• Οικονομία

    Ελληνική οικονομία: Οι 3 λόγοι που προμηνύουν super growth, όπως το 2004 – Πώς θα αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας


    Πολύ κοντά στην έναρξη ενός «νέου κύκλου δυναμικής ανάπτυξης», αντίστοιχου με αυτόν της περιόδου πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 βρίσκεται η ελληνική οικονομία, υποστηρίζουν κύκλοι που παρακολουθούν στενά την ελληνική αγορά.

    «Όλα τα στοιχεία (fundamentals) δείχνουν πως οδηγούμαστε σε ένα super growth διάρκειας τεσσάρων με πέντε χρόνων, παρόμοιο με αυτό που γνώρισε η ελληνική οικονομία μεταξύ 1999 και 2004 μετά τη λήξη της πανδημίας», σημειώνει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας που εξειδικεύεται στην οικονομική ανάλυση.

    Η αισιοδοξία που εκπέμπεται από τους παραπάνω κύκλους βασίζεται στους εξής παράγοντες: α) στον «πακτωλό χρημάτων» που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, β) στο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από ξένους επενδυτές για τοποθετήσεις σε κλάδους με προοπτικές και γ) στις αντοχές που επιδεικνύει η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Η κατάσταση στην αγορά, λένε, είναι καλύτερη από την αίσθηση που υπάρχει και δηλώνουν πεπεισμένοι για την ταχεία ανάκαμψη της χώρας.

    Αυτή τη στιγμή, επισημαίνουν, μόλις 25% των επιχειρήσεων της χώρας που είναι κατά κύριο λόγο μικρομεσαίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, αντίθετα, η πλειονότητα παρά την κάμψη των εσόδων αντέχουν ενώ αρκετές από αυτές (ποσοστό περίπου 25% με 30%) εκτιμούν πως θα βελτιώσουν την κερδοφορία τους! Υποστηρίζουν μάλιστα πως οι εταιρείες ζόμπι που θα δημιουργηθούν από την κρίση του Covid-19 δεν θα αποτελέσουν «τροχοπέδη», εφ’ όσον βέβαια υπάρξει η κατάλληλη διαχείριση.

    Ισχυρή ώθηση θεωρούν πως θα δώσουν και οι ξένες επενδύσεις, οι οποίες ήδη «αρχίζουν και παίρνουν σάρκα και οστά».  Άνθρωποι που γνωρίζουν λένε πως δεν έχουν σταματήσει στιγμή οι συζητήσεις για τα ενεργειακά projects, τα οποία «υπόσχονται» σημαντική κερδοφορία τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας πως η πανδημία δεν έχει ανακόψει την επενδυτική ορμή των διεθνών funds και όχι μόνο, τα οποία έχουν συσσωρεύσει τεράστια ρευστότητα όλο το προηγούμενο διάστημα και αναζητούν τρόπους να την διοχετεύσουν.

    «Δυο και τρεις ή και τέσσερις ακόμη μήνες καθυστέρησης δεν αλλάζει τον σχεδιασμό των επενδυτών που έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα», επισημαίνει καλά πληροφορημένη πηγή, τονίζοντας πως και οι τράπεζες αναμένεται να συμβάλλουν, ανοίγοντας τους «κρουνούς της χρηματοδότησης».

    Ο χρόνος έναρξης του νέου κύκλου ανάπτυξης τοποθετείται το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2021, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του εμβολιαστικού προγράμματος. Πηγές με γνώση της υπόθεσης θεωρούν πιθανό πως μέχρι τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του ευάλωτου πληθυσμού (άνω των 70 ετών και όσο έχουν σοβαρά νοσήματα), και θα έχει χτιστεί και μια ικανοποιητική «ασπίδα προστασίας» έναντι του κορονοϊού. Μέχρι τότε, βέβαια, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρηθεί το αναπτυξιακό μομέντουμ και μετά την πενταετή περίοδο και να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας νέας χρεοκοπίας είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν στην ριζική αναδιάρθρωση του οικονομικού μοντέλου της χώρας. «Εάν δεν κάνεις μεταρρυθμίσεις, ώστε να αλλάξεις τον κύκλο της οικονομίας ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος να χρεοκοπήσεις ξανά…», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ