• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Τα μυστικά “όπλα” των Anonymous κατά του Ισλαμικού Κράτους

    Anonymous

    Anonymous


    Πέρασε μάλλον στα «ψιλά», στον απόηχο της απίστευτης αιματοχυσίας στο Παρίσι, όμως δεν είναι μόνο η Γαλλία και ο Φρανσουά Ολάντ που κήρυξε τον πόλεμο στο Ισλαμικό Κράτος. Πόλεμο κήρυξαν και οι Anonymous, η γνωστή-άγνωστη οργάνωση χάκερ, οι οποίοι προειδοποίησαν με βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα ότι θα εξαπολύσουν κυβερνοεπιθέσεις (cyber attacks) κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης.

    https://www.youtube.com/watch?v=w49NCXhq0YI

    Τι είναι όμως αυτές οι «κυβερνοεπιθέσεις»; Και τι είδους ζημιά μπορούν να προκαλέσουν στο Ισλαμικό Κράτος; Το Business Insider αναλύει σε άρθρο του τις διάφορες τακτικές που έχουν ακολουθήσει κατά το παρελθόν οι Anonymous και άλλες αντίστοιχες ομάδες, και το πώς αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

    hacking-code

    Δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών του Ισλαμικού Κράτους

    Αν αποκτήσουν πρόσβαση στα ιδιωτικά δίκτυα του Ισλαμικού Κράτους, οι χάκερ των Anonymous μπορούν να αποσπάσουν σχέδια μάχης, επιχειρησιακά ονόματα και αμέτρητες ακόμα πολύτιμες πληροφορίες. Ήδη πολλές κυβερνήσεις πιθανότατα επιχειρούν κάτι τέτοιο, όμως οι Anonymous είναι πιο πιθανό να επιτύχουν, καθώς χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους , αν και η νομιμότητα αυτών είναι ένα άλλο θέμα.

    Δημοσιοποίηση προσωπικών πληροφοριών για μέλη του Ισλαμικού Κράτους

    Πρόκειται για το λεγόμενο doxxing: Αποκαλύψεις προσωπικών πληροφοριών για συγκεκριμένους ανθρώπους. Στην περίπτωση του Ισλαμικού Κράτους, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εξακριβωθούν τα στοιχεία μελών της οργάνωσης που συμμετείχαν σε τρομοκρατικές πράξεις. Τέτοιες επιχειρήσεις είναι το «ψωμοτύρι» των Anonymous.

    Hackers

    Επιθέσεις DDoS

    Η επίθεση DDoS (Distributed Denial of Service) είναι μία μέθοδος στο πλαίσιο της οποίας ένα υπολογιστικό σύστημα «πλημμυρίζει» με πολύ περισσότερα αιτήματα πληροφοριών από όσα μπορεί να αντέξει, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης μεγάλου αριθμού «εικονικών» μηχανών, δηλαδή προγραμμάτων που εμφανίζονται σαν κανονικοί υπολογιστές, και ζητούν μαζικά πληροφορίες από τον server-στόχο. Όταν τα αιτήματα γίνουν υπερβολικά πολλά, το υπολογιστικό σύστημα καταρρέει και δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς.

    Χακάρισμα των social media του Ισλαμικού Κράτους

    Ίσως το πιο προφανές «όπλο» των χάκερ: Να πάρουν τον έλεγχο των λογαριασμών που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος στα social media. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το πετύχουν αυτό, από το να επικοινωνήσουν με το Twitter η το Facebook και να υποστηρίξουν πως οι ίδιοι είναι οι ιδιοκτήτες του λογαριασμού, μέχρι την υποκλοπή των κωδικών του λογαριασμού. Αυτή είναι μία τακτική που πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν οι Anonymous εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, που δραστηριοποιείται έντονα στα κοινωνικά δίκτυα.

    Google Search

    Google Bomb: «Παίζοντας» με τις μηχανές αναζήτησης

    Το Google Bombing ορίζεται ως η μαζική σύνδεση ενός όρου ή προσώπου με κάτι εναλλακτικό προς το «κανονικό», με αποτέλεσμα όταν κάποιος αναζητά τον όρο αυτό να μη βγαίνουν πάνω-πάνω στο Google τα πλέον αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά αυτά που θέλει ο χάκερ. Αν,  για παράδειγμα, οι Anonymous θέλουν να αποτρέψουν την ένταξη νέων μελών στο Ισλαμικό Κράτος, θα μπορούσαν με τον τρόπο αυτό να «αλλάξουν» τα αποτελέσματα που προκύπτουν στο Google όταν αναζητά κανείς τον όρο «ένταξη στον ISIS», ώστε να μην μπορεί ο ενδιαφερόμενος να δει την πληροφορία που πραγματικά αναζητά.

    Τηλεφωνήματα-φάρσες; Κι όμως!

    Μοιάζει βγαλμένο από κωμωδία της δεκαετίας του 1990, κι όμως: οι Anonymous θα μπορούσαν να πλήξουν το Ισλαμικό Κράτος με… φάρσες! Κι αυτό γιατί, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα, το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει ένα γραφείο με ανώτερους αξιωματούχους που ειδικεύονται στις κρυπτογραφημένες επικοινωνίες. Με τη χρήση «εικονικών» τηλεφώνων, οι χάκερ θα μπορούσαν να τους κρατούν απασχολημένους, εμποδίζοντάς τους από το να σχεδιάσουν τρομοκρατικά χτυπήματα.



    ΣΧΟΛΙΑ