• Top Stories

    «Καμπάνα» 4,34 δισ. ευρώ στην Google από την Κομισιόν

    • NewsRoom


    Πρόστιμο 4,34 δισ. ευρώ δηλαδή το μεγαλύτερο πρόστιμο για παραβίαση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που έχει επιβληθεί ποτέ στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχθηκε η Google ύστερα από έρευνα που διήρκεσε οκτώ χρόνια και αφορούσε τις εφαρμογές του λειτουργικού συστήματος Android για κινητά τηλέφωνα.

    Η Κομισιόν  επέβαλε στη Google το συγκεκριμένο πρόστιμο για μονοπωλιακές πρακτικές αναφορικά με το λειτουργικό σύστημα Android, το οποίο χρησιμοποίησε παράνομα «για να εδραιώσει την κυρίαρχη θέση της στις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο».

    Ο CEO της Google Sundar Pichai είχε τηλεδιάσκεψη με την επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ Margrethe Vestager αργά το βράδυ της Τρίτης, σε μια τυπική διαδικασία ενημέρωσης των εταιρειών πριν την επιβολή ποινών από πλευράς της Ένωσης, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου Bloomberg.

    Το κολέγιο των επιτρόπων της ΕΕ συζήτησε το ζήτημα του αντιμονοπωλιακού προστίμου την Τετάρτη το πρωί. Το ύψος του αναμένεται να υπερβεί το περσινό πρόστιμο – ρεκόρ των 2,4 δισ. ευρώ που είχε επιβληθεί και πάλι στην Google για την πλατφόρμα αναζήτησης προϊόντων της εταιρείας. Η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet Inc., όπως και η Κομισιόν έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν την υπόθεση.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε επίσης προθεσμία τριών μηνών στην μητρική της εταιρείας, την Alphabet, για να αλλάξει τις επιχειρηματικές της πρακτικές ειδάλλως θα της επιβληθούν νέα πρόστιμα που θα αντιστοιχούν περίπου στο 5% των ημερήσιων εσόδων της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβάλλεται από εποπτική αρχή σε μία μόνον εταιρεία και είναι διπλάσιο από το αμέσως επόμενο υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβάλει η Ε.Ε. σε εταιρείες τεχνολογίας για παράβαση του ανταγωνισμού.

    Η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι η Google «αρνήθηκε στους Ευρωπαίους καταναλωτές τα οφέλη του αποτελεσματικού ανταγωνισμού στη σημαντική σφαίρα της κινητής τηλεφωνίας».

    H Alphabet μπορεί να πληρώσει το πρόστιμο, αφού στα τέλη Μαρτίου είχε αποθεματικό 103 δισ δολαρίων, ωστόσο η θυγατρική της μπορεί να αποφασίσει να προσφύγει κατά της απόφασης.

    Η Βεστάγκερ έχει επιβάλει παλαιότερα πρόστιμο 2,4 δισ. ευρώ στην Google για μια άλλη υπόθεση, που αφορά στην υπηερσία σύγκρισης προϊόντων-τιμών, ενώ η ομάδα της διεξάγει και μια τρίτη έρευνα για την υπηρεσία διαφημίσεων AdSense της Google.

    Η ισπανική El Pais είχε αναφέρει πως θα αγγίζε τα 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το ύψος του δεν μπορεί να υπερβεί το 10% των ετήσιων εσόδων μιας εταιρείας.

    H Google κέρδισε το 2017 περί τα 25 δισ. δολάρια από υπηρεσίες διαδικτυακής διαφήμισης στην Ευρώπη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: EasyJet: Αύξηση στα έσοδα του γ΄ τριμήνου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νεώριο Σύρου: Τέλος εποχής για τον Ταβουλάρη – Τι αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση με την Onex

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Attica Bank: Αναβλήθηκε για τις 25/7 η γενική συνέλευση των μετόχων



    ΣΧΟΛΙΑ