• Top Stories

    Αυξάνονται οι παραγγελίες πλοίων – Γιατί οι Έλληνες εφοπλιστές συρρέουν στις γιάρδες

    ναυτιλία ναυλαγορά


    Στροφή στα νεότευκτα για τους Έλληνες εφοπλιστές  καθώς βλέπουν πως οι τιμές στην αγορά των second hand ανεβαίνουν με απίστευτους ρυθμούς, και θέλουν με τον τρόπο αυτό να εκμεταλλευτούν τις «ελκυστικές», σε σύγκριση με τα μεταχειρισμένα πλοία, τιμές, που τους δίνουν τα ναυπηγεία.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Clarksons, η τιμή της αγοράς σήμερα για ένα kamsarmax πενταετίας έχει εκτοξευθεί στα 21,5 εκατομμύρια δολάρια ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στα 14 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 9 εκατομμύρια λιγότερα. Αντίστοιχα ένα ultramax πενταετίας κοστίζει σήμερα 27 εκατομμύρια δολάρια ενώ την ίδια εποχή το 2016 το κόστος του ήταν στα 23 εκατομμύρια δολάρια.

    Αντιθέτως, για ένα νεότευκτο kamsarmax η τιμή είναι σχεδόν ίδια με πέρυσι, κοντά στα 25 εκατ. δολάρια, και για ένα νεότευκτο ultramax στα 23,5 εκατ. δολάρια. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί βλέπουν πλέον ως καλύτερη επένδυση μία παραγγελία νεότευκτου πλοίου, παρά μία αγορά μεταχειρισμένου.

    Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι οι παραδόσεις νεότευκτων πλοίων που παραγγέλνονται σήμερα προγραμματίζονται για το 2019 και το 2020, όταν οι εφοπλιστές πιστεύουν πως θα υπάρχει μία σταθερή ανάκαμψη στην αγορά του ξηρού φορτίου, μετά από ένα 2018 στη διάρκεια του οποίου δεν αναμένονται πολλές παραδόσεις νεότευκτων πλοίων.

    Εξάλλου, όπως αναφέρει το TradeWinds, το γεγονός ότι οι τιμές στα ναυπηγεία παραμένουν χαμηλές, ενώ οι τιμές των ναύλων συνεχώς ανεβαίνουν, σημαίνει ότι μία επένδυση σε ένα νεότευκτο αυτήν την εποχή δείχνει ιδιαίτερα ελκυστική. Σύμφωνα με τη Maritime Strategies International, οι τρέχουσες τιμές ναύλωσης για έναν χρόνο καλύπτουν το 97% των εσόδων που απαιτούνται για την επένδυση σε ένα νεότευκτο panamax και το 93% για ένα νεότευκτο ultramax.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Νίκος Τσάκος στο Mononews.gr – H χώρα μας χρειάζεται την ναυτιλία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Πίττας: Εκτοξεύθηκε κατά 52% ο τζίρος της Euroseas

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο χρησμός του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά – Επενδύστε τώρα στην Ελλάδα. Μην καθυστερείτε



    ΣΧΟΛΙΑ