• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Ο Άνθιμος καρφώνει την κυβέρνηση για το «ντου» των αντιεξουσιαστών στη Μητρόπολη -Η ώρα του εισαγγελέα (video)

    • NewsRoom


    Με τη φράση “τέτοια πράγματα δεν έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα”, ο Μητροπολίτης Άνθιμος “φωτογράφισε” την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως απολύτως υπεύθυνη για όσα πρωτοφανή διαδραματίστηκαν κατά την έφοδο αντιεξουσιαστών στον Ιερό Ναό του Γρηγορίου Παλαμά, στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

    Οι αντιεξουσιαστές εισέβαλαν στο Ναό και διέκοψαν τη Θεία Λειτουργία φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των μεταναστών και κατά της εκκένωσης καταλήψεων όπου φιλοξενούνταν ατύπως πρόσφυγες και μετανάστες. Το περιστατικό συνδέεται άμεσα με την εκκένωση -μετά από συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας και των ιδιοκτητών (ΑΠΘ, Εκκλησίας και ιδιώτη)- τριών καταλήψεων: στο Ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος» στην Τούμπα, της κατάληψης Hurriya στην Καρόλου Ντηλ και εκείνης στο «Μανδαλίδειο» στη λεωφόρο Νίκης.

    https://www.youtube.com/watch?v=uBVm7KY0K_o

    Η κόντρα για την εκκένωση των τριών καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη κορυφώνεται και σήμερα οργανώνεται συγκέντρωση και πορεία συμπαράστασης προς τους 26 που συνελήφθησαν για το “ντου” στη Μητρόπολη. Οι 26 οδηγούνται μέσα στην ημέρα ενώπιον του εισαγγελέα. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία από την Κρατική Ασφάλεια για το πλημμέλημα της διατάραξης θρησκευτικής συνάθροισης κατά συναυτουργία. Πρόκειται για 19 γυναίκες και επτά άνδρες, νεαρής ηλικίας, μεταξύ των οποίων 17 Έλληνες και 9 αλλοδαποί (από Γερμανία, Ισπανία, Αυστρία, Ελβετία, Ην. Βασίλειο και Μαρόκο).

    Το θέμα πήρε και πολιτικές διαστάσεις με την αντιπολίτευση να βάλλει κατά της κυβέρνησης. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί πλήρης σιγή για το θέμα ενώ η μόνη αναφορά είχε γίνει προ του επεισοδίου στη Μητρόπολη από την “Αυγή” με  άρθρο που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Παρασκευής 29 Ιουλίου, υπό τον τίτλο «Η κατάληψη και το real estate του κ. Άνθιμου».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα από την απόφαση κατεδάφισης του πρώην Ορφανοτροφείου Τούμπας «Μέγας Αλέξανδρος» εγείρονται «ερωτηματικά που γίνονται ακόμη πιο ακανθώδη όταν πληροφορίες θέλουν τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να έχει εγκαταλείψει προ πολλού την ιδέα για κατασκευή ενός νοσηλευτηρίου χρονίως πασχόντων και προσανατολίζεται στην ανέγερση ενός ιατρικού εξεταστικού κέντρου με τη συνεργασία ιδιωτικών συμφερόντων. Τα ερωτήματα στρέφονται τόσο προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης που, μετά την παραχώρηση Λοβέρδου, έπαψε να διεκδικεί τον χώρο του πρώην Ορφανοτροφείου ωσάν και οι ανάγκες των δημοτών από θαύματος να καλύφθηκαν».

    Για νέα αθλιότητα έκανε λόγο ο  εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος:  “Επιτέλους ας μπει ένα τέλος. Η παρατεταμένη ανοχή της Κυβέρνησης και η ιδεολογική-κομματική κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ στις συμπεριφορές ανομίας των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών οδηγεί πλέον στην αποθράσυνσή τους. Μετά τις καταλήψεις και τους βανδαλισμούς δημόσιων και ιδιωτικών χώρων και κτιρίων, σήμερα ζήσαμε μια νέα αθλιότητα: Τη βεβήλωση Ιερού Ναού και την βάναυση προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος των Ελλήνων. Και όλα αυτά ενώ ο αρμόδιος Υπουργός ‘Προστασίας του Πολίτη’ πριν λίγες μέρες δήλωνε ότι ‘πρόκειται για ελεγχόμενες καταστάσεις’! Σήμερα αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση δεν ελέγχει τίποτα. Και πάντως δεν ελέγχει τον κομματικό της φορέα, τον ΣΥΡΙΖΑ που παίζει επικίνδυνα παιχνίδια ανοχής στην ανομία σε βάρος της προστασίας των πολιτών. Των πολιτών που απαιτούν: ‘Φτάνει πια'”.

    Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης τοποθετήθηκε μέσω twitter γράφοντας: « Όταν έκαιγαν το βιβλιοπωλείο μου αδιαφορία, όταν κατέστρεψαν τα Πανεπιστήμιά μας επίσης, τώρα που επιτίθενται και στις Εκκλησίες μας;»

    “Οι λεγόμενοι ‘αντιεξουσιαστές’ επιτέθηκαν σε εκκλησία στη Θεσσαλονίκη και διέκοψαν τη λειτουργία. Δεν είχα άδικο τελικά, όταν την 28η Οκτωβρίου του 2010 στον Πειραιά, όταν ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι διέλυσαν την παρέλαση, είχα δηλώσει : ‘O επόμενος στόχος αυτών των ανθρώπων θα είναι ο επιτάφιος’. Λίγη ντροπή και λίγη αυτοσυγκράτηση είναι απαραίτητη, διότι η ελευθερία πάνω από όλα προϋποθέτει ευθύνη”, σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος .

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα το Ποτάμι αναφέρονται τα εξής: “Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν σεβάστηκαν ποτέ τα ατομικά δικαιώματα. Μέσα σ’ έναν διεστραμμένο ‘διεθνισμό’ και μια νεφελώδη ‘αλληλεγγύη’ εξέθρεψαν αυταρχικές και βίαιες αντιλήψεις και συμπεριφορές την έκφραση των οποίων είδαμε και σήμερα στην Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης. Μετά τα κατεστραμμένα πανεπιστήμια, μετά την φθορά της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, τώρα έχει σειρά ο βανδαλισμός των εκκλησιών. Το Ποτάμι καλεί την κυβέρνηση να προστατεύσει τους χώρους λατρείας στη χώρα μας. Να προστατεύσει όλους τους χώρους στους οποίους πολίτες ασκούν το δικαίωμα τους στην θρησκευτική ελευθερία. Την καλεί, όμως, πρώτα, να καταδικάσει χωρίς αστερίσκους την επίθεση στην Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Τόσκας είναι υπεύθυνος για αυτές τις συμπεριφορές βίας που διαρκώς αυξάνονται. Πότε, θα αναλάβει, επιτέλους, την ευθύνη;”

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ