• Top Stories

    Άγριος καβγάς Βενιζέλου – Τσακαλώτου στη Βουλή για τα υπερπλεονάσματα

    Discussion and vote on the Plenum of the Greek Parliament for the new social security reform bill, in Athens, on May 8, 2016 / Συζήτηση και ψήφηση του νομοσχεδιου για την κοινωνική ασφάλιση, στην ολομέλεια, στις 8 Μαΐου, 2016


    Από την έκρηξη του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου εναντίον του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σημαδεύτηκε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.

    Ο κ. Βενιζέλος φανερά εκνευρισμένος από τις συνεχείς διακοπές του κ. Τσακαλώτου τού απάντησε πως «δεν έχετε σηκώσει μόνο τα χέρια, αλλά και τα πόδια», ενώ αργότερα ζήτησε να διαγραφεί η επίμαχη φράση από τα πρακτικά.

    Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας για τα υπερπλεονάσματα, είπε ότι πρόκειται για οικειοθελή επιλογή της κυβέρνησης, για να μπορεί μετά να κάνει αναδιανομή με μικρά
    πλεονάσματα.

    Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Τσακαλώτου, ο οποίος είπε στον κ. Βενιζέλο ότι δεν έχει δίκιο. Με τη σειρά του ο κ. Βενιζέλος επέμεινε, ενώ ο κ. Τσακαλώτος του απάντησε ότι δεν έχει διαβάσει το Μνημόνιο και συνέχισε να τον διακόπτει προκαλώντας την οργή του πρώην υπουργού.

    Το αποκορύφωμα της κόντρας ήταν ο παρακάτω διάλογος:

    Βενιζέλος: «Είναι οικειοθελής επιλογή της κυβέρνησης τα υπερπλεονάσματα για να κάνει αναδιανομή με μικρά πλεονάσματα. Τώρα έγινε και γραπτή δέσμευση έναντι των εταίρων
    μας. Δεν σας παίρνει κανείς ως σοβαρό διαπραγματευτή, όταν δεσμεύεσαι σε υψηλά πλεονάσματα υπονομεύοντας κάθε προοπτική ανάπτυξης. Τα υπερπλεονάσματα δεν
    δικαιολογούνται. Αποδεχθήκατε τα υπερπλεονάσματα πριν γίνει η συζήτηση για το χρέος και μάθουμε ποιοι θα είναι οι αναγκαίοι τόκοι για τα επόμενα χρόνια.

    Τσακαλώτος: Σηκώνω τα χέρια ψηλά.

    Βενιζέλος: Σηκώνετε και τα πόδια, δυστυχώς! Ηρεμήστε και παρακολουθείστε. Όχι πολιτική υστερία σε εμένα.

    Απαντώντας ο κ. Τσακαλώτος είπε στον πρώην υπουργό ότι «είναι προφανές ότι δεν έχετε παρακολουθήσει καμία συζήτηση και ότι δεν ακούσατε ούτε μένα ούτε τον κ.
    Χουλιαράκη που μίλησε για τον πίνακα με τα πλεονάσματα».

    Όπως είπε «αυτοί οι αριθμοί δεν είναι καινούργιος στόχος». «Είναι για να σας βοηθήσει στην συζήτηση τι θα ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα αν δεν κάναμε κάτι» και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν υπερπλεονάσματα και δαπάνη-μέρισμα εκ των υστέρων, αλλά ο δημοσιονομικές χώρος που δημιουργείται».

    «Εμφανίζεστε ως ένας άρχοντας της Βουλής των Λόρδων» σχολίασε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε: «Δουλεύετε για τα δημοσιονομικά περιθώρια της επόμενης κυβέρνησης. Πρέπει να σας ευχαριστήσουμε κιόλας».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βουλή: Οργή φορέων για τις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την Παρασκευή με βασικό ομιλητή τον Πατούλη



    ΣΧΟΛΙΑ