• Οικονομία

    Αναδρομικά: Δείτε αναλυτικά πόσα δικαιούστε και πώς μπορείτε να τα λάβετε

    • NewsRoom
    συντάξεις λεφτά πληρωμές ΕΦΚΑ


    Σε εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική διαμάχη για τα αναδρομικά που έχασαν οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για τη διεκδίκησή τους.

    Διαβάστε παρακάτω έναν χρήσιμο οδηγό για το πώς και πόσα μπορείτε να διεκδικήσετε με την προσφυγή σας κατά του Δημοσίου για την περικοπή των αναδρομικών σας.

    1. Ποιο είναι το ύψος των διεκδικούμενων ποσών;

    Για την τριετία από το 2016 – 2018 τα αναδρομικά από κομμένα δώρα ανέρχονται έως 3.000 ευρώ για τους εν ενεργεία και μη υπαλλήλους  της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    2.Ποιοι μπορούν να τα διεκδικήσουν;

    Η αντισυνταγματικότητα της κατάργησης των δώρων αφορά το σύνολο των υπαλλήλων στο ∆ημόσιο, στους ΟΤΑ, στα ΝΠ∆∆ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (εκτός από ∆ΕΗ, ΕΥ∆ΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, όπου εμμέσως ισχύει καθεστώς εισηγμένης και οι υπάλληλοι λαμβάνουν ακόμη δώρα). Συνολικά αφορά πάνω από 535.000 υπαλλήλους.

    1. Ποιο είναι το χρονικό εύρος των διεκδικήσεων;

    Με αγωγή που ασκείται εντός του 2019 μπορούν να διεκδικηθούν δώρα και επιδόματα για το 2017, το 2018 και το 2019. ∆εν μπορούν να διεκδικηθούν αναδρομικά από παρελθόντα έτη αυτών, καθώς υπάρχει ειδική διάταξη νόμου που ορίζει ότι διεκδικήσεις αποδοχών από δημοσίους υπαλλήλους ανατρέχουν σε διετία.

    1. Ποιο είναι το συνολικό κόστος όλων των αναδρομικών;

    Το συνολικό κόστος των αναδρομικών έχει αποτυπωθεί σε οικονομική ανάλυση από το υπουργείο Εργασίας και εκτιμάται ότι για ένα έτος το ποσό είναι 4,4 δισ. ευρώ, ενώ για όλη την περίοδο των περικοπών, δηλαδή από 1/1/2013 ώς και το 2018, το ποσό ανέρχεται στα 24 δισ. ευρώ.

    1. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την τύχη των αναδρομικών;

    Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν ότι μεγαλύτερες πιθανότητες να δικαιωθούν έχουν οι αγωγές που αφορούν το χρονικό διάστημα από το 2012 έως την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015).

    1. Ποια είναι η συμφέρουσα νομική κίνηση;

    Το κόστος των δικαστικών εξόδων είναι μικρότερο με το σχήμα της ομαδικής αγωγής. Στην ομαδική αγωγή εντάσσονται συνήθως υπάλληλοι που υπηρετούν στον ίδιο κλάδο ή αντικείμενο.

    1. Ποια είναι η θέση των θεσμών απέναντι στο όλο θέμα των αναδρομικών;

    Οι θεσμοί ζητούν τόσο από το υπουργείο Εργασίας όσο και το υπουργείο Οικονομικών να βρουν λύση που να είναι συμβατή με τις δικαστικές αποφάσεις, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός, χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, να βρεθούν ισοδύναμα που θα αποσοβήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    1. Πότε θα υπάρχει καθαρή εικόνα για το θέμα;

    Η απόφαση του ΣτΕ, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση που αφορά τα αναδρομικά για τους δημοσίους υπαλλήλους, αναμένεται εντός 4-5 μηνών.

    Με πληροφορίες από tanea

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Mπρα ντε φερ» Δημοσίου – δημοσίων υπαλλήλων για τα αναδρομικά



    ΣΧΟΛΙΑ