• Top Stories

    Δραματική επιστολή Αθανασίου σε Τσίπρα: Χάνουμε λεφτά

    • NewsRoom


    Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον έλεγχο φυσικών και νομικών προσώπων που περιλαμβάνονται στις λίστες υπάρχει κίνδυνος παραγραφής προειδοποιούν οι οικονομικοί εισαγγελείς με δυο επιστολές τους προς τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με την Καθημερινή οι δυο επιστολές στάλθηκαν η πρώτη το Μάιο και η δεύτερη προ ολίγων ημερών. Σε αυτές σημειώνουν ότι ο κίνδυνος παραγραφής θα οδηγήσει σε απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν από τους ελέγχους.

    Όπως αναφέρουν με 20 ελεγκτές κατάφεραν να βεβαιώσουν φόρους 270 εκατ. ευρώ από τον έλεγχο 30 υποθέσεων. Ετσι, μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα μπορούσαν να πετύχουν με τους 300 που ζητούν.

    Στις επιστολές εκτενής αναφορά γίνεται «στο όφελος από την υλοποίηση των ελέγχων στις λίστες: Λαγκάρντ, 65 CD, Μεγάλης Βρετανίας, Λουξεμβούργου και Εμβασμάτων», καθώς και στο τι έχει γίνει έως σήμερα.

    «Η ανάλυση κόστους-οφέλους θα πρέπει να εξεταστεί από εθνική και όχι από κρατική η υπηρεσιακή σκοπία», σημειώνουν.

    Στις ελληνικές καλένδες

    Η 26σέλιδη επιστολή του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων παραπέμφθηκε όπως φαίνεται στις ελληνικές καλένδες. Γι’αυτό τον λόγο, στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Αθανασίου και οι υπόλοιποι οικονομικοί εισαγγελείς επανήλθαν και με νέα επιστολή τους στον πρωθυπουργό που του ζητούν να ενεργήσει «ως προς το θέμα της αύξησης του Αυτοτελούς Τμήματος Ελέγχου ΚΕΦΟΜΕΠ, στο οποίο ανατέθηκε η διενέργεια φορολογικού ελέγχου φυσικών προσώπων όλης της επικράτειας, κατόπιν παραγγελιών του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί, προκειμένου να ασχοληθούν με τον φορολογικό έλεγχο των προσώπων (ταυτοποιημένων ΑΦΜ) που περιλαμβάνονται στις ποινικές δικογραφίες (λίστες Λαγκάρντ, Εμβασμάτων εξωτερικού, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργου, Μεγάλης Βρετανίας, 65 CD)».

    «Κατά τη γνώμη μας» σημειώνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς «είναι απολύτως αναγκαία η αύξηση του αριθμού των ελεγκτών που θα διαθέσετε για τον παραπάνω σκοπό, κυρίως για να καταστεί εφικτή η ταυτόχρονη έκδοση πολυάριθμων εντολών φορολογικού ελέγχου των προσώπων που περιλαμβάνονται στις ανωτέρω ποινικές προκαταρκτικές δικογραφίες μέχρι τις 31/12/2016 και να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι αυτοί μέχρι την ημερομηνία αυτή».

    Αν και προεκλογικά η φοροδιαφυγή και οι λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, τα 65 CD κ.λπ. είχαν αναδειχθεί ως μείζον θέμα, όπως φαίνεται στην πορεία έχει υποβιβαστεί ως ήσσονος σημασίας αν και οι οικονομικοί εισαγγελείς προσπαθούν εδώ και καιρό να πείσουν ότι «λεφτά υπάρχουν» πίσω από τις λίστες αλλά δεν επαρκεί το προσωπικό με κίνδυνο πλέον να παραγραφούν αρκετές υποθέσεις.

    Όπως τονίζεται στην επιστολή, η στοιχειοθέτηση της προσαύξησης εισοδήματος από αδήλωτη φορολογητέα ύλη προϋποθέτει ελεγκτικό δυναμικό, ιδιαίτερα αυξημένων προσόντων. Κατά συνέπεια σημειώνει ο κ. Αθανασίου η ολοκλήρωση των ελέγχων απαιτεί τη στελέχωσή του με 300 εξειδικευμένους ελεγκτές και χρήστες πληροφορικής, καθώς και τεχνολογικό εξοπλισμό. «Ολα τα ανωτέρω αποτελούν αθροιστικά, την αναγκαία προϋπόθεση ώστε να καταστεί δυνατή η γρήγορη επεξεργασία των υπό έρευνα στοιχείων, με σκοπό την συντεταγμένη και ασφαλή εξέλιξη όλης της προβλεπόμενης επιχειρησιακής και κατ’ επέκταση ποινικής διαδικασίας» αναφέρουν οι εισαγγελείς. Σημειώνουν δε, «ότι το όφελος από την υλοποίηση των ανωτέρω ελέγχων θα είναι τεράστιο για την οικονομία της χώρας και για τον λόγο αυτό η ανάλυση κόστους-οφέλους θα πρέπει να εξεταστεί από εθνική και όχι από κρατική ή υπηρεσιακή σκοπιά», αφήνοντας αιχμές ακόμα και για ενδεχόμενη έλλειψη πολιτικής βούλησης.

    Lagard

    Από τα στοιχεία που παραθέτουν οι εισαγγελείς για τις λίστες προκύπτουν τα εξής:

    1. Λίστα Λαγκάρντ. Επί συνόλου 1.727 ταυτοποιηθέντων φυσικών και νομικών προσώπων έχουν εκδοθεί 478 εντολές ελέγχου. Σημειώνεται ότι η λίστα περιλαμβάνει 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα κατόχων τραπεζικών λογαριασμών ή και λοιπών προϊόντων στην HSBC. Ενδιαφέρον αποτελεί η υποσημείωση του κ. Αθανασίου, σύμφωνα με την οποία η λίστα είναι αδύνατον να αξιοποιηθεί, αν δεν λυθεί το πρόβλημα με τις ελβετικές αρχές, έτσι ώστε να παρέχονται πληροφορίες που να αποδεικνύουν την ταυτότητα των προσώπων και τις κινήσεις των λογαριασμών. Ωστόσο, παρά τα προβλήματα, η λίστα Λαγκάρντ αποτέλεσε το έναυσμα για τον έλεγχο 1.727 φυσικών και νομικών προσώπων που ταυτοποιήθηκαν σε επίπεδο ΑΦΜ και με την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

    2. Εμβάσματα Εξωτερικού. Από τα στοιχεία που απέστειλε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τα οποία περιελάμβαναν τα εμβάσματα φυσικών προσώπων προς το εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ για το χρονικό από τον Ιούνιο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2012, διαπιστώθηκε ότι 54.246 «έβγαλαν» στο εξωτερικό 22,2 δισ. ευρώ. Μέχρι τον Μάιο είχαν ελεγχθεί 588 περιπτώσεις, ενώ έχουν εκδοθεί και βρίσκονται σε εκκρεμότητα άλλες 1.500 εντολές ελέγχου.

    3. Λίστα Λιχτενστάιν. Η λίστα αυτή αφορά τραπεζικές καταθέσεις Ελλήνων πολιτών σε τραπεζικά ιδρύματα του Λιχτενστάιν. Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 17 υποθέσεις που αφορούσαν στοιχεία που εστάλησαν από τις γερμανικές αρχές, ωστόσο δεν διαπιστώθηκε η τέλεση φορολογικών ή άλλων παραβάσεων.

    4. Λίστα Λουξεμβούργου. Τον Σεπτέμβριο του 2012 διαβιβάστηκε στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα CD που περιείχε στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων που διατηρούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο. Έχουν ταυτοποιηθεί 35 πρόσωπα για τα οποία οι αρμόδιοι ελεγκτές έχουν προβεί σε αιτήματα ανοίγματος λογαριασμών

    5. Λίστα Μεγάλης Βρετανίας. Η λίστα αυτή αφορά συνολικά 306 περιπτώσεις προσώπων που απέκτησαν ακίνητη περιουσία στη Μεγάλη Βρετανία. Μέχρι σήμερα έχει γίνει ταυτοποίηση 32 προσώπων και έχουν εκδοθεί αντίστοιχες εντολές ελέγχου

    6. Λίστα των 65 CD. Αφορά στοιχεία που απεστάλησαν από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών κατόπιν σχετικού αιτήματος. Στα CD αποτυπώνονται τα στοιχεία φυσικών προσώπων που διαθέτουν ή διέθεταν από 1.1.2000 έως και τις 08.06.2012 τραπεζικούς λογαριασμούς, για τους οποίους συνέτρεχαν αθροιστικά ή διαζευκτικά συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή ύψος συναλλαγών ή εμβασμάτων στο εξωτερικό τουλάχιστον σε μία χρήση άνω των 300.000 ευρώ και 100.000 αντίστοιχα. Η λίστα έχει τα ονόματα 1.364.069 φορολογουμένων, που καλύπτει σχεδόν στο σύνολό τους και όλες τις λίστες που διερευνώνται σήμερα.

    Για τη λίστα αυτή έχουν εκδοθεί 61 εντολές ελέγχου, ενώ σε 34 περιπτώσεις έχουν εκδοθεί αντίστοιχες διατάξεις δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και εν γένει περιουσιακών στοιχείων.



    ΣΧΟΛΙΑ