• Top Stories

    Μίκης Θεοδωράκης: Συγκινητικός αποχαιρετισμός στην Μητρόπολη

    • NewsRoom
    Μίκης Θεοδωράκης: Στην Μητρόπολη το λαϊκό προσκύνημα του μουσικοσυνθέτη


    Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο κόσμος αποχαιρετούσε τον κορυφαίο δημιουργό φωνάζοντας «αθάνατος».

    Στις 14:00 ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα στον Μίκη Θεοδωράκη, όπως είχε ανακοινωθεί, αν και υπήρχε πολύς κόσμος έξω από τη Μητρόπολη που δεν κατάφερε να πει το τελευταίο αντίο στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.

    Η σορός του έχει μεταφερθεί από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου μέσα στον κύριο χώρο της Μητρόπολης όπου έγινε η τελετή του αποχαιρετισμού.

    Κατά την τελετή αποχαιρετισμού, επικηδείους εκφώνησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

    Ο επικήδειος που εκφώνησε η Προέδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου:

    «Όλοι μαζί, όλες οι ηλικίες κι όλες οι γενιές αποχαιρετάμε σήμερα, τον Έλληνα και Οικουμενικό, Πατριώτη και Διεθνή, Μίκη Θεοδωράκη, σύμβολο και παράδειγμα μαζί».

    Όπως ανέφερε, ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε «Άνθρωπος της πράξης και ταυτόχρονα ρομαντικά υπερβατικός, κατάφερε, ως το τέλος της ζωής του, να ηλεκτρίζει με την παρουσία του το συναίσθημα όλων μας, αποτελώντας έναν παιδαγωγό του Έθνους, που με την πολιτισμική και κοινωνική του παρέμβαση άλλαξε την Ελλάδα και τον καθένα μας, με τρόπο πιο έμμεσο αλλά και πιο βαθύ απ’ όσο μπορούμε να διαγνώσουμε σήμερα».

    «Μας έδωσε τον ανεκτίμητο μίτο της μουσικής του για να τον ξετυλίξουμε, να βγούμε στο ξέφωτο της δημοκρατίας και να μετατρέψουμε το σάλπισμά του σε πράξη και Πολιτεία, λογοδοτώντας στην ιστορία μας»

    Σημειώνεται ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μεταβεί αύριο Πέμπτη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαλατά Χανίων, για να παραστεί στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη.

    Ο επικήδειος του Δημήτρη Κουτσούμπα

    «”Βροντάνε στράτες κι αγορές” μετά την είδηση του χαμού σου, αγαπημένε μας Μίκη. Πλήθος ανθρώπων από όλες τις ηλικίες, απ’ όλες τις γενιές βρίσκονται τις τρεις αυτές μέρες εδώ για να σε αποχαιρετήσουν. Σεμνά, μα όχι βουβά. Με τα τραγούδια σου σε αποχαιρετάμε, όπως αξίζει σε εκείνους που λεβέντικα ροβόλισαν τον κόσμο. Και ένας ψίθυρος περνά από στόμα σε στόμα: “Χωρίς τον Μίκη θα ήμασταν αλλιώς”. Και έτσι είναι. Χωρίς εσένα θα ήμασταν αλλιώς», ανέφερε στην αρχή του λόγου του ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

    Συνέχισε λέγοντας: «Έσμιξες “τους τρανούς αητούς με τους χρυσούς αγγέλους”, μαθαίνοντάς μας πως για να είσαι δυνατός, πρέπει να είσαι ευαίσθητος. Με ιερή αφοσίωση καλλιέργησες αυτή την ευαισθησία μας, μάς έμαθες, πως μέσα στις καταιγίδες, μπορούμε να κρατηθούμε από ένα λουλούδι. Είχες εμπιστοσύνη στο λαό. Πίστευες, κι όχι άδικα, πως μόνο ο λαός μπορεί να κατανοήσει και να κατακτήσει τα ανώτερα δημιουργήματα του ανθρώπου, τέτοια όπως η τέχνη, η ποίηση, η μουσική. Αρκεί να του δώσει κάποιος τα κλειδιά. Γι’ αυτό δεν μελοποίησες μόνο έξοχα τον ποιητικό λόγο, χωρίς να τον προδίδεις. Τον αναδημιούργησες και τον παρέδωσες με εκείνη τη μορφή που μπαίνει κατ’ ευθείαν στη λαϊκή ψυχή».

    Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αφού ανέφερε σταθμούς στην πορεία της ζωής και του έργου του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, κατέληξε: «Στο φέρετρό σου σηκώνεται, υψώνει τη γροθιά της “κι αντριεύει και θεριεύει” η Ελλάδα!

    Σύντροφε Μίκη,

    Είσαι “φως που πατεί χαρούμενο τον Άδη”! Φως επαναστατικό “στην κορφή του Ολύμπου αριστερά”… Φως που “ολούθε λαμπυρίζει”, όπως έγραψαν αυτές τις μέρες γερμανικές εφημερίδες. Ένα “φως που καίει”. “Τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής”! Όπως ήθελες θα γίνει, όπως το προδιέγραψες με την πολιτική διαθήκη σου «στους μεγάλους δρόμους κάτω από τις αφίσσες», με τα αθάνατα τραγούδια σου. Θα τον “σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα”. Θα τον “σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από τον κόσμο”. Όταν απόψε το πλοίο θα σαλπάρει από τον Πειραιά, για να διασχίσει τα γαλάζια νερά της ελληνικής θάλασσας για να σε οδηγήσει στην τελευταία σου κατοικία, στον τόπο καταγωγής σου, στο Γαλατά Χανίων, στην αγαπημένη σου Κρήτη, σύμφωνα με την επιθυμία σου, όλη η Ελλάδα θα σε συνοδεύει με τα τραγούδια σου. Γιατί για σένα, για να δανειστούμε στίχους από το μεγαλείο του Σολωμού, “ο ουρανός καμάρωνε κι η γη χειροκροτούσε”…

    Αθάνατος Μίκη!».

    Στη Μητρόπολη βρέθηκαν η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη (εκτός της κόρης του Μαργαρίτας Θεοδωράκη) και οι φίλοι του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η Αλέκα Παπαρήγα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

    Το φέρετρο με την σορό του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρεται στην Μητρόπολη Αθηνών οπου θα ακολουθήσει η τελετή αποχαιρετισμού και θα εκφωνηθούν επικήδειοι, Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021. Ολοκληρώθηκε σήμερα το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα για τον Μίκη Θεοδωράκη στη Μητρόπολη Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

    Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στη συνέχεια με πλοίο στα Χανιά, όπου και αύριο θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ το μεσημέρι θα γίνει η κηδεία και η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη στο νεκροταφείο του Γαλατά Χανίων.

    Στις 7.15 το πρωί της Πέμπτης, θα φτάσει στο λιμάνι της Σούδας όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί αυτοκινητοπομπή στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και μετά θα συνοδευτεί στην Μητρόπολη, στον Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, όπου μέχρι τις 12 η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

    Θα ακολουθήσει και πάλι αυτοκινητοπομπή, προς τον ιερό ναό του Γαλατά Χανίων όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη 1 το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει πεζή συνοδεία της σορού στο κοιμητήριο του Γαλατά. Την ημέρα της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Θεοδωράκης: Αυτή είναι η συμβολαιογραφική πράξη με την τελευταία επιθυμία του – Είχε συντάξει ακόμα 4!



    ΣΧΟΛΙΑ