• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: 18 νέα κρούσματα – 117 συνολικά

    • NewsRoom
    Σωτήρης Τσιόδρας

    O εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας


    Συνολικά 117 είναι τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

    Όπως αναφέρει ο κ. Τσιόδρας, 10 από τα 18 νέα κρούσματα είναι «ορφανά», δηλαδή δεν έχουν σχέση με τα προηγούμενα κρούσματα. Τα περισσότερα εξ αυτών εντοπίζονται στην Αττική και η ιχνηλάτησή τους συνεχίζεται. Άλλα 15 περιπτώσεις διερευνώνται ακόμα. Όπως είπε, έχουν ήδη γίνει 680 τεστ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά τόνισε ότι κανένα τεστ δεν μπορεί να μας προφυλάξει γιατί ο ιός μπορεί να είναι σε φάση επώασης και να μην φαίνεται ή να τον κολλήσουμε μετά.

    Σημείωσε ότι η εξάπλωση έχει αρχίσει, και ότι έχει μεγάλη σημασία η αντίδρασή μας για να έχουμε όσο γίνεται λιγότερα κρούσματα. Για να το πετύχουμε αυτό, το σημαντικότερο μέτρο είναι ο αυτοπεριορισμός. Σε δύο με τρεις εβδομάδες όπως είπε θα έχουμε εικόνα για το μέγεθος της εξάπλωσης και ελπίζουμε να έχουμε χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων από ότι οι άλλες χώρες.

     

    Παράλληλα, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα από τον κ. Τσιόδρα, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο δικαστηρίων, γυμναστηρίων, θεάτρων, παιδοτόπων, κέντρων διασκέδασης και κινηματογράφων για 15 ημέρες.

    «Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα σχολεία και να πηγαίνουν να συναθροίζονται σε μπαρ και καφετέριες».

    Οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι 34, τρεις εκ των οποίων είναι στη ΜΕΘ.

    Ακόμη, επιβεβαίωσε ότι έλαβε εξιτήριο το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα, η 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και το παιδί της.

    Ο καθηγητής ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν όλα τα μέτρα, αλλά και τους κανόνες υγιεινής. Επίσης, κάλεσε όσους έχουν ήπια συμπτώματα να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία αναφοράς.

    Τα σοβαρά κρούσματα είναι μεγάλης ηλικίας, είπε, ωστόσο ζήτησε περισσότερο χρόνο για να έχει στη διάθεσή του περισσότερα δεδομένα.

    «Είμαστε ακόμη στην αρχή», εκτίμησε, τονίζοντας πως θα υπάρξουν ακόμη περισσότερα κρούσματα το επόμενο διάστημα.

    Δείτε live την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ