• Top Stories

    Hoax η ανάρτηση που έχει γεμίσει το Facebook για τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών 


    Για άλλη μία φορά οι χρήστες του Facebook πέφτουν θύματα απάτης. Έντονη είναι η αγωνία των χρηστών να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο που πολλές φορές πέφτουν θύματα απάτης σε επαναλαμβανόμενα hoax.

    facebookhoax

    Το κείμενο που έχει γίνει viral αναφέρει:

    Λόγω του γεγονότος ότι το Facebook έχει επιλέξει να εμπλέξει λογισμικό που επιτρέπει την κλοπή προσωπικών πληροφοριών, δηλώνω τα εξής: Σήμερα απαντώντας στις νέες κατευθυντήριες γραμμές του Facebook και σύμφωνα με τα άρθρα L.111,112 και 113 του κώδικα πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλώνω ότι τα δικαιώματά μου είναι συνδεδεμένα με όλα τα προσωπικά μου δεδομένα, σχέδια, τέχνη, φωτογραφίες, κείμενα, κλπ, που δημοσιεύθηκαν στο προφίλ μου. Για εμπορική χρήση των ανωτέρω χρειάζεται γραπτή συγκατάθεση μου ανά πάσα στιγμή. Όσοι διαβάζετε αυτό το κείμενο αντιγράψτε το και επικολλήστε το στον τοίχο του Facebook. Αυτό θα επιτρέψει να τεθούν υπό την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Με αυτή την έκδοση, λέω στο Facebook ότι απαγορεύεται αυστηρά να αποκαλύψει, αντιγράψει, διανείμει, αναμεταδώσει, ή να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εναντίον μου με βάση αυτό το προφίλ ή / και το περιεχόμενό του. Οι ενέργειες που αναφέρονται παραπάνω ισχύουν εξίσου για τους εργαζόμενους, φοιτητές, αντιπροσώπους ή / και άλλο προσωπικό που τελεί υπό την καθοδήγηση του Facebook. Το περιεχόμενο του προφίλ μου περιλαμβάνει προσωπικές πληροφορίες. Η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής μου, τιμωρείται από το νόμο (UCC 1 1-308 – 308 1 έως 103 και του Καταστατικού της Ρώμης). Το Facebook είναι πλέον μια ανοικτή οντότητα κεφαλαίου.

    facebook-phishing-scam

     

    Tις τελευταίες δύο μέρες το Facebook έχει πλημμυρίσει με αναρτήσεις τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά από χρήστες που σπεύδουν να δηλώσουν ότι τα στοιχεία τους δεν είναι προς οιαδήποτε εκμετάλλευση, επικαλούμενοι μάλιστα και το Καταστατικό της Ρώμης (αλίμονο κι αν γνωρίζουν οι περισσότεροι περί τίνος ακριβώς πρόκειται)!

    Το κείμενο κυκλοφορεί πολλά χρόνια, και όσα αναφέρει, αν και φαίνονται ότι έχουν νομική βάση δεν είναι τίποτα παραπάνω από σκουπίδια του διαδικτύου που ξεγελούν τους χρήστες για να τα αναπαράγουν στο facebook.

    Τα άρθρα L.111,112 και 113 του κώδικα πνευματικής ιδιοκτησίας δεν υπάρχουν. Ο Νόμος UCC που αναφέρει το κείμενο είναι o Uniform Commercial Code (Ενιαίος Εμπορικός Κώδικας) των ΗΠΑ που ψηφίστηκε το 1952 με σκοπό να ρυθμίζει τις διαπολιτιακές εμπορικές συναλλαγές εντός των ΗΠΑ και τις παραγράφους 1-308 και 1-103 μπορείτε να τις δείτε στις παρακάτω εικόνες, (από τη βιβλιοθήκη της νομικής σχολής του πανεπιστημίου Cornell), ενώ το περίφημο Καταστατικό της Ρώμης είναι η συνθήκη με την οποία ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης!!!

    Η ιστοσελίδα Hoax Slayer επιβεβαίωσε πως αυτή η ανάρτηση παραπλανά τους χρήστες και έχει επανέλθει από κείμενο του 2012 με αρκετές αλλαγές. Σε ένα εκτενές άρθρο, η Hoax Slayer αναλύει κάθε παράγραφο της ανάρτησης και καταλήγει πως σκοπός αυτών των δημοσιεύσεων είναι να τραβήξουν την προσοχή -είτε με share ή σχολιασμούς- και να γεμίσουν τα χρονολόγια των χρηστών με ‘ψηφιακά σκουπίδια’.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/ekatontades-kosmou-gia-tin-marinopoulos-stin-evelpidon/57810

     



    ΣΧΟΛΙΑ