• Top Stories

    Citi: Πώς η ΕΚΤ σχεδιάζει το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης

    • NewsRoom
    Citigroup

    Citigroup


    «Κοντός ψαλμός» για τις ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά η Citigroup σε σημερινή της έκθεση με τίτλο “ECB QExit Strategy: more patience”, με την ΕΚΤ να είναι έτοιμη να αποφασίσει για το QE την προσεχή Πέμπτη. Οι θετικές μακροοικονομικές προοπτικές επιτρέπουν στην ΕΚΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου από τα έκτακτα μέτρα τόνωσης, υποστηρίζει η Citi.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί συγκριτικά περισσότερο για τους κινδύνους από ότι οι άλλες κεντρικές τράπεζες, ως προς τη διαδικασία εξόδου από την ποσοτική χαλάρωση, λόγω των προοπτικών του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, του προηγουμένου της ΕΚΤ το 2011 με την πρόωρη σύσφιγξη και του γεγονότος ότι θα είναι πιο δύσκολο η ΕΚΤ να χαλαρώσει εκ νέου την πολιτική της εάν οι προοπτικές απογοητεύσουν τις τρέχουσες προβλέψεις.

    Πάντως, η στρατηγική εξόδου της ΕΚΤ μοιάζει με αυτήν της Fed, σύμφωνα με την οποία οι αγορές στοιχείων του ενεργητικού θα μειωθούν πρώτα στο μηδέν πριν από την αύξηση των επιτοκίων και πριν από την εξέταση ενδεχόμενης μείωσης του ισολογισμού της.

    Επομένως, τονίζει η Citi, η έξοδος της ΕΚΤ ενδέχεται να εκταθεί περισσότερο από της Fed,  να είναι λιγότερο προβλέψιμη και να υπόκειται σε περισσότερους (νομικούς και τεχνικούς) περιορισμούς από ό,τι αυτή της Fed.

    Σύμφωνα πάντα με τη Citi, η στρατηγική εξόδου από την ποσοτική χαλάρωση, όπως την σκέφτεται η ΕΚΤ, θα πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά όπως να παρέχει αξιόπιστη νομισματική πολιτική και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο της πρόωρης σύσφιγξης. Θα στοχεύει επίσης στην αποφυγή των “κρίσεων” στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην διατήρηση της ευελιξίας στην αντιμετώπιση των σοκ, αλλά θα υπόκειται σε σημαντικούς τεχνικούς περιορισμούς (έλλειψη ομολόγων όπως τα Γερμανικά κρατικά ομόλογα καθώς και καλυμμένα ομόλογα).

    Την Πέμπτη, λοιπόν, στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, η Citi αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει:

    – να επεκτείνει τις αγορές assets από τον Ιανουάριο του 2018 και για 9 μήνες και στα 30 δισ. ευρώ  μηνιαίως,  χωρίς να δηλώσει ότι αυτό θα ήταν το τελικό σκέλος του QE.

    – να αυξήσει τον όγκο των αγορών εταιρικών ομολόγων και ενδεχομένως υπερεθνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) και να κατευθύνει τις αγορές μακριά από τις χώρες που απειλούνται με έλλειψη τίτλων, και

    – να ενισχύσει το guidance ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν “πολύ μετά” το οριστικό τέλος του QE (δηλαδή το νωρίτερο στα μέσα του 2019 ή αργότερα).

    – ότι τα ποσά από τα ομόλογα που λήγουν να επανεπενδυθούν πλήρως στο μέλλον.

    Αναλυτικά, η επέκταση του προγράμματος APP και η ενίσχυση του guidance για τα επιτόκια θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, ενώ η αύξηση του όγκου των εταιρικών ομολόγων θα ανακοινωθεί αργότερα ή θα “υπονοείται” χωρίς να ανακοινωθεί ευθέως, υποστηρίCitη Citi.

    Όπως εκτιμά η αμερικάνικη τράπεζα, η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να διατηρήσει την ευελιξία της σε περίπτωση που χρειαστεί να ανταποκριθεί σε μελλοντικές διαταραχές του πληθωρισμού, να είναι πανέτοιμη, αλλά και να μην υποδείξει ότι αυτό θα είναι το τελευταίο σκέλος του QE, αν και ορισμένα από τα «κοράκια» είναι πιθανό να πιέσουν για μία τελική ημερομηνία ή χρονοδιάγραμμα.

    Εκτός από τα ειδικά μέτρα πολιτικής  η ΕΚΤ θα επιδιώξει να φανεί βέβαιη για τη μακροοικονομική προοπτική, κάνοντας αναφορά στις θετικές χρηματοοικονομικές συνθήκες, τονίζοντας ότι το αποθεματικό των αγορών assets είναι πιο σημαντικό από τις ροές, υπογραμμίζοντας την προοπτική της επανεπένδυσης και ενδεχομένως υποδεικνύοντας ότι η επίπτωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας στον πληθωρισμό μπορεί να είναι χαμηλότερη από ό,τι στο παρελθόν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Moody’s: Εθνική και Eurobank σε καλύτερη θέση να επιτύχουν τους στόχους τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Το bitcoin θα ξεπεράσει την κεφαλαιοποίηση της Apple»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το συγκινητικό αντίο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στον Σόιμπλε (pic)



    ΣΧΟΛΙΑ