• Top Stories

    Η αγωνία του πρωθυπουργού και ο χρόνος των εκλογών

    • Νένα Σώκου


    Υπό μεγάλη πίεση βρέθηκε ο πρωθυπουργός κατά την τριήμερη παραμονή του στη Θεσσαλονίκη, καθώς τόσο στην ομιλία του Σαββάτου όσο και στην πολύωρη και κουραστική συνέντευξη της Κυριακής προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο αντιφατικές παραδοχές: οι παροχές είναι απαραίτητες και δίκαιες, αλλά οι δανειστές δεν πρέπει να λάβουν το μήνυμα ότι δεν θα τηρηθούν τα συμφωνημένα. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεν ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, ωστόσο άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για τετραπλές κάλπες τον Μάιο.

    Η αδυναμία του πρωθυπουργού να πει κάτι πιο συγκεκριμένο για τις συντάξεις, αν και το θέμα ήταν τόσο πολυδιαφημισμένο και οι προσδοκίες τόσο υψηλές, όσο και η παραδοχή του ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι αδύνατον να στραφεί σε δανεισμό από τις αγορές είναι μια καθαρή ομολογία ότι ο δρόμος της μεταμνημονιακής εποχής δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του ότι η ελληνική κυβέρνηση αποκτά πλέον τον έλεγχο των κινήσεων στην οικονομική πολιτική.

    Εξάλλου, σήμερα φτάνουν στην Αθήνα οι δανειστές για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο και θα βάλουν στο μικροσκόπιο όλα όσα εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό. Εξ αυτού του λόγου και με ορίζοντα τον έλεγχο του προϋπολογισμού από την Κομισιόν τον Οκτώβριο, οι εξαγγελίες ήταν σχετικά συγκρατημένες σε σχέση με τις εντυπώσεις που είχαν καλλιεργηθεί, με άλλα λόγια στο γράψε-σβήσε της ομιλίας θα πρέπει να επικράτησε η συντηρητική  εκδοχή.

    Όλες οι εξαγγελίες, εκτός από την επιστροφή αναδρομικών σε ένστολους και δικαστικούς ή η μείωση του ΕΝΦΙΑ, βρίσκονται υπό την αίρεση της πορείας της οικονομίας, του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται και της τελικής έγκρισης των δανειστών. Χαρακτηριστική ήταν και η απάντησή του για τη μείωση του αφορολόγητου: «Κάθε πράγμα τον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο».

    Οι εξελίξεις στο θέμα των συντάξεων και στη συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να καθορίσουν εν πολλοίς και τον χρόνο διεξαγωγής εκλογών. Αν και ο ίδιος τις τοποθέτησε τον Οκτώβριο του 2019, άφησε ανοιχτό το παράθυρο για πρόωρες τετραπλές κάλπες τον Μάιο, λέγοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις των επομένων μηνών. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις, μάλιστα, συνέπεσαν και με τη δημοσιοποίηση της πρώτης μεταμνημονιακής δημοσκόπησης, η οποία φέρνει τη ΝΔ κοντά στην αυτοδυναμία και τον ΣΥΡΙΖΑ 11 μονάδες πίσω. Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για την κυβέρνηση είναι οι χειρισμοί στο Μακεδονικό και στο Μάτι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η επιστροφή των δανειστών με επιτόπιες έρευνες στα… υπουργεία-Μυστήριο με τις συντάξεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλα όσα δεν είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τις συντάξεις – Τα «αγκάθια» και τα πικρά σενάρια



    ΣΧΟΛΙΑ