• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Ταϊλάνδη: Σε θρίλερ εξελίσσεται η διάσωση των παιδιών


    Σε «αγώνα» ενάντια στο χρόνο έχει μετατραπεί η διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και 13 ημέρες σε μια σπηλιά στην Ταϊλάνδη.

    Νωρίτερα, δημοσίευμα της νορβηγικής εφημερίδας HNL ανέφερε πως σήμερα δύο παιδιά, θα βγαίναν από τη σπηλιά μαζί με δύο δύτες, ωστόσο το σενάριο αυτό απορρίφθηκε.

    “Θέλουμε να βρούμε έναν κάθετο δρόμο. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά“, είπε ο Τάνες Γουιρασίρι, ο πρόεδρος του Ινσιτούτου Μηχανικών της Ταϊλάνδης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters από έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό για εθελοντές και δημοσιογράφους, κοντά στη σπηλιά.

    Οι μηχανικοί του Τάνες συνεργάζονται με τον στρατό, εξερευνώντας μια περιοχή που πιστεύουν ότι απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από το πίσω τμήμα του σπηλαίου και τρυπούν τους μαλακούς ασβεστολιθικούς βράχους για να πλησιάσουν όσο περισσότερο μπορούν στα παιδιά. “Αρχικά θεωρούσαμε ότι θα ήταν ένας τρόπος για να μεταφέρουμε εφόδια στους παγιδευμένους από το πίσω μέρος του σπηλαίου αλλά τώρα μπορεί να αποδειχτεί πολύ σημαντικότερος”, είπε ο Τάνες.

    Μια ομάδα κατέβηκε την Πέμπτη σε βάθος 300 μέτρων μέσω ενός φρεατίου στον λόφο, μέχρι που έφτασε σε αδιέξοδο: η δίοδος δεν συνδεόταν με το σπήλαιο. Περίπου 200 άνθρωποι εξερευνούν τον λόφο ψάχνοντας κάποιο άλλο φυσικό φρέαρ.

    Το σημείο όπου έχουν καταφύγει τα παιδιά απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την είσοδο του σπηλαίου και το τελευταίο 1,7 χιλιόμετρο αυτής της διαδρομής βρίσκεται εντελώς κάτω από το νερό.

    Εκφράζονται φόβοι ότι με τη διάνοιξη μιας κάθετης διόδου τμήματα του σπηλαίου μπορεί να καταρρεύσουν πάνω στα αγόρια ή να κλείσουν εντελώς τα περάσματα, εγκλωβίζοντάς τα μέσα.

    Οι Times του Λονδίνου σε infographic παρουσιάζουν τη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά από τη σπηλιά μαζί με τους δύτες για να φτάσουν στην επιφάνεια.

    Η διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά

    Μαζί με τους δύτες για να φτάσουν στην επιφάνεια

    «Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος», δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

    Ο θάνατος ενός ήρωα

    Η ανακοίνωση έγινε λίγη ώρα αφού έγινε γνωστό ότι ένας Ταϊλανδός διασώστης πέθανε από έλλειψη οξυγόνου αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του να τοποθετήσει φιάλες κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιάσει τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο, διευκρίνισαν ο αντικυβερνήτης της επαρχίας κι ένας αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων.

    «Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο» ο ίδιος, εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, ο Πασακόρν Μπουνιαλάκ. «Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ της Ταϊλάνδης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Έλον Μασκ στέλνει υποβρύχιο φουσκωτό τούνελ για τον απεγκλωβισμό των παιδιών στην Ταϊλάνδη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταϊλάνδη: Φόβοι για πλημμύρες στη σπηλιά με τα 12 παιδιά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέο συγκλονιστικό video με τα παγιδευμένα παιδιά σε σπηλιά στην Ταϊλάνδη (video)



    ΣΧΟΛΙΑ