• Top Stories

    Οι Άγγλοι αυτά τα χαμερπή άτομα που θέλουν και να ψηφίσουν


    **Θα ήθελα να μεταφέρω εικόνες από τα Μάλια, τον αγαπημένο προορισμό Άγγλων τουριστών. Πίνουν αναρίθμητα μπουκάλια αλκοόλ, κατόπιν παίζουν ξύλο μεταξύ τους, ουρούν δημόσια. Οι κυρίες που τους συνοδεύουν είναι κι εκείνες σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και κυκλοφορούν ημίγυμνες. Δεν θα άγγιζα ποτέ μια γυναίκα σε τέτοια κατάσταση, όχι τόσο από το ιδεώδες του σεβασμού αλλά από φόβο ότι θα κάνει εμετό επάνω μου την ώρα της πράξης. Εκτός αυτού, τι να καταλάβει; Τσάμπα ο κόπος μου και η πρόθεση να προσφέρω χαρά. Κάπου θέλω να καταλήξω βέβαια. Όλα αυτά τα χαμερπή άτομα έχουν δικαίωμα ψήφου. Θα επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα αποφασίσουν για την τύχη της πατρίδας τους και για τύχη της Ευρώπης; Με τι εφόδια θα ψηφίσουν; Με τα ζωώδη τους ένστικτα.

    *Οι θιασώτες του Brexit έχουν μαζί τους όλον αυτόν τον αμόρφωτο κόσμο που θεωρεί εαυτόν ανώτερο. Ναι, αυτό είναι το σύνδρομο του σύγχρονου Εγγλέζου που μεθοκοπάει και παίζει ξύλο στις διακοπές του και στις διεθνείς συναντήσεις. Αν πάντως είχα την ατυχία να βρεθώ με τέτοια άτομα, θα ρωτούσα διακριτικά από πού προκύπτει όλη αυτή η έπαρση; Μήπως από τι επιδόσεις στην μπάλα; Η εθνική της Αγγλίας δεν έχει κατακτήσει ποτέ το Euro. Η Εθνική Αγγλίας δεν έχει κατακτήσει τίτλο από το 1966, όταν είχε πάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ωραία χρονιά το 1966, είναι η χρονιά που γεννήθηκε η Ορσαλία, με την οποία βλεπόμαστε αραιά και που, κάποια μεσημέρια. Δεν μοιάζει για πενηντάρα, τολμώ μάλιστα να πω ότι είναι πολύ πιο φρέσκια από τις μεθυσμένες Aγγλιδούλες που βρομοκοπούν ζύθο και καπνό. Η Ορσαλία μυρίζει πάντα αφρόλουτρο ως εκ τούτου δικαιούται την καλύτερη περιποίηση, αν με εννοείτε…

    *Όλη η ρητορική για τις συνέπειες της βρετανικής απόσχισης δημοσιεύεται σε έντυπα που ο μέσος Άγγλος δεν έχει διαβάσει ποτέ, με ορολογία που δεν καταλαβαίνει ούτε ποτέ του θα καταλάβει. Αυτά τα πλήθη δεν κατανοούν ούτε τα βασικά, δεν ξέρουν αριθμητική, δεν αντιλαμβάνονται ότι ο Χόνγκτσον είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος διαιτητής για να κάνει τι; Να έχει τον Ρούνεϊ σε ρόλο αμυντικού χαφ… Καταλήγω σε δυο συμπεράσματα. Ότι θα έπρεπε να γίνονται εξετάσεις για τα πάντα, για να μπεις στο γήπεδο ως φίλαθλος σωστός και για να πας να ψηφίσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Να εξηγήσω ότι στο ποδόσφαιρο βλέπω την στρατηγική, δεν έχω καμία σχέση με τους μαινόμενους οπαδούς που φωνασκούν. Για μένα όλα είναι διανοητικά και αντικείμενα ανάλυσης, η πολιτική, ο αθλητισμός, η σωματική επαφή.

    ** Για τους νεότερους θα το πω, επειδή δεν καταλαβαίνουν τις συνέπειες μια πιθανής διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νομίζουν ότι η ελεύθερη μετακίνηση και η κατάργηση των συνόρων αφορά τον έλεγχο των διαβατηρίων. Λάθος. Ήμασταν μισό αιώνα πίσω τη δεκαετία του ’70, εντελώς πρωτόγονοι, με εξαίρεση την αστική μειονότητα. Ήταν περιορισμένοι οι ορίζοντες, ήταν τριτοκοσμικά. Βρείτε φωτογραφίες της σημερινής Αλβανίας για να καταλάβετε πώς ήταν η Ελλάδα πριν την ένταξη στην ΕΟΚ. 



    ΣΧΟΛΙΑ