• Top Stories

    Σοκ! Morgan Stanley και Goldman Sachs εγκαταλείπουν το Λονδίνο;

    Lloyd Blankfein, Πρόεδρος και CEO της Goldman Sachs.


    Ποια στρατηγική θα ακολουθήσουν τελικά οι μεγάλες πολυεθνικές που εδρεύουν στο Λονδίνο και ποιο θα είναι το μέλλον των εργαζομένων τους στη Βρετανία; Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών, όλα τα σενάρια είναι πιθανά.

    Η Vodafone εξετάζει το ενδεχόμενο να μετακινήσει στελέχη της από τα κεντρικά της γραφεία στη Βρετανία μετά την απόφαση της χώρας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. και η Goldman Sachs έχει προειδοποιήσει ότι και οι τράπεζες μπορεί να κινηθούν ανάλογα, αναφέρουν δημοσιεύματα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τους Times, ο Richard Gnodde, επικεφαλής του τμήματος Investment Banking της Goldman Sachs, ερωτηθείς για τα σχέδια της τράπεζας μετά το Brexit, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μετακινηθεί τμήμα ή και όλο το προσωπικό που έχει στα γραφεία της στη Βρετανία, δηλαδή 6.500 εργαζόμενoι, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Ο Gnodde τόνισε χαρακτηριστικά: “κάθε ενδεχόμενο είναι πιθανό”.

    Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι τράπεζες που έχουν παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν το δικαίωμα να λειτουργούν σε οποιοδήποτε άλλο από τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. στο πλαίσιο των κανόνων της ενιαίας αγοράς, που τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν σαν “διαβατήριο”  την άδειά τους σε όλη την ήπειρο. Μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει από την Ε.Ε., είναι πιθανό τα δικαιώματα αυτά να χαθούν, δηλαδή οι τράπεζες θα πρέπει να μετεγκατασταθούν, αν θέλουν να συνεχίσουν να λειτουργούν σε όλη την ήπειρο.

    Εκπρόσωπος της Goldman Sachs επικοινώνησε με το Business Insider και διευκρίνισε ότι ο Gnodde μιλούσε γενικότερα για τον τραπεζικό κλάδο και όχι συγκεκριμένα για τη Goldman. Παράλληλα, επισήμανε ότι η τράπεζα έχει ήδη ενημερώσει τους υπαλλήλους της ότι δεν θα υπάρξει άμεσα καμία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ασκεί τις δραστηριότητές της ή τον τόπο όπου τις ασκεί.

    Ωστόσο, η Katherine Griffiths, τραπεζική συντάκτρια στους Times, έγραψε στο twitter ότι η Goldman Sachs και η  Morgan Stanley έχουν νοικιάσει γραφεία στη Γερμανία, προκειμένου να εξασφαλίσουν ασφαλιστική δικλείδα.

    grifith Times

    Εκπρόσωπος της Goldman Sachs από την πλευρά του, σχολίασε ότι “η τράπεζα δεν κάνει κάποιες αλλαγές στα ακίνητα της στη Φραγκφούρτη ως αποτέλεσμα της απόφασης του Brexit” και επαναλαμβάνει ότι “δεν θα προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές”. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Goldman δεν ανακοίνωσε επίσημα αλλαγή της έδρας της μετά το δημοψήφισμα, στη δήλωση του ο εκπρόσωπος της δεν αρνείται ότι έχει νοικιάσει περισσότερα γραφεία στη Γερμανία, λίγο πριν από την ψηφοφορία.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της τράπεζας Lloyd Blankfein σε mail του ενημερώνει ότι η Goldman Sachs έχει μεγάλη ιστορία στην προσαρμογή της σε νέα δεδομένα και ο πρωταρχικός στόχος παραμένει η εξυπηρέτηση των πελατών της.

    Παρά το γεγονός ότι τα σχόλια του Gnobbe για τα σχέδια της G. Sachs απέχουν από τις παραπάνω δηλώσεις, ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε σημείωμα του εκτιμά ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να εφαρμόζουν τη στρατηγική που έχουν χαράξει για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αντί να περιμένουν τις συμφωνίες που θα γίνουν για το εμπόριο και τις υπηρεσίες λόγω του Brexit.

    Η JPMorgan έχει πει ότι μπορεί να χρειαστεί να μετακινήσει ένα τέταρτο εκ των 16.000 υπαλλήλων του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., η HSBC και η Morgan Stanley, αμφότερες εκτιμάται ότι σχεδιάζουν τη μετακίνηση 1.000 υπαλλήλων στην Ε.Ε., αν και η Morgan Stanley διέψευσε τα πρόσφατα δημοσιεύματα.

    Εκτός από τις τράπεζες, και η Vodafone έχει απειλήσει ότι θα μεταφέρει θέσεις εργασίας εκτός Βρετανίας. Ο γίγαντας των τηλεπικοινωνιών επισήμανε ότι σκέφτεται να μεταφέρει και τα κεντρικά της γραφεία εκτός Αγγλίας, καθώς η πλειονότητα των 462 εκατ. πελατών της, 108.000 υπαλλήλων και 15.000 προμηθευτών της έχουν την έδρα τους εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Σύμφωνα με το BBC, η εταιρία ανέφερε σε δήλωσή της: “Η συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα της ανάπτυξης μίας εταιρίας όπως η Vodafone. Η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων και αγαθών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία οποιασδήποτε ευρωπαϊκής επιχείρησης, όπως επίσης και τα ενιαία νομικά πλαίσια που διέπουν τα κράτη μέλη”.

    H Vodafone επισημαίνει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση, καθώς το πλαίσιο για κάθε πιθανή εμπορική συμφωνία στη μετά-Brexit εποχή δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Αλλά και αν ακόμη η εταιρία αποφασίσει να μεταφέρει τα κεντρικά της σε άλλη χώρα, αυτό θα σημάνει μεγάλη μείωση θέσεων εργασίας. H Vodafone απασχολεί 13.000 υπαλλήλους από το Newbury μέχρι το Λονδίνο, σύμφωνα με τους Financial Times.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/min-afinete-tous-megalous-anthropous-na-psifizoun/57257

     



    ΣΧΟΛΙΑ