• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Σπίρτζης : Δημιουργεί νέα εστία διαφθοράς στα δημόσια έργα 

    Χρήστος Σπίρτζης.

    Χρήστος Σπίρτζης


    Χρήστος Σπίρτζης. Στα… ψιλά πέρασε η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις το βράδυ της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής – ενός νομοσχεδίου που ανοίγει μία νέα, τεράστια «κερκόπορτα» που ευνοεί τη διαφθορά στα δημόσια έργα, κλείνοντας το μάτι σε.. ημετέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως είναι ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας (που τυγχάνει και κουμπάρος του αρμόδιου υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, μην το ξεχνάμε – το υπενθύμισε άλλωστε χθες και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης).

    Τι προβλέπει το εν λόγω νομοσχέδιο; Την σκανδαλώδη επαναφορά του συστήματος της κατάθεσης προσφοράς που περιλαμβάνει τη μελέτη και την κατασκευή για όλα ανεξαιρέτως τα δημόσια έργα (τη λεγόμενη «μελετοκατασκευή»).

    Πρόκειται για ένα κατ’ εξαίρεση σύστημα που χρησιμοποιείται σε ειδικής φύσεως έργα (π.χ. επεξεργασία υδάτινων πόρων ή υγρών αποβλήτων), και το οποίο εξασφαλίζει μεν την ταχύτερη ολοκλήρωσή τους, όμως μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε «θερμοκήπιο» διαπλοκής, καθώς το αποτέλεσμα των διαγωνισμών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποκειμενική κρίση των μελών της επιτροπής αξιολόγησης, ενώ παράλληλα το υψηλό κόστος για τη σύνταξη μελετών είναι απαγορευτικό για τη συμμετοχή μικρών και μεσαίων εργοληπτικών εταιρειών, αφήνοντας πεδίο δόξης λαμπρόν για τους μεγάλους εργολάβους και περιορίζοντας σημαντικά τον ανταγωνισμό.

    Και σαν να μην έφτανε η επαναφορά του συστήματος της μελετοκατασκευής, που σημειωτέον δεν είναι εναρμονισμένο με τις κοινοτικές οδηγίες, το άρθρο 128 του επίμαχου νομοσχεδίου έρχεται να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα, αφού προβλέπει ότι για έργα προϋπολογισμού άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ επιτρέπεται η ανάθεση (χωρίς δημοσίευση προκήρυξης) με ανάρτηση της πρόσκλησης στην ιστοσελίδα της αναθέτουσας Αρχής, η ανάθεση υπηρεσιών συμβούλων οποιασδήποτε ειδικότητας, όπως ιδίως τεχνικού, νομικού, οικονομικού και συμβούλου οργάνωσης, μετά από απλή γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου του Υπουργείου Δημοσίων Έργων.

    Όπως σημειώνεται στο ίδιο άρθρο, «για τον σχεδιασμό, τη μελέτη, τον έλεγχο της μελέτης, τη διοίκηση και την επίβλεψη έργων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και για τις ανάγκες μηχανογράφησης επιτρέπεται χωρίς δημοσίευση, χωρίς προκήρυξη, να ανατίθεται απευθείας το έργο σε εξωτερικούς συμβούλους», ενώ «με κοινή απόφαση κάθε Υπουργού, με σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Ανάπτυξης και του Υπουργού Δημοσίων Έργων, μπορεί μέρος ή το σύνολο των δημοσίων έργων που εκτελούνται από το κάθε Υπουργείο να υπόκειται στην απευθείας ανάθεση των προηγουμένων δύο παραγράφων».

    Με απλά λόγια, ανοίγει ο δρόμος για απευθείας αναθέσεις έργων με αδιαφανείς διαδικασίες, που μοιάζουν να «κλείνουν το μάτι» στη διαπλοκή – και επειδή εδώ αρμόδιος είναι ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, μάλλον «κλείνουν το μάτι» στον κουμπάρο του, τον κ. Καλογρίτσα…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/stavros-psicharis-stous-vouleftes-kapii-ilpizan-na-pethano-alla-apatithikan/65563



    ΣΧΟΛΙΑ