• Κοινωνία

    Δύο εκρήξεις συντάραξαν τη Βηρυτό: Τουλάχιστον 73 νεκροί και χιλιάδες τραυματίες – Κατεστραμμένη κηρύχθηκε η πόλη! (φωτογραφίες, video)

    • NewsRoom


    Δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το απόγευμα της Τρίτης  το λιμάνι της Βηρυτού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 73 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται στους 3.700, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι Αρχές του Λιβάνου.

    Ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας, τον Φάντι Σάναν. Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Χαμάντ Χασάν είπε ότι τα νοσοκομεία της πόλης έχουν κατακλυστεί από τραυματίες.

    Ο εκκωφαντικός θόρυβος από τις δύο εκρήξεις ακούστηκε σε πολλούς τομείς της πρωτεύουσας. Τζάμια καταστημάτων και σπιτιών έσπασαν σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι κατέρρευσαν μπαλκόνια. Μάλιστα, οι εκρήξεις έγιναν αισθητές μέχρι την Κύπρο. Ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Αμπούντ, χαρακτήρισε την έκρηξη «εθνική καταστροφή, παρόμοια με τη Χιροσίμα». Όπως ανέφερε σχεδόν η μισή πόλη έχει υποστεί ζημιές.

    Ο Αμπούντ είπε ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με μια ομάδα πυροσβεστών που είχε σπεύσει στο σημείο της καταστροφής. «Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό», πρόσθεσε.

    Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας κήρυξε τη Βηρυτό κατεστραμμένη πόλη  και συνέστησε στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν, με ανάρτησή του στο Twitter, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα δύο εβδομάδων.

    Περισσότερες από 30 ομάδες διασωστών βοηθούν τους τραυματίες, μετέδωσε το πρακτορείο NNA, επικαλούμενο πηγές του Ερυθρού Σταυρού.

    Η ισχυρότερη έκρηξη σημειώθηκε στις 17.11, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός.  Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε μια αποθήκη πυροτεχνημάτων, κοντά στην οποία βρισκόταν μια άλλη όπου φυλάσσονταν φιάλες υγραερίου.  Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου διαβεβαίωσε ότι οι εκρήξεις έγιναν σε μια περιοχή όπου φυλάσσονται άκρως εκρηκτικές ουσίες, όχι όμως εκρηκτικές ύλες.

    «Είδα μια πύρινη σφαίρα και καπνό να υψώνεται πάνω από τη Βηρυτό. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν, αιμόφυρτοι. Μπαλκόνια έπεσαν από τα κτίρια. Τα τζάμια στα πολυόροφα κτίρια έσπασαν και έπεσαν στον δρόμο», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας. Άλλος μάρτυρας είπε ότι είδε πυκνό γκρίζο καπνό κοντά στην περιοχή του λιμανιού και μετά άκουσε μια έκρηξη και είδε φλόγες και μαύρο καπνό. «Όλα τα παράθυρα στο κέντρο της πόλης έσπασαν (…) Επικρατεί απόλυτο χάος», είπε.

    Αμέσως μετά τις εκρήξεις, το λιμάνι αποκλείστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας, που επέτρεπαν να περάσουν μόνο τα μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, τα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα. Στους δημοσιογράφους απαγορεύτηκε η πρόσβαση.

    Γύρω από το λιμάνι, η καταστροφή φαίνεται να είναι ολική. Στις εικόνες που μεταδίδουν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλι, διακρίνονται άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, καλυμμένοι από αίματα.

    Smoke rises from the site of an explosion in Beirut, Lebanon August 4, 2020. REUTERS/Mohamed Azakir

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού, πολλοί παρέμεναν παγιδευμένοι σε σπίτια που καταστράφηκαν από τις εκρήξεις. Ο Τζορτζ Κετάνεχ είπε σε τοπικά ΜΜΕ ότι δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των τραυματιών, καθώς πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σπίτια στην περιοχή των εκρήξεων. Άλλοι διασώθηκαν με βάρκες.

    Εκατοντάδες τραυματίες αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, με τα νοσοκομεία να απευθύνουν έκκληση για δωρεά αίματος.

    Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν πολλούς τραυματίες να περπατούν στους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία. Στη συνοικία Ασραφίεχ, τραυματίες προσπαθούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο Οτέλ Ντιε. Έξω από το ιατρικό κέντρο Κλεμανσό, πολλοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, περίμεναν να τους παραλάβουν οι τραυματιοφορείς.

    Σχεδόν όλες οι βιτρίνες των καταστημάτων στις συνοικίες Χάμρα, Μπαντάρο και Χάζμιεχ έχουν σπάσει. Έσπασαν επίσης τα παρμπρίζ και τα παράθυρα των αυτοκινήτων. Οχήματα έχουν εγκαταλειφθεί στη μέση του δρόμου, με τους αερόσακους ανοιχτούς. Η Ρωσία ανακοίνωσε εξάλλου ότι το κτίριο της πρεσβείας της στη λιβανική πρωτεύουσα υπέστη ζημιές, χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς από το προσωπικό. Ζημιές υπέστη και η πρεσβεία της Κύπρου.

    Δείτε εικόνες από την καταστροφή που προκάλεσαν οι εκρήξεις

    /WAEL HAMZEH μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
    EPA/WAEL HAMZEH μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
    EPA/WAEL HAMZEH μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
    EPA/WAEL HAMZEH μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
    EPA/WAEL HAMZEH μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ