• Top Stories

    Επιβεβαίωση του mononews.gr: Δεν εκταμιεύεται η δόση των 2,8 δισ. ευρώ – Ικανοποιημένος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος!

    επιστολή τσακαλώτου


    Δεν εκταμιεύεται η δόση, όπως είχε τονίσει νωρίτερα το mononews.gr, των 2,8 δις ευρώ καθώς το δημόσιο δεν έχει αποπληρώσει τα χρέη του προς τους ιδιώτες, όπως αποφάσισε, το Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση εξέφρασε, δια στόματος, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα του Eurogroup!

    Όπως ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, το Eurogroup ενέκρινε την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων, ωστόσο σημείωσε πως τα 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις καθώς για τεχνικούς λόγους η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσκομίσει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    “Η εκταμίευση των 1,7 δισ. που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή των ληξιπροθεσμών οφειλών θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου” ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος. Ο ίδιος εξήγησε πως επειδή η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα 1,1 δισ. που αντιστοιχούν στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα εκταμιευθούν επίσης τότε.

    Νωρίτερα το mononews.gr είχε γράψει:

    Κόλαφος για την Κυβέρνηση! Δεν εκταμιεύεται η δόση των 2,8 δισ.ευρω αφού το Eurogroup, πιθανώς, να μην εγκρίνει την εκταμίευση καθώς δεν έχουν αποπληρωθεί  τα ληξιπρόθεσμα προς τους ιδιώτες.

    “Το Eurogroup της Δευτέρας μπορεί να μην δώσει τελικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της υπό-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα”, αποκαλύπτει δημοσίευμα του Bloomberg.

    “Οι Ευρωπαίοι μπορεί να μην εγκρίνουν τελικά την καταβολή των 2,8 δις. ευρώ, καθώς δεν είναι πεπεισμένοι πως έχει εκπληρωθεί το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων”, αναφέρει στο διεθνές πρακτορείο, επικαλούμενο κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

     “Οι εταίροι μπορεί να καθυστερήσουν την εκταμίευση ποσού της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία και συνδέονται με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα”, τονίζει ακόμη το Bloomberg και προσθέτει, ότι η Ελλάδα δεν αποκλείεται να λάβει το σύνολο της υπό-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ ως τα τέλη Οκτωβρίου – οπότε και λήγει και η περίοδος διαθεσιμότητάς της – όταν οι Ευρωπαίοι θα έχουν πειστεί πως η ελληνική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει στο σύνολό τους τα προαπαιτούμενα.
    Ωστόσο, όπως διαμηνύει η ευρωπαϊκή πηγή, δεν θα απαιτηθεί νέο Eurogroup – για να εγκρίνει τη χορήγηση της δόσης – εάν τελικά αποφασιστεί τη Δευτέρα να καθυστερήσει η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.
    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ