• Top Stories

    Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για κρατικοδίαιτους; Το κόμμα του δεν έχει τέτοιους;


    Με τον «κρατικοδίαιτο καπιταλισμό» τα έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή ομιλία του στον ΣΕΒ, στρεφόμενος εναντίον εγχώριων επιχειρηματιών που, όπως σημείωσε, στα χρόνια της «επίπλαστης ευημερίας» διεφθάρησαν και υπονόμευσαν, από κοινού με πολιτικές δυνάμεις, την παραγωγική βάση της χώρας. Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για πολιτικούς που «παρασύρθηκαν από τις ιδεοληψίες του κρατισμού» – μία αναφορά που βέβαια δημιουργεί ερωτηματικά, γιατί ορισμένοι από αυτούς τους πολιτικούς στους οποίους (σωστά) αναφέρεται ο πρόεδρος της ΝΔ ανήκαν -και ανήκουν ακόμα- στο κόμμα του.

    Πράγματι, στα χρόνια της «επίπλαστης ευημερίας» υπήρξαν πολιτικοί που δεν υπέκυψαν απλά στον κρατισμό, αλλά ταυτίστηκαν με αυτόν, ποντάροντας στο κρατικό χρήμα που τότε έρρεε άφθονο. Με το κρατικό αυτό χρήμα ευνόησαν «δικούς τους» επιχειρηματίες, που με λεφτά άλλων έχτισαν καριέρες και περιουσίες, οι οποίες παραμένουν κραταιές ακόμα και σήμερα που οι «χρηματοδότες» τους, δηλαδή οι ίδιοι οι πολίτες, βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.

    Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ιδιαίτερα παράδοξο αν αφορούσε μόνο σε κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η έμφαση που παραδοσιακά έδινε το ΠΑΣΟΚ (και τώρα δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ) στο ρόλο του Δημοσίου στην οικονομία είναι παροιμιώδης, και συνυφασμένη σε μεγάλο βαθμό με τα σοσιαλιστικά ιδεώδη. Τι γίνεται όμως με τη Νέα Δημοκρατία;

    Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή, η ΝΔ κινήθηκε ουσιαστικά στην ίδια λογική: το κρατικό χρήμα παντού, το κρατικό χρήμα μοχλός επενδύσεων, το κρατικό χρήμα μοναδικός στόχος των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών. Αν και η Νέα Δημοκρατία είναι ένα παραδοσιακά φιλελεύθερο κόμμα, η περίοδος 2004-2009 δεν διέφερε και πολύ στην οικονομική πολιτική από τις προηγούμενες περιόδους του ΠΑΣΟΚ – δεν είναι άλλωστε τυχαίο που το κρατικό έλλειμμα εκτοξεύθηκε εκείνη την περίοδο, αποτελώντας προάγγελο των δεινών που βιώνει μέχρι σήμερα η χώρα μας.

    Μπορεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καταφέρεται εναντίον του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, όμως πριν το κάνει ίσως θα έπρεπε να ρίξει μια ματιά στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και να δει πόσα από τα σημερινά στελέχη του κόμματος υπέκυψαν τα προηγούμενα χρόνια στις «προσταγές» του κρατισμού, και ευθύνονται εξίσου με αυτούς που ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί για την διόγκωση του δημόσιου τομέα και την «έκρηξη» των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.

    Καλές οι νουθεσίες, ειδικά όταν είναι καίριες και χρήσιμες – όμως ακόμα πιο χρήσιμη είναι η αυτοκριτική…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/simera-ta-kala-nea-ektos-aprooptou-apo-draghi-gia-tis-ellinikes-trapezes/55334



    ΣΧΟΛΙΑ