• Top Stories

    Στις ΗΠΑ μπορεί να μην είχε «τυφώνα Πάνο», αλλά στην Ελλάδα έχει

    • Νένα Σώκου


    Στην κόψη του ξυραφιού έχει φέρει την κυβέρνηση ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με τον Πάνο Καμμένο να εξελίσσεται σε κινούμενη πολιτική βόμβα για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.

    Χθες  στο υπουργικό ο πρωθυπουργός, θέλοντας να επαναφέρει στην τάξη το κυβερνητικό σχήμα κάλεσε τους υπουργούς  του να μην τον… ρίξουν, δείχνοντας ουσιαστικά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.  Η κίνηση αυτή, ενδεικτική του κλίματος στο εσωτερικό της κυβέρνησης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ:  «Ο κυνικός θίασος που κυβερνά βρίσκεται πια σε αποσύνθεση και τα μέλη του δεν μπορούν να το κρύψουν ούτε κεκλεισμένων των θυρών. Δεν έχει ξαναγίνει πρωθυπουργός να εκλιπαρεί τους υπουργούς του να μην τον ρίξουν και στη συνέχεια να τους παρακολουθεί άβουλος να αλληλοκατηγορούνται για να μην χάσουν την καρέκλα τους. Φτάνει πια. Η χώρα δεν μπορεί να βυθίζεται άλλο εξαιτίας σας».

    Όμως, η προσδοκία για επιστροφή στην ομαλότητα με την έκκληση Τσίπρα πνίγηκε στον καβγά του Πάνου Καμμένου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Ο τελευταίος, όταν ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο στο υπουργικό με τον Πάνο Καμμένο, μετά τα … καμώματα στις ΗΠΑ, ξέσπασε λέγοντας ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικης Άμυνας στην Ουάσινγκτον παραβιάζουν την κυβερνητική συμφωνία και υπονομεύουν την εθνική θέση για το Σκοπιανό. Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε -κατά πρόσωπο αυτή τη φορά- στον κ. Καμμένο ότι είναι αναρμόδιος για την χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και πως με την συμπεριφορά του εκθέτει τον πρωθυπουργό και τη χώρα.

    Το θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο υπουργών σχεδόν επισκίασε την έκκληση του πρωθυπουργού για ενότητα, ενώ ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει στους ΑΝΕΛ κινδυνεύει να γίνει η θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

    Ο Πάνος Καμμένος βλέπει το κόμμα του να αποσυντίθεται και έχει να αντιμετωπίσει τη διαφοροποίηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος πριν από το υπουργικό δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία και μετά θα παραδώσει την έδρα του. Κατά πληροφορίες, στο υπουργικό και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ακολουθήσει κι αυτή την κόκκινη κομματική γραμμή.

    Αργότερα, η κ. Κουντουρά δήλωσε μέσω twitter: «Στο Υπουργικό Συμβούλιο δήλωσα ότι στηρίζω την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Και διευκρίνισα ότι πάντα ψηφίζω κατά συνείδηση, όπως έκανα μέχρι σήμερα στην πολιτική μου διαδρομή. Αυτό είπα και μόνο, για οτιδήποτε άλλο γράφεται, δεν ισχύει».

    Από τους βουλευτές της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος μπορεί να υπολογίζει σίγουρα μόνο στην Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και τον Κώστα Κατσίκη, αφού και ο Κώστας Ζουράρις έχει δηλώσει ότι δεν ψηφίζει τη συμφωνία, αλλά δεν ρίχνει την κυβέρνηση, ενώ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για το τι θα πράξει.

    Όλες οι προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να σβήσει τη φωτιά που έχει ανάψει το ονοματολογικό, χωρίς καν να έχει φτάσει η συμφωνία στην Ελλάδα, πέφτουν στο κενό. Η πυροσβεστική δήλωση Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία, η συνέντευξη Καμμένου στην ΕΡΤ και το γεύμα στη ΛΑΕΔ δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η κρίση επιμένει και τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι ακόμη μπροστά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι ζήτησε ο Τσίπρας από τον Καμμένο στο κεκλεισμένων των θυρών υπουργικό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άγριο επεισόδιο Κοτζιά – Καμμένου

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Το μυστικό γεύμα πριν από το υπουργικό συμβούλιο



    ΣΧΟΛΙΑ