• Media

    Ελένη Αντωνιάδου: H Wikipedia άλλαξε το λήμμα της μετά τον σάλο που προκλήθηκε- Τι αναφέρει πλέον

    • NewsRoom

    H Ελένη Αντωνιάδου στη NASA


    Μυστήριο παραμένει η υπόθεση της γνησιότητας της επαγγελματικής πορείας της επιστήμονα Ελένης Αντωνιάδου, που είναι ευρέως γνωστή στην Ελλάδα για τα επιστημονικά της κατορθώματα. Το σίγουρο είναι, πάντως, πως ο σάλος που προκλήθηκε για τα φερόμενα ως ψευδή κατορθώματα που επικαλείται η κυρία Αντωνιάδου έχουν αλλάξει τελείως τη δημόσια εικόνα της.

    Υπενθυμίζεται ότι η επαγγελματική «ταυτότητα» της Ελένης Αντωνιάδου αμφισβητείται, ως προς το αν αποτελεί όντως συνεργάτη της NASA, διδάκτορα, αλλά και εφευρέτη της τεχνητής τραχείας, μετά από μια δημοσίευση του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Ντιντερό του Παρισιού, Κώστα Μπουγιούκου, ο οποίος χρησιμοποίησε διάφορα επιχειρήματα για να αποδείξει ότι η επιστήμων δεν είναι αυτή που ισχυρίζεται ότι είναι.

    Ακολούθησε μια σωρεία ερευνών και δημοσιεύσεων γύρω από το πρόσωπό της, οι περισσότερες των οποίων φέρεται να αποδεικνύουν ότι πράγματι υπάρχουν σοβαρά κενά στους ισχυρισμούς της, σχετικά με τα όσα έχει καταφέρει επαγγελματικά, αλλά και για αυτά, στα οποία υποτίθεται ότι δραστηριοποιείται.
    H Ελένη Αντωνιάδου στη NASA

    Με αφορμή την βράβευση της Ελένης Αντωνιάδου από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο της απονομής των επιχειρηματικών βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος», ο κ. Μπουγιούκος προέβη σε μία ανάρτηση στο Facebook, στην οποία ανέφερε ότι η κα. Αντωνιάδου δεν έχει δουλέψει ποτέ για τη NASA, έχει παρακολουθήσει μόνο ένα summer camp από αυτά που διοργανώνει η NASA για εκατοντάδες φοιτητές κάθε χρόνο, δεν έχει βραβευτεί από την NASA, και δεν έχει κάνει έρευνα για την αναγεννητική ιατρική.

    Ιδιαίτερες αντιδράσεις προκάλεσε το ζήτημα της δημιουργίας της τεχνητής τραχείας, στην οποία η Ελένη Αντωνιάδου ισχυρίστηκε ότι συμμετείχε. Μάλιστα, το 2014 είχε φιλοξενηθεί στην τότε εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, όπου εξηγούσε τι είναι η τεχνητή τραχεία, ενώ παράλληλα διατράνωνε ότι η μεταμόσχευση που έγινε σε πραγματικό περιστατικό ανθρώπου ήταν απόλυτα επιτυχής, με τον ασθενή να είναι ευχαριστημένος και να μην έχει μετανιώσει για τη μεταμόσχευση.

    Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη επέμβαση ήταν απολύτως αποτυχημένη, αφού ο ασθενής κατέληξε κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επέμβασης, ενώ οι εμπλεκόμενοι αντιμετώπισαν στη συνέχεια σημαντικά προβλήματα, εξαιτίας της πρωτοβουλίας τους να δοκιμάσουν αυτή τη δημιουργία σε άνθρωπο, καθώς, σύμφωνα με τα Ellinika hoaxes, η υπόθεση αυτή αφορά σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία τις ιατρικής.

    Ελένη Αντωνιάδου
    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η μεταμόσχευση της τεχνητής τραχείας απορρίφθηκε από τον οργανισμό του ασθενούς, ενώ συγκεκριμένα αποκολλήθηκε εντελώς από το λαιμό του. Όταν η Ελένη Αντωνιάδου έδινε συνέντευξη στην Τατιάνα Στεφανίδου, ο ασθενής ήταν νεκρός ήδη 3 μήνες.

    Το ζήτημα, λοιπόν, είναι αν η Ελένη Αντωνιάδου υποστήριξε ένα κατάφωρο ψέμα σε σχέση με τη συγκεκριμένη μεταμόσχευση, ή αν απλώς δεν γνώριζε την κατάληξη του ασθενούς, με αποτέλεσμα να πέσει σε μια μεγάλη παγίδα.

    Τη σκυτάλη των απανωτών δημοσιευμάτων για την Ελληνίδα που έχει βραβευτεί πολλάκις για τη συνεισφορά της στην επιστήμη και έφτασε μάλιστα να γίνει Barbie, πήρε το Twitter, στήνοντας ένα «πάρτι» σχολίων γύρω από το όνομά της.

    Μερικοί από τους χρήστες αντιμετώπισαν την υπόθεση με χιούμορ, ενώ άλλοι εξέφρασαν ανοιχτά τον εκνευρισμό τους, τόσο προς το πρόσωπό της, όσο και προς τα ΜΜΕ για την προώθηση που της έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να έχει εξακριβωθεί η γνησιότητα των κατορθωμάτων της.

    Η Ελένη Αντωνιάδου στη NASA
    Μετά τον απίστευτο σάλο που προκλήθηκε γύρω από το όνομα της Ελένης Αντωνιάδου, η Wikipedia προχώρησε, το βράδυ της Τετάρτης, 18 Σεπτεμβρίου 2019, στην αλλαγή του λήμματος που εμφανίζεται δίπλα από το όνομά της.

    Τα νέα στοιχεία που αναφέρονται πλέον στην Wikipedia για την Ελένη Αντωνιάδου

    «Η Ελένη Αντωνιάδου είναι επιχειρηματίας και βιοπληροφορικός.

    Είναι πτυχιούχος του τμήματος Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ είναι, επίσης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Η ιδιότητά της ως ερευνήτρια της NASA, παρόλο που αναφέρεται σε αρκετά μέσα μαζικής επικοινωνίας, δεν τεκμηριώνεται από καμία επαληθεύσιμη πηγή. Συμμετείχε ως φοιτήτρια στη θερινή Ακαδημία της ΝΑΣΑ.

    Το 2016, η Αντωνιάδου προέδρευσε της 2ης έκδοσης της ιδιωτικής επαγγελματικής κίνησης προώθησης πολιτικών στο χώρο της υγείας, που ονομάζεται Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Υγείας. Η εταιρία Mattel, το 2019, κυκλοφόρησε κούκλα Barbie βασισμένη στη μορφή της. Μεταξύ άλλων, συμμετέχει στη συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης, ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ.
    O δείκτης επιστημονικής ποιότητας h της είναι περίπου στο 7.

    Η Ελένη Αντωνιάδου στη NASA

    Επικρίσεις

    Η βράβευση της Ελένης Αντωνιάδου στα 1α Επιχειρηματικά Βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος», το οποίο επιδόθηκε από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθεί δριμεία κριτική στο πρόσωπό της, κυρίως επειδή σε πολλαπλά δημοσιεύματα και συνεντεύξεις υπήρχαν ισχυρισμοί, που έπειτα αποδείχθηκε πως απείχαν από την αλήθεια. Ο ισχυρισμός πως είναι «η επιστήμονας που έφτιαξε την πρώτη τεχνητή τραχεία στο κόσμο από βλαστοκύτταρα η οποία μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε ασθενή» είναι ανακριβής, καθώς υπεύθυνοι για την (σημ. αποτυχημένη) αυτή επέμβαση ήταν οι Πάολο Μακιαρίνι και Αλεξάντερ Σεϊφαλιάν, ενώ το όνομά της απουσιάζει από την επιστημονική δημοσίευση.

    Η Αντωνιάδου εμφανίστηκε σε συνεντεύξεις, μερικούς μήνες μετά τον θάνατο του ασθενή που υποβλήθηκε στην επέμβαση να αναφέρει λανθασμένα πως επέζησε.

    Παρά τα όποια σχετικά δημοσιεύματα και το βιογραφικό της, η Αντωνιάδου δεν εργάστηκε απευθείας για τη NASA, παρά μόνο παρακολούθησε σαν μεταπτυχιακή φοιτήτρια ένα μικρής διάρκειας πρόγραμμα για 10 εβδομάδες (summer school) στη NASA. Ο ισχυρισμός που τη θέλει να έχει λάβει το βραβείο Εξαιρετικού Ερευνητή NASA -ESA (»NASA – ESA Outstanding Researcher Award») το 2012 δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.

    Σύμφωνα με τον διαστημικό επιστήμονα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της NASA, Σταμάτη Κριμιζή, η NASA και η ESA έχουν μόνο ξεχωριστά βραβεία. Επίσης, δεν υπάρχει το όνομά της στη λίστα της NASA, η οποία περιέχει ονόματα ληπτών βραβείων μέχρι το 2012.

    Η Ελένη Αντωνιάδου στη NASA

    Επιπλέον, αναφορικά με τους τίτλους σπουδών της, σε αντίθεση με κάποιους δημοσιευμένους ισχυρισμούς, δεν είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου (PhD). Παρότι ξεκίνησε το 2010 το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις, αυτό δεν ολοκληρώθηκε, καθώς τελείωσε τις σπουδές της από εκεί το 2012 με τίτλο «μάστερ» (MSc).

    Στον επιχειρηματικό τομέα, είχε ιδρύσει την εταιρεία Transplants without Donors, που φερόταν να ειδικεύεται στην κατασκευή νέων βιοαντιδραστήριων και αυτοματοποιημένων συστημάτων για εφαρμογές μηχανικής σε in vitro και in vivo κύτταρα και ιστούς. Παρά ταύτα, η εταιρεία δείχνει ανύπαρκτη, καθώς δεν βρίσκονται περαιτέρω πληροφορίες σχετικά μ’ αυτήν.

    Τέλος, η Ελένη Αντωνιάδου δέχτηκε κριτική από πανεπιστημιακούς, επειδή «καρπώθηκε» εύσημα που δεν της αναλογούν, με βάση την πραγματική ακαδημαϊκή της πορεία. Ο Κώστας Μπουγιούκος, επίκουρος καθηγητής σε γαλλικό πανεπιστήμιο της άσκησε κριτική για τους ανωτέρω μη αληθείς ισχυρισμούς. Επιπροσθέτως, ο πρώην καθηγητής της στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Παντελής Μπάγκος επιβεβαίωσε την μη εργασία της στη NASA και χαρακτήρισε άτοπο τον τίτλο της «ερευνήτριας» με την ακαδημαϊκή έννοια του όρου».



    ΣΧΟΛΙΑ