• Top Stories

    Αντάρτικο στο ΣΥΡΙΖΑ: Σκουρλέτης-Φίλης-Κυρίτσης κατά Καμμένου για τα όπλα στη Σαουδική Αραβία


    Βαρύ το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο της τελευταίες ώρες μετά και τη δυσαρέσκεια του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη για την επιχειρούμενη συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία από τον Πάνο Καμμένο. Μετά από τις δηλώσεις Φίλη και Κυρίτση, ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στην κρατική τηλεόραση έδειξε την ενόχλησή του αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «προφανώς κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αξιοποιεί τον πλεονάζοντα εξοπλισμό της, ωστόσο θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί σε τέτοιου είδους κινήσεις, καθώς δεν μπορεί μια χώρα με το μέγεθος της Ελλάδας να πουλάει οπλισμό αδιαφορώντας για το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτός».

    Παράλληλα, χαρακτήρισε προβληματικό το γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος εμφανίζεται να κατέχει απόρρητα έγγραφα «και να ζητάει με κόλπα αυτά να γίνουν φέιγ βολάν μέσα στη Βουλή» και κάλεσε το βουλευτή να δώσει απαντήσεις.

    Ξυδάκης: Ίσως καλύτερα που ματαιώθηκε η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία

    Στην ίδια γραμμή της διαφωνίας με την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία εντάθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Νίκος Ξυδάκης. «Διαχρονικά η Ελλάδα δεν είχε ευθεία εμπλοκή με τις ένοπλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Ίσως καλύτερα που ματαιώθηκε αυτή η πώληση» είπε ο κ. Ξυδάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

    Σύμφωνα με τον ίδιο «η συμφωνία εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι έχει ματαιωθεί καθώς δεν κατέθεσαν (σ.σ. οι Σαουδάραβες) τα χρήματα» προσθέτοντας ότι ένας παράγοντας ήταν και οι ανακατατάξεις στη Σαουδική Αραβία.

    Για τον ίδιο, πάντως, «δεν υπάρχει κάποια σκια στην υπόθεση αυτή. Υπάρχουν αποφάσεις σύμφωνα με τις εξηγήσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, εδόθηκαν εξηγήσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην επιτροπή εξοπλισμών έχει γίνει διεξοδικά αυτή η συζήτηση».

    Χθες ο Νίκος Φίλης αμφισβήτησε ανοιχτά τους χειρισμούς του υπουργού Εθνικής Άμυνας, εκφράζοντας ανοιχτά την αντίθεσή του με τον Πάνο Καμμένο, τον οποίο άλλωστε ποτέ δεν είδε με καλό μάτι. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Φίλης είχε εκφράσει στο παρελθόν και τις έντονες διαφωνίες του με τους χειρισμούς Καμμένου και στο άλλο μεγάλο ζήτημα των εξοπλιστικών, την αναβάθμιση των F-16.

    Και μπορεί ο πρώην υπουργός, σε ανακοίνωσή του που ανήρτησε στη σελίδα του στο facebook, να υποστηρίζει πως δεν υπάρχει σκάνδαλο, ωστόσο υπογραμμίζει πως «από τη σκοπιά όμως των εθνικών συμφερόντων αλλά και της Αριστεράς που υπερασπίζεται παναθρώπινες αξίες και ιδανικά, υπάρχουν έντονα ερωτήματα για την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας».

    Ολόκληρη η ανακοίνωση του Νίκου Φίλη έχει ως εξής:

    «Τη Δευτέρα, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να απαντήσουν στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ύπαρξης σκανδάλου στην ανολοκλήρωτη ακόμη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία μέσω διακρατικής συμφωνίας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι απαντήσεις θα είναι πειστικές και τεκμηριωμένες, με τρόπο που δεν θα αφήνουν σκιές και αμφιβολίες.

    Από τη σκοπιά όμως των εθνικών συμφερόντων αλλά και της Αριστεράς που υπερασπίζεται παναθρώπινες αξίες και ιδανικά, υπάρχουν έντονα ερωτήματα για την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, σε μια στιγμή που οι αεροπορικές δυνάμεις αυτής της χώρας, μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, βομβαρδίζοντας στόχους και προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή. Κι όλα αυτά με την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Η εξάπλωση του πολέμου και οι δραματικές αυτές εξελίξεις, είναι σε μεγάλο βαθμό, μεταγενέστερες του χρόνου λήψης της απόφασης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και της σχετικής συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και πρέπει να συνεκτιμηθούν.

    Είναι, λοιπόν, καλό, που θα δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις στο ζήτημα του σκανδάλου που θέτει η αντιπολίτευση, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Θα είναι όμως απείρως καλύτερο, να ακυρωθεί η πώληση όπλων και συγκεκριμένα αεροπορικών βομβών ΜΚ-82 στο καθεστώς του Ριάντ που είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο ότι αποτελεί δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και ότι, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, επιθυμεί να έχει σχέση με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και με την εξόντωση αθώων ανθρώπων».

    Ο κύριος Φίλης δεν ήταν ωστόσο ο μόνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που τάχθηκε κατά της συμφωνίας. Την ίδια γραμμή φαίνεται πως ακολουθεί και ο Γιώργος Κυρίτσης, με μια λιτή ανάρτησή του στο Facebook, εξέφρασε την «απόλυτη» συμφωνία του με την πρόταση που έκανε σήμερα ο Νίκος Φίλης.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  ΕΔΕ για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων διέταξε ο Καμμένος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρίση πανικού στο Μαξίμου βλέπουν στην Πειραιώς σχετικά με την υπόθεση Καμμένου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα χτυπήματα από Φίλη και Κυρίτση σε Καμμένο: «Να ακυρωθεί η πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία»



    ΣΧΟΛΙΑ