• Top Stories

    Ιός Δ. Νείλου: Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας σε κρούσματα – Σύσκεψη εμπειρογνωμόνων συγκαλεί ο ΙΣΑ


    Στην Ελλάδα καταγράφονται το 71% των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου της Ευρώπης, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC), θέτοντας τη χώρα μας στην κορυφή της ευρωπαϊκής λίστας. Συνολικά, από τις αρχές του 2019 έχουν μολυνθεί από τον ιό 158 άνθρωποι, ενώ 15 έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την τελευταία εβδομάδα, κατεγράφησαν 27 νέα κρούσματα και δύο νέοι θάνατοι.

    Επίσης, 17 ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι με επιπλοκές της λοίμωξης από τον ιό, εκ των οποίων οι 8 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

    Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκτιμούν ότι η αυξημένη καταγραφή κρουσμάτων και θανάτων θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

    Όπως έχει δείξει μελέτη του ΕΟΔΥ, σε κάθε σοβαρό κρούσμα λοίμωξης αντιστοιχούν 140 περιστατικά μόλυνσης στην κοινότητα. Με αυτό το δεδομένο εκτιμάται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει πλήξει, εφέτος, περίπου 22.120  ανθρώπους στη χώρα μας.

    Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

    Η Περιφερειακή ενότητα με τους περισσότερους δήμους που βρίσκονται στο μολυσματικό κλοιό των κουνουπιών είναι εκείνη της Λάρισας, με έξι δήμους στο κόκκινο σε ό,τι αφορά τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Ακολουθεί η Ανατολική Αττική με πέντε επηρεαζόμενες περιοχές και οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Καρδίτσας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης με τρεις επηρεαζόμενες περιοχές η καθεμία.

     Αναλυτικότερα:

    -Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης: Δήμοι Τοπείρου, Αβδήρων, Ξάνθης

    -Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας: Δήμοι Νέστου, Θάσου, Καβάλας

    -Από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης: Δήμοι Ιάσμου, Αρριανών, Μαρώνειας-Σαπών

    -Από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου: Δήμος Σουφλίου

    -Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας: Δήμοι Σοφάδων, Καρδίτσας, Παλαμά

    -Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας: Δήμοι Λαρισαίων, Τυρνάβου, Κιλελέρ, Τεμπών, Αγιάς, Φαρσάλων

    -Από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων: Δήμος Τρικκαίων

    -Από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής: Δήμοι Σπάτων-Αρτέμιδος, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Παλλήνης, Ραφήνας –Πικερμίου, Παιανίας

    -Από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας: Δήμος Πέλλας

    -Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας: Δήμοι Κατερίνης, Πύδνας-Κολινδρού

    -Από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης: Δήμοι Κορδελιού –Ευόσμου, Χαλκηδόνος, Λαγκαδά

    -Από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας: Δήμος Βέροιας

    -Από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής: Δήμος Νέας Προποντίδος

    -Από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών: Δήμος Ηράκλειας.

    Αναλαμβάνει δράση ο ΙΣΑ

    O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) πρόκειται να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη εμπειρογνωμόνων για το θέμα, το επόμενο χρονικό διάστημα, με τη συμμετοχή μελών της επιστημονικής κοινότητας και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκηση. Στόχος είναι να εκπονηθεί Στρατηγικό Σχέδιο, για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται από τα κουνούπια (ελονοσία, ιός του Δυτικού Νείλου κ.τ.λ.)

    Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, σημαντική παράμετρος για την υλοποίηση στοχευμένων και αποτελεσματικών ψεκασμών είναι η ύπαρξη επικαιροποιημένων χαρτών επικινδυνότητας και εστιών παραγωγής κουνουπιών προκειμένου να εντοπιστούν οι περιοχές υψηλού κινδύνου, για εκδήλωση κρουσμάτων από μεταδιδόμενους με κουνούπια λοιμογόνους παράγοντες (πλασμώδια της ελονοσίας και ιός του Δυτικού Νείλου).

    « Το γεγονός ότι η χώρα μας είναι φέτος η πρώτη στην Ευρώπη σε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου ενώ κατά καιρούς εμφανίζονται περιστατικά ελονοσίας, αποδεικνύει ότι τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών-σκνιπών είναι ανεπαρκή. Παράλληλα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνουν στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τα ατομικά μέτρα προστασίας. Ενώνουμε τις δυνάμεις της επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία ενώ πλήττει τη χώρα μας τουριστικά», τόνισε σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ.Πατούλης.

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ