• Top Stories

    Μα τι γίνεται φέτος με τα κουνούπια; Πατούλης εναντίον Δούρου για τους ψεκασμούς

    • NewsRoom
    ιός δυτικού νείλου


    Νέο πεδίο αντιπαράθεσης με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου άνοιξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αυτή τη φορά για το θέμα των κουνουπιών, φαινόμενο πολύ ενοχλητικό φέτος το καλοκαίρι. Ο κ. Πατούλης εγκαλεί την Περιφέρεια, επειδή «για άλλη μια φορά δεν απαντά σε συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν στον τρόπο διενέργειας και ορθής στόχευσης των ψεκασμών των κουνουπιών».

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΚΕΔΕ τονίζεται ότι «η Περιφέρεια Αττικής με τις παραλήψεις και τα λάθη της άφησε εκτεθειμένους τους πολίτες και τους επισκέπτες της Αττικής, με συνέπεια να υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και να δημιουργηθεί ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό».

    «Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να εκτίθεται χωρίς να απαντά επί της ουσίας σε ερωτήματα που της έχουμε θέσει σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου. Επιτέλους η κ. Δούρου θα δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση στους πολίτες; Πόσο επαρκείς και πόσο στοχευμένοι ήταν οι ψεκασμοί που έγιναν; Πόσο κόστισαν στην Περιφέρεια;

    » Οι παραλήψεις και οι αβλεψίες της έχουν ως αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι οι πολίτες και οι επισκέπτες της Αττικής στον ιό του Δυτικού Νείλου. Οι συνέπειες της αδράνειας αυτής είναι τεράστιες, τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για την οικονομία καθώς ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών αποφεύγει να επισκεφθεί αυτές τις περιοχές.

    » Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά στη δημόσια υγεία.

    » Η αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς και η ένταξη συγκεκριμένων Δήμων της Περιφέρειας Αττικής σε καθεστώς επιτήρησης θα έπρεπε να φέρει προ των ευθυνών την Περιφέρεια Αττικής.

    » Ωστόσο αυτό δε συνέβη, καθώς επιχειρεί με γενικές απαντήσεις να δημιουργήσει την εντύπωση ότι έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες» τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Η ΚΕΔΕ θέτει τα εξής ερωτήματα προς την Περιφέρεια:

    1. Ποια χρονική περίοδο έγιναν οι ψεκασμοί και πότε ολοκληρώθηκαν; Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και όχι αργότερα, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, γιατί θα είναι αναποτελεσματικοί.

    2. Πόσα χρήματα διατέθηκαν για τους ψεκασμούς και πως κατανεμήθηκαν στις περιοχές της Αττικής;

    3. Ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Αττική, από εξειδικευμένους επιστήμονες;

    4. Προηγήθηκε, όπως έπρεπε, σχολαστική χαρτογράφηση όλων των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, δηλαδή ρέματα, πάρκα, φρεάτια και όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, κυρίως εντός των αστικών ιστών;

    5. Έχει μεριμνήσει η Περιφέρεια Αττικής για τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα ελέγχουν την πορεία των ψεκασμών και θα επαναπροσδιορίζουν τις παραμέτρους έτσι ώστε να είναι στοχευμένη η αντιμετώπιση του προβλήματος;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανησυχία για την εξάπλωση του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρεις νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου



    ΣΧΟΛΙΑ