• Top Stories

    Τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα κάλεσε ο Τσαβούσογλου – Επαναφέρει το casus belli

    • NewsRoom
    Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου


    Νέο σκηνικό κρίσης στήνει η Άγκυρα με την κλήση του Έλληνα πρεσβευτή στην Τουρκία, Πέτρου Μαυροειδή, στο υπουργείο Εξωτερικών. Η συνάντηση του κ. Μαυροειδή, που υπηρετεί στην Τουρκία από τον Νοέμβριο του 2017, με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας γίνεται στον απόηχο των δηλώσεων Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης.

    Σύμφωνα πάντως με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές, η συνάντηση του κ. Μαυροειδή με τον κ. Τσαβούσογλου ήταν προγραμματισμένη από την περασμένη Παρασκευή.

    Λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση, από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήρθε η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στα όσα εξήγγειλε ο Νίκος Κοτζιάς αποχωρώντας το Σάββατο από το υπουργείο Εξωτερικών περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τοποθετήθηκε σχετικά μιλώντας το πρωί σε τουρκική τηλεοπτική εκπομπή.

    «Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ του να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση. Για τα 12 μίλια υπάρχει η απόφαση του Κοινοβουλίου μας. Αυτές οι αποφάσεις ισχύουν. Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί αν θα λύσουμε τα θέματα αυτά με τις συνομιλίες που είχαμε κάνει στο παρελθόν, δηλαδή με διπλωματία, ή με άλλον τρόπο» ανέφερε μιλώντας στο Anadolu.

    Η αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή άσκησε κριτική στην εξαγγελία του κ. Κοτζιά, λέγοντας ότι με την τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων, εκτός Αιγαίου, η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά αποδέχεται το τουρκικό επιχείρημα ότι στο Αιγαίο επικρατούν ειδικές συνθήκες και εμμέσως δικαιώνει το τουρκικό casus belli.

    Η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι ο χώρος στον οποίο τα κράτη ασκούν πλήρη κυριαρχία και αποτελεί προέκταση του χερσαίου εδάφους στη θάλασσα. Ορίζεται μονομερώς και βάσει της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας (Μοντέγκο Μπέι, 1982) επεκτείνεται στα 12 ναυτικά μίλια.

    Μέσα στα 12 μίλια, εφόσον ασκείται πλήρης κυριαρχία, επιβάλλονται κανόνες αλλά και δασμοί ανάλογα τον τύπο και τη δραστηριότητα του πλοίου διέλευσης.

    Ο προσδιορισμός της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι προϋπόθεση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, από τη στιγμή που ο υπολογισμός για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ ξεκινά από το σημείο που τελειώνει η αιγιαλίτιδα ζώνη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι είναι η αιγιαλίτιδα ζώνη – Πώς βλέπουν οι Τούρκοι την κίνηση Κοτζιά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επέκταση αιγιαλίτιδας ανακοίνωσε ο Κοτζιάς – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση



    ΣΧΟΛΙΑ