• Top Stories

    Εκλογές 2019: Διαδραστικός χάρτης για το πού και πώς ψηφίζουμε

    • NewsRoom
    ψηφοφόρος ρίχνει ψήφο σε κάλπη


    Στον διαδραστικό χάρτη του υπουργείου Εσωτερικών που ακολουθεί ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να πατήσει πάνω στην εκλογική περιφέρεια που ανήκει και να δει περισσότερες πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία.

    Δείτε πρώτα εδώ πού ψηφίζετε, βάζοντας τα παρακάτω στοιχεία:

    • Επώνυμο (Ολογράφως)
    • Όνομα (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα, από το πρώτο Όνομα)
    • Όνομα πατέρα (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
    • Όνομα μητέρας (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
    • Ημερομηνία γέννησης (4 αριθμοί)

    Μόλις συμπληρώσει τα παραπάνω στοιχεία, ο ψηφοφόρος θα μάθει σε ποιο εκλογικό κέντρο θα πρέπει να πάει προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 26 Μαΐου.

    Πώς ψηφίζετε σε κάθε εκλογική διαδικασία :

    Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

    – Στους δήµους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια, μπορείτε να βάλετε μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης. Αν, παρ’ όλα αυτά, βάλετε περισσότερους από τρεις σταυρούς, το ψηφοδέλτιο εξακολουθεί να θεωρείται έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

    – Στους δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, βάζετε σταυρό ως εξής:

    • σε έναν υποψήφιο δηµοτικό σύµβουλο, όταν η εκλογική του περιφέρεια είναι µονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική
    • σε έναv ή δύο ή τρεις υποψηφίους δηµοτικούς συµβούλους όταν η εκλογική του περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες ή/και
    • σε έναν υποψήφιο δηµοτικό σύµβουλο από όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήµου.

    Αν, ωστόσο, βάλετε περισσότερους σταυρούς από όσους προβλέπεται παραπάνω, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασµού, χωρίς να λαµβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίµησης για τους υποψήφιους του µέρους αυτού.

    Επίσης, ο εκλογέας µπορεί να εκφράσει την προτίµησή του σε έναν ή δύο υποψηφίους του συµβουλίου της δηµοτικής κοινότητας και σε έναν υποψήφιο σύµβουλο ή εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας.

    Στις Ευρωεκλογές

    Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα. Οι εκλογείς θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές, το 2019, όπως και στις εκλογές του 2014.

    Με τι έγγραφα ψηφίζω; 

    Μπορείτε να ψηφίσετε µε την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.



    ΣΧΟΛΙΑ