• Top Stories

    Κατσάδα Μακρόν σε 15χρονο: Πάρε πτυχίο, βρες δουλειά και μετά κάνε επανάσταση (video)

    Εμμανουέλ Μακρόν Γαλλία εκλογές

    Εμμανουέλ Μακρόν


    Άστραψε και βρόντηξε ο Εμανουέλ Μακρόν, όταν στη διάρκεια εκδήλωσης για την 18η Ιουνίου 1940, νεαρός μαθητής αποκάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο «Μανού», δηλαδή το χαϊδευτικό του Εμανουέλ. Εξαλλος ο Γάλλος πρόεδρος κατσάδιασε για τα καλά τον νεαρό.

    Το περιστατικό σημειώθηκε στο Μον Βαλεριάν, κοντά στο Παρίσι, όπου παρέστη ο Γάλλος πρόεδρος στους εορτασμούς για την εθνική εορτή. Ο Μακρόν πλησίασε κάποιους παρισταμένους που τον παρακολουθούσαν πίσω από τα κάγκελα. Την ώρα που χαιρετούσε κάποιους μαθητές , ένας εξ αυτών άρχισε να τραγουδάει τη Διεθνή και είπε στον Εμανουέλ Μακρόν: «Ça va, Manu?» (δηλαδή «Είσαι καλά, Μανού;»).

    Το ύφος δεν άρεσε καθόλου στον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος απάντησε έξαλλος: «Όχι, αυτό δεν γίνεται, όχι, όχι, όχι, όχι». Ο νεαρός απάντησε αμήχανα «Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε» αλλά o Μακρόν συνέχισε:

    «Είσαι εδώ σε έναν επίσημο εορτασμό, πρέπει να συμπεριφέρεσαι όπως πρέπει. Επομένως μπορεί γενικά να φέρεσαι σαν βλάκας, αλλά σήμερα είναι η μέρα της Μασσαλιώτιδας, και επομένως πρέπει να με αποκαλείς ‘Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας’ ή ‘Κύριε’. Εντάξει; Αντε», είπε σε έντονο ύφος.

    Ο Μακρόν, μάλιστα, έδωσε συνέχεια: «Να κάνεις τα πράγματα με τη σωστή σειρά. Την ημέρα που θέλεις να κάνεις επανάσταση, να έχεις φροντίσει να έχει πάρει το πτυχίο σου, να έχεις βρει δουλειά και να μπορείς να συντηρείς τον εαυτό σου. Τότε μπορείς να δίνεις μαθήματα σε άλλους» είπε στον αποσβολωμένο 15χρονο.

    Τι είναι η 18η Ιουνίου 1940

     

     

    Από το Λονδίνο, ο στρατηγός Ντε Γκώλ απευθύνει από το ραδιοφωνικό σταθμό του ΒΒC έκκληση σε συνέχιση του αγώνα. Αυτή η κίνηση άρνησης, αυθεντικό κάλεσμα σε αντίσταση, γίνεται η κραυγή συσπείρωσης όλων εκείνων που δεν παραιτήθηκαν αποδεχόμενοι την ήττα και το καθεστώς κατοχής που ακολούθησαν την Ανακωχή. Η Έκκληση, χειρονομία πίστης και δικαίου, αποτελεί επίσης και ένα μήνυμα ελπίδας για ένα Έθνος που μόλις είχε απολέσει το ηθικό του από την ήττα. Καλώντας τους Γάλλους να συνεχίσουν τη μάχη στο πλευρό των Συμμάχων και διατηρώντας τη Γαλλία στον πόλεμο, ο Στρατηγός Ντε Γκωλ διαφυλάττει την τιμή της χώρας αλλά και τα συμφέροντά της: την ώρα της νίκης, στις 8 Μαΐου 1945, η Γαλλία είναι ένας από τους νικητές του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και χαιρετίζει τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας. Ως αποτέλεσμα της ένταξής της στο πλευρό των Συμμάχων, η Γαλλία αποκτά το 1946 μια έδρα μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εδραιώνει ξανά τη θέση της στη διεθνή σκηνή. (Πηγή: Γαλλικό Ινστιτούτο)



    ΣΧΟΛΙΑ