τις δημοσιονομικές εξελίξεις και μετά το 2018. Το ΔΝΤ, στη βάση των νεότερων στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, δεν αποκλείεται κατά την άφιξη της Ντέλιας Βελκουλέσκου στην Αθήνα να μεταβάλει τις προβλέψεις του. Ακόμα όμως και εάν κλείσει η ψαλίδα και το Ταμείο ανεβάσει την εκτίμησή του για το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου έτους στο 2,6% του ΑΕΠ, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες, παραμένει ένα χάσμα περίπου μίας μονάδας ή κάτι λιγότερο από 1,8 δισ. ευρώ, η οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να καλυφθεί.

    Στο πεδίο του χρέους, αναμένεται κλιμάκωση στο 184,5% το 2018 από το 180,2% φέτος και μετά σταδιακή αποκλιμάκωση προς το 161,2% του ΑΕΠ το 2022. Αναφέρεται πάντως ότι οι υπολογισμοί του ΔΝΤ για το χρέος περιλαμβάνουν και το βραχυπρόθεσμο χρέος, αλλά και δάνεια ΔΕΚΟ.

    Στην έκθεση – όπως κάθε φορά – αναφέρεται ότι οι δημοσιονομικές προβλέψεις βασίζονται στο δεδομένο ότι εφαρμόζονται όλα τα θεσμοθετημένα δημοσιονομικά μέτρα που προβλέπονται από τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του ΔΝΤ (σ.σ. οι δημοσιονομικές προβλέψεις αναμένονται αύριο).

    Στο πρακτικό κομμάτι,από αύριο, ξεκινούν οι πολιτικές ζυμώσεις με την άφιξη των υπουργών Οικονομικών και των εκπροσώπων των θεσμών και του οικονομικού “στερεώματος” στην Ουάσιγκτον για την κορύφωση των εργασιών της φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Από ελληνικής πλευράς θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ έχει ήδη οριστεί ραντεβού για το Σάββατο με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Καμπανάκι» για την πορεία του Χρηματιστηρίου κρούει ο κάτοχος του Νόμπελ Οικονομικών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurobank: 260 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πόσα ξοδεύουν οι Έλληνες και πού – Σφίγγει όλο και περισσότερο το ζωνάρι



    ΣΧΟΛΙΑ