• Top Stories

    Η κόντρα με τους δανειστές φέρνει μειώσεις συντάξεων ως και 20%

    συντάξεις λεφτά πληρωμές ΕΦΚΑ


    Αντιμέτωποι με μειώσεις ως και 20% στις κύριες συντάξεις κινδυνεύουν να βρεθούν οι συνταξιούχοι, καθώς τα πάντα είναι «στον αέρα» σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

    Από τη στιγμή που οι δανειστές δεν αποδέχονται τα σχέδια ισοδύναμων μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, η μοναδική λύση φαίνεται να είναι ένα σχέδιο για περικοπή των καταβαλλόμενων συντάξεων μέσω του επαναϋπολογισμού τους με ενιαίο συντελεστή. Από τον επαναϋπολογισμό αναμένεται να προκύψουν μειώσεις έως 20% στις κύριες συντάξεις, ενώ ανοίγει ο δρόμος για μεσοσταθμική μείωση 6-7% στις επικουρικές συντάξεις, μείωση ως και 8% στα εφάπαξ, καθώς και κατάργηση του ΕΚΑΣ για 80.000 δικαιούχους.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το σχέδιο της κυβέρνησης θα επιφέρει περιορισμένες μειώσεις στις συντάξεις του ΙΚΑ και μεγαλύτερες στις συντάξεις των πρώην ειδικών ταμείων. Ειδικότερα, οι μειώσεις αναμένεται να φτάσουν το 5-7% στις συντάξεις του Δημοσίου, το 3% για τις συντάξεις του ΙΚΑ, ενώ οι συντάξεις από ΔΕΚΟ και τράπεζες μπορεί να μειωθούν ως και κατά 20%.

    Παραδόξως, από τον επαναϋπολογισμό αναμένεται να προκύψουν και αυξήσεις συντάξεων, κυρίως σε γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, το ποσοστό αναπλήρωσης επί του μισθού (ή επί του εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες) θα κυμαίνεται από 48% έως 60%  για την κύρια σύνταξη  από 80% που ήταν για τους παλαιούς και 70% για τους νέους ασφαλισμένους. Ωστόσο, οι δανειστές ζητούν το ποσοστό αναπλήρωσης να μην υπερβεί το 55% (48% για τις κύριες +7% για τις επικουρικές συντάξεις), ενώ επιμένουν η εθνική  σύνταξη των 384 ευρώ να καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια  για όσους δεν έχουν  συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

    Τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά ώστε να αποφευχθούν οι μειώσεις κύριων συντάξεων, όμως δεν αποδέχονται οι δανειστές, είναι αφενός η αύξηση των  εργοδοτικών εισφορών κατά μία  ποσοστιαία μονάδα στην κύρια και κατά  μία στην επικουρική (0,50% για τους εργοδότες και 0,50% για τους εργαζόμενους) και αφετέρου η ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων, μέσω της αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, αλλά και της δημιουργίας ενός ταμείου στο οποίο θα συγκεντρώνονται πόροι υπέρ του ασφαλιστικού.



    ΣΧΟΛΙΑ