• Top Stories

    Άσχημα μαντάτα από Goldman Sachs για όσους τώρα σκέφτονται να επενδύσουν στις ΗΠΑ


    Μπορεί οι ΗΠΑ να μην βυθιστούν σε ύφεση εξαιτίας του Brexit όμως αυτό, δυστυχώς, δεν καθησυχάζει τους επενδυτές, οι οποίοι ψάχνουν καράβι να φύγουν. Την Παρασκευή, σε ένα note στο οποίο περιγράφει την κατάσταση, ένας από τους κορυφαίους αναλυτές των αγορών από την Goldman Sachs, έκανε μια δυσοίωνη πρόβλεψη: για το υπόλοιπο της χρονιάς, οι αγορές θα είναι τουλάχιστον απογοητευτικές.

    “Ο στόχος μας σε ετήσια βάση παραμένει διαμορφωμένος στις 2100 μονάδες, με πιθανές αποδόσεις της τάξεως του 0,1%”, ανακοίνωσε η ομάδα αναλυτών της Goldman υπό τον David Kostin, κάνοντας αναφορά στις ετήσιες αποδόσεις του δείκτη S&P 500 – που έχουν επιδεινωθεί σε σημαντικό βαθμό.

    Αυτό μεταφράζεται σε αποδόσεις ύψους 2,74% για ολόκληρη τη χρονιά. Και μπορεί να είναι ένα ποσοστό μεγαλύτερο από το ποσοστό των ετήσιων αποδόσεων του S&P 500 του 2015 που ήταν στο 1,4%, όμως παραμένει κάτω από τον μέσο όρο των δεκαετών αποδόσεων του S&P 500, που κυμάνθηκε στο 7,25%.

    Επιπλέον, το ράλι των αγορών δε θα συμβεί ούτε το πρώτο μισό του 2017. Η Goldman πρόσθεσε ότι ο S&P πιθανότατα θα διαπραγματεύεται στις 2125 μονάδες για 12 μήνες – που αντιστοιχούν σε αποδόσεις της τάξεως του 1,24% από σήμερα.

    Και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι η κατάσταση δε θα χειροτερέψει, παρά ελάχιστα. Τη δεδομένη στιγμή, η GS μπορεί να προβλέψει ότι το Brexit θα ασκήσει μια ήπια επίδραση στην αμερικάνικη οικονομία, μειώνοντας την ανάπτυξη κατά 1/10 της ποσοστιαίας μονάδας φέτος και κατά 1/5 της ποσοστιαίας μονάδας το 2017.

    Όμως τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν. Για παράδειγμα, η GS προβλέπει ότι η απόδοση του δεκαετούς έντοκου ομολόγου του αμερικάνικου δημοσίου θα διαμορφωθεί στο 2%, ακόμα πιο κάτω από την αρχική εκτίμηση του 2,4% δηλαδή. Ωστόσο, αυτό συνιστά βελτίωση σε σχέση με το πού βρίσκονται τώρα οι αποδόσεις των ομολόγων, που κυμαίνονται στο 1,30%.

    stock Traders and clerks react on the floor of the London Metal Exchange in the City of London February 14, 2012.

    Στο ίδιο απαισιόδοξο μήκος κύματος κινείται και η Deutsche Bank, η οποία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ οδεύουν ολοταχώς σε νέα ύφεση!

    Για την ακρίβεια, η γερμανική τράπεζα προβλέπει ότι οι ΗΠΑ έχουν 60% πιθανότητες να βυθιστούν σε ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, το μεγαλύτερο ποσοστό από την εποχή της Μεγάλης Κρίσης του 2007.

    Σύμφωνα με την ομάδα αναλυτών της Deutsche Bank, η απόσταση ανάμεσα στα μακροπρόθεσμα και τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα ολοένα και μικραίνει. Αυτή είναι η αποκαλούμενη επίπεδη καμπύλη αποδόσεων, δηλαδή, ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την περίπτωση που δεν παρατηρείται μεγάλη διαφορά στις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες τιμές και είναι ένας δείκτης που χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι για να προβλέψουν μια επερχόμενη ύφεση. Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια έχουν ξεπεράσει τα μακροπρόθεσμα ακριβώς το διάστημα πριν από κάθε μια από τις επτά τελευταίες κρίσεις.

    Τυπικά, τα ομόλογα με μεγαλύτερες λήξεις έχουν υψηλότερες αποδόσεις και τα ομόλογα με μικρότερες λήξεις έχουν χαμηλότερες αποδόσεις. Παρόλα αυτά, όταν η ζήτηση για ένα ομόλογο με συγκεκριμένη λήξη αυξάνεται, οι αποδόσεις του πέφτουν καθώς η τιμή του υποκείμενου ομολόγου ανεβαίνει. Τα μακροπρόθεσμα έντοκα ομόλογα του αμερικάνικου δημοσίου συνήθως θεωρούνται “ασφαλές καταφύγιο”, κάτι σαν το χρυσό. Και οι επενδυτές συνωστίζονται σε αυτά όταν αναμένουν επιβράδυνση της οικονομίας σε βάθος χρόνου μαζί με χαμηλό πληθωρισμό.

    Και τους τελευταίους μήνες, το χάσμα ανάμεσα στα βραχυπρόθεσμα και τα δεκαετή έντοκα ομόλογα αρχίζει και μικραίνει επικίνδυνα, γεγονός που αποτελεί σημάδι για τους επενδυτές ότι η ύφεση πλησιάζει.

    “Η αμείλικτη ισοπέδωση της καμπύλης είναι ανησυχητική”, όπως σημείωσε και η ομάδα των αναλυτών υπό τον Dominic Konstam και συνέχισε λέγοντας ότι “Δεδομένης της ιστορικής τάσης μιας πολύ επίπεδης ή ανεστραμμένης καμπύλης αποδόσεων να προηγείται μιας ύφεσης στις ΗΠΑ, οι πιθανότητες μιας επερχόμενης κρίσης αυξάνονται”.

    Και η απόσταση ανάμεσα στα μακροπρόθεσμα και τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια επίσης αναμένεται να μικρύνει. Μετά την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επενδυτές έχουν πέσει πάνω σε “ασφαλή καταφύγια”, όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα.

    Παρόλα αυτά, ενώ η καθοδική πορεία της καμπύλης αποδόσεων είναι σημάδι ότι πλησιάζει ύφεση, εντούτοις έχει πέσει έξω κάποιες φορές. Και για την ακρίβεια, δεν έχει αρχίσει ακόμα την καθοδική πορεία της. Στο μεταξύ, ακόμα και η Fed εκτιμά σε ποσοστό 8,1% ότι θα έρθει ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

    Ο σώζων εαυτόν σωθήτω…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/sta-586-dis-miothike-o-ela-gia-tis-ellinikes-trapezes-se-chamilo-18-minon-logo-waiver/59236

     



    ΣΧΟΛΙΑ