• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Το 2018, το τέταρτο θερμότερο έτος στη μετεωρολογική ιστορία

    • NewsRoom


    Έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες του οργανισμού Berkley Earth της Καλιφόρνια, έδειξε ότι το 2018 υπήρξε το τέταρτο στη σειρά θερμότερο έτος στην ιστορία της μετεωρολογίας. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του περασμένου έτους ήταν 14,96 βαθμοί Κελσίου, δηλαδή 0,77 βαθμοί περισσότερο από τη χρονική περίοδο 1951-1980, και 1,16 βαθμοί περισσότεροι από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσε και η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που κατέταξε το 2018 επίσης στην τέταρτη θέση, από το 1850 και μετά.

    Η τέταρτη θέση

    Τις πρώτες τρεις θέσεις καταλαμβάνουν τα αμέσως προηγούμενα έτη, 2015, 2016 και 2017, ενώ το 2018 παρατηρήθηκε ελαφρώς πιο κρύο. Η μικρή αυτή πτώση της θερμοκρασίας εκτιμάται ότι οφείλεται κυρίως σε δύο καιρικά φαινόμενα, τα Ελ Νίνιο και Ελ Νίνια. Τα δύο φαινόμενα φαίνεται ότι προκάλεσαν καιρικές διακυμάνσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να ρίξουν το μέσο όρο της θερμοκρασίας του έτους.

    Ωστόσο, η ελαφριά πτώση της θερμοκρασίας δε σχετίζεται με μια γενικότερη μελλοντική τάση της, όπως διευκρίνισε ο μετεωρολόγος του Berkley, Ζέκε Χαουζφάδερ, συμπληρώνοντας πως «η μακροπρόθεσμη τάση είναι εντυπωσιακά ξεκάθαρη».

    To διοξείδιο του άνθρακα

    Αντιθέτως, ρεπορτάζ του BBC και της Independent αποκαλύπτει πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, θα σημειωθεί, κατά το τρέχον έτος, μια απ’ο τις ισχυρότερες αυξήσεις, στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ο υπολογισμός αυτός αφορά στα τελευταία 60 χρόνια, κατά τα οποία παρατηρείται μαζική κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων και ανικανότητα των δασών και των ωκεανών να απορροφήσουν το πλεονάζον διοξείδιο.

    Τις εκτιμήσεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα από το παρατηρητήριο αναφοράς του όρους Μάουνα Λόα της Χαβάης, που σημειώνουν αύξηση κατά περίπου 30% του ατμοσφαιρικού διοξειδίου, από το 1958 και μετά. Πιο αναλυτικά, το 2013 ήταν η πρώτη χρονιά που καταγράφηκαν συγκεντρώσεις διοξειδίου μεγαλύτερες των 400ppm (ημερών ανά εκατομμύριο). Φέτος, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση 2,8 ppm, σε σχέση με το 2018, αγγίζοντας τα 411 ppm, ρεκόρ για τα τελευταία 800 χιλιάδες έτη τουλάχιστον. Σημειώνεται ότι, στην αρχή της βιομηχανικής εποχής, τα επίπεδα του μονοξειδίου έφταναν περίπου τα 280 ppm. Η ετήσια αύξηση, που δεν ξεπερνούσε το 1ppm, σήμερα έχει φτάσει να αγγίζει πλέον τα 3ppm, ενώ είχε σημειωθεί και αύξηση 3,4 ppm το 2016, εξαιτίας ενός ισχυρού Ελ Νίνιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η κλιματική αλλαγή προμηνύει… το τέλος του κόσμου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: SOS από τους επιστήμονες: Όσα θα συμβούν αν αυξηθεί η θερμοκρασία στον πλανήτη κατά 1,5 βαθμό

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Η δράση για την κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει viral



    ΣΧΟΛΙΑ